CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Oscar-jelölt magyar film


Az idén februárban tartott 31. Magyar Filmszemle győztes alkotása, a Glamour a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában száll versenybe az Amerikai Filmakadémia arany szobrocskájáért. A tengerentúli filmakadémia a jövő év februárjában, a világ minden tájáról benevezett alkotások előzsűrizése után hozza nyilvánosságra azt az öt alkotást, amelyek tavasszal versenghetnek az Oscar-díjért. Az arany szobrocskákat, a filmes szakma egyik legnagyobb elismerését 2001. márciusában 73. alkalommal ítélik oda, és osztják ki Los Angelesben. A magyarországi Oscar-díj bizottság tagjai - akik a magyar nevezésről döntöttek - Dubovitz Péter, Schubert Gusztáv, Szita Miklós, Szomjas György és Tóth Tamás voltak. Gödrös Frigyes magyar fődíjas játékfilmje - amely ötéves munkával az idei év elejére öltött formát - már több, nagyszabású filmfesztiválra is meghívást kapott. Szerepelt például az 50. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Panoráma szekcióban, indult a Karlovy Vary filmes seregszemlén, továbbá szerepelt a portugáliai (Trója) nyáron tartott szemlén is, ahol a zsűri különdíját nyerte el. A Glamour operatőre Kardos Sándor pedig a filmben nyújtott munkájáért elnyerte a Madridban tartott Madridimagen operatőr-fesztivál fődíját.

A legrosszabb 10 év!


A korrupció elleni fellépést célzó programot készített az Igazságügyi Minisztérium, s a törvénymódosításokra irányuló tervezetet még az ősszel megvitatja a kormány - jelentette be egy pénteken Pécsett megtartott szakmai tanácskozáson. Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke a konferencián arra figyelmeztetett, hogy a közvélemény szerint az utóbbi hetvenből a legutóbbi tíz év a korrupcióval legfertőzöttebb időszak. Az indítványok közt szerepel, hogy lehetővé váljék a korrupciónak kitett köztisztviselők vagyonának ellenőrzése, a mentelmi jog felülvizsgálata is. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár szerint érthetetlen, hogy az elmúlt két évben 18 esetből csupán 12-ben függesztették fel köztörvényes váddal illetett parlamenti képviselők mentelmi jogát. A korrupcióellenes program szorgalmazza a lobbytörvény megalkotását, a média korrupcióellenes fellépésének állami segítését, az ágazati intézkedési programok kidolgozását, valamint azok nemzetközi joggal való összehangolását, és az indítványban a hivatalos személyeket terhelő feljelentési kötelezettség elmulasztásának, illetve a hivatali kötelezettség megszegésének bűncselekménnyé történő minősítésére tett javaslat mellett a polgárok és az állam együttműködését segítő zöld telefonvonalak üzemeltetése is szerepel.

Orbán együttérez


A miniszterelnök válaszolt a Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák levelére, s megjelölte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal helyett melyik magyar intézményekkel vegyék fel a kapcsolatot. Krasznai József, a zámolyiak szóvivője, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnöke, úgy véli, hogy a kormányfő által ajánlott intézmények - a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, valamint az Országos Cigány Önkormányzat - egyike sem rendelkezik a romák összetett, alapvetően gazdasági gondjainak megoldására alkalmas jogosítványokkal, hiszen elsősorban kulturális feladatok megoldására jöttek létre. Krasznai ezért továbbra is tartja magát ahhoz az eredeti javaslatához, hogy a miniszterelnöknek és a Magyarországi Roma Parlamentnek közösen kellene kidolgozni azt a rövid távú stratégiát, amely képes lehet a romák helyzetét alapvetően megváltoztatni. A kormányfő szeptember 20- ai megkeresésükre reagáló válaszában együttérzését fejezte ki a társadalom peremére szorult nélkülözőkkel, s hangoztatta, hogy keresi a módot gondjainak orvoslására. Mindamellett azzal hárította el az ő tárgyalási indítványát, hogy nem léphet át az előző években kialakult kormányzati és hivatali feladatmegosztáson.

Ülőhelyet, vagy életet!?


Revolverrel harcolta ki egy nyolcvan éves férfi Németországban a bielefeldi villamoson, hogy az egyik utas átengedje neki ülőhelyét. Mint a rendőrség közölte, az idős ember igazi vadnyugati virtussal nekiszegezte pisztolyát egy 38 éves férfinak, amikor az vonakodott felkelni a mozgássérülteknek fenntartott ülésről. "Ha nem kelsz fel azonnal, szétlövöm a fejed!" - kérlelte az agg. A megfenyegetett férfi ezután a villamosvezetőhöz fordult segítségért, aki igazoltatta a fenyegetőző aggastyánt, mire az sietve leszállt, megjegyezve, hogy "most már mennem kell". A villamosvezető által értesített rendőrök azonban lakása előtt elfogták, és elkobozták nyolc milliméteres riasztópisztolyát. A harcias öregúr beismerte tettét, de védelmére felhozta: az utóbbi időben nem látott más lehetőséget arra, hogy közlekedési eszközön ülőhelyet kaphasson.

Antiszemitizmus francia módra


Mindennapossá váltak Franciaországban a zsidó imaházak, intézmények elleni támadások. Szombat hajnalban Chevilly-Laure település zsinagógájára hajítottak gyújtópalackot, amely megrongálta az épület homlokzatát. Előző nap a Strasbourg vonzáskörzetében lévő Bischeim zsinagógája ellen hajtottak végre hasonló akciót, amely azonban súlyosabb károkat és személyi sérülést nem okozott. Daniel Vaillant belügyminiszter pénteki bejelentése szerint az eddig húsz zsinagóga ellen elkövetett gyújtogatásos merényletek miatt megerősítették imaházak és intézmények védelmét, és folytatják a korábbi támadások tetteseinek felderítését. Dalil Boubakeur, a párizsi mecset rektora a békesség és a mások tiszteletének erényeit ajánlotta hittársai figyelmébe, a franciaországi központi izraelita szervezet éberségre és békességre hívott fel, a protestánsok képviseletében Jean-Arnold de Clermont lelkipásztor annak a kívánságának adott hangot, hogy a rendfenntartó erők energikusan vegyék elejét bármilyen provokációnak. A francia politikai élet képviselői szót emeltek a közösségek közötti béke helyreállításáért. Michele Alliot-Marie, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, az RPR elnöke táviratban biztosította együttérzéséről a zsidó közösségek vezetőit. A Zöldek pártja elítélte a legutóbbi antiszemita akciókat, Bertrand Delanoe, a kormányzó szocialisták párizsi polgármester-jelöltje az összes vallási közösség közötti korlátlan tiszteletre hívott fel, Robert Hue, a Francia Kommunista Párt pedig úgy vélekedett, hogy "minél nagyobb a háború veszélye, annál erősebben kell kinyilvánítani a békevágyat".

Fajtiszta robot-eb


Megszülettek a második generációs robotebek. A új "kiskutyák" azonban nem az első robotebnemzedék "kölykei", hanem ezek is a japán Sony cég teremtményei. Az Aibo névre - valóban - hallgató robotebek intim kapcsolatfelvételre képesek gazdájukkal, és igazi társuk lehet már az első naptól fogva. Az újabb műkutyák felugrálnak gazdijukra, hegyezik a fülüket, kikerülik az útjukba kerülő tárgyakat - szóval nem mennek fejjel a falnak. Egészen pontos "fajtanevük": ERS-210. November 16- tól lesznek kaphatók Japánban, és bár "okosabbak" elődeiknél, jóval olcsóbbak. Míg az első Aibo "alom" kölykei példányonként 250 ezer jenbe kerültek, az újak ára 150 ezer jen. Az USA-ban "csak" 1500 dollárért vehetők majd meg, Európában pedig 1500 euró lesz az ára egy "fajtiszta" Sony ERS-210-nek. Belső számítógépük is jóval nagyobb tudású, mint elődeiké. Az új Aibók képesek felismerni 50 egyszerű szót, tudnak a szájukban táskát cipelni, az Aibo mókacsomag pedig képessé teszi őket arra, hogy játszhassanak gazdájukkal, illetve, hogy gazdájuk játszhasson velük. Az újabb robotoebek további előnye - elődeikhez hasonlóan - a valódi kutyákkal szemben, hogy abszolut szobatiszták: legfeljebb csak ceruzaelemet potyogtatnak magukból.

Pannon Internet Mail


A Pannon GSM új szolgáltatásának segítségével a havidíjas előfizetők levelezést folytathat az interneten keresztül. Az Internet Mail havi előfizetési díja nettó 400 (bruttó 500) Ft, csatlakozási díj nincs. Az Internet Mail megrendelésekor az előfizetők egy általuk tetszés szerint meghatározott - és még szabad - felhasználói nevet tartalmazó e-mail címet kapnak, melynek formátuma: felhasznalonev@pannongsm.hu. Továbbá a csomaghoz jár egy úgynevezett „alias név" is, mely tetszés szerint meghatározható, és szintén ugyanerre a mailboxra mutatat. Ennek előnye, hogy üzleti és magán célú levelezéseinket egymástól elkülönítve bonyolíthatjuk. A két e-mail cím rendelkezésére álló egységes tárterület 3 Mbyte. A két cím bármelyikére érkezett leveleket több féle képen olvashatjuk el. Egyrészt valamelyik levelezőprogram megfelelő beállítása mellett letölthetjük saját számítógépünkre az új üzeneteket (SMTP/ POP3-as elérés), de a leveleket közvetlenül elolvashatjuk a http://mail.pannongsm.hu weboldalon keresztül, ahol a freemail-ek esetében már jól megszokott kezelőfelületen keresztül bonyolíthatjuk levelezésünket.

Alexander koktél


Az Alexander Young koktél elkészítéséhez Jim Beam Bourbon-re lesz szükségünk... Hozzávalók: 45 ml Jim Beam Bourbon, 15 ml narancslé, 15 ml ananászlé, 5 ml citromlé, 1 csepp Angostura, 1 csepp Marie Brizard Grenadine szirup. A hozzávalókat shakerben rázzuk össze, majd lehetőleg tört jéggel szolgáljuk fel!



2000. oktĂłber 14., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület