CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

VÁRhely 2005/4

Igencsak az elnyúlt tél végefelé járunk már a legnagyobb jóindulattal is, amikor kézbe vehetjük a VÁRhely helyi periodika 2005. évi negyedik számát. Minden egyéb környezeti katasztrófa mellett, melynek helytől függően és függetlenül részesei vagyunk, persze ezek a dolgok nem a hóesésen vagy tavaszi esőn-napsütésen szoktak megfordulni.


A kiadvány lelkes gondozóit - természetesen - inkább illeti köszönet és dicséret, semmint bármilyen megrovás, de a várt dolgok késésére inkább reagál mindenki egy kis belső rosszallással. Ez, mármint hogy várjuk, mindjárt az első pozitívum. A VÁRhely hiányozna, ha nem lenne. "Jól ki van találva." Létező űrt tölt be, nem fiktiv kitalálás terméke.
Ez a szám is megtartja a hagyományos felosztást mindamellett, hogy a füzetek ezen számát egy körünkből eltávozott, a megemlékezésre érdemes személy, Lobenwein Tamás fotográfus személyének szenteli. Úgy is, hogy a Soprontól elválaszthatatlan kedves ismerős fotóit közli (színesben a lehetőségekhez képest nagyon jó minőségben), akár úgy, hogy több visszaemlékezés is szól személyéről, aki nemcsak fotóinak hiányával, de az eseményekbe csaknem elválaszthatatlanul beépült személyes jelenlétével lett a soproni élet nélkülözhetetlennek tűnő részévé.
Sass László bevezetője, mint már megszokhatuk, egy kifejezésen, történelmi távlatokon keresztül vezet be az aktuálisba és mond el olyant, ami mindenki számára megszívlelhető-megszívlelendő, most éppen L.T. mini-portréján keresztül.
A Tükör és ablak rovatban Böröndi Lajos, Bibor István és Sarkady Sándor jó verseit, Takács Tibornak a macskások otthonaiban nyilván nélkülözhetetlen macskaszonettjeit, Deák Márta igazságtartalmú, de általam a továbbiakban is részint szóhasználata, részint dualista "fogalmazástechnikája" miatt nélkülözhetőnek gondolt prózáját. Ez a rész ad otthont a nyolcvan éves Hárs József tagolt, és emellett sokszínű kisregénye első felének, Büki Attila - milyen érdekes, amikor az idő múlását nemcsak saját vekkerünkön át, de a velünk öregedő ember érettségén keresztül is mérjük! - két remekbe faragott versének és Videcz Ferenc hiteles életképének is.
Az Évnegyed oldalain a kiállítási megnyitók és szoboravatók sokszemélyű, ám egyhangú - erre készültek, mit is lehetne mást várni! - sorait olvashatjuk. A Premier rovat egy színházi kritikát tartalmaz. Az Emléklapok-ban találhatók a színvonalas, ihletett visszaemlékezések Lobenwein Tamásra. Öröm őket olvasni, öröm visszaemlékezni még akkor is, ha tudjuk, hogy a jelen kor alkotásai nem a mai világ mecenatúrájának köszönhetően születnek, s megőrzésükre vajmi kevés a remény s az erre szánt "tehetség".
Az Olvasónapló rész gazdag tartalma változatos beszerzési lehetőséget kínál a megjelent könyvekből, s ezzel vége is a változatos tartalmú és olvasmányosra skerült VÁRhelynek. Illetve csak fizikailag vége, mert bennünk munkál a folyóirat, lüktet a megemésztendő, s a megemészthetetlen. Nyilván a következő szám megjelentéig, amikor - reméljük - a fekete-fehér reproduklciók is jobban sikerülnek a periodikában. Megérdemelné.
- DI -



2006. április 17., hétfő 13:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület