CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Minden olyan természetes

Jn 20,19-31 Mikor azon a napon, a hét első napján este lett, és a helyiség ajtaja, ahol a tanítványok összegyűltek, be volt zárva a zsidóktól való félelem miatt, eljött Jézus, megállt középen, és azt mondta nekik: ,,Békesség nektek!'' Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. A tanítványok megörültek, amikor meglátták az Urat. Aztán újra szólt hozzájuk: ,,Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.'' Amikor ezt mondta, rájuk lehelt, és így szólt hozzájuk: ,,Vegyétek a Szentlelket! Akiknek megbocsátjátok bűneiket, bocsánatot nyernek; akiknek pedig megtartjátok, azok bűnei megmaradnak.'' Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívnak, nem volt velük, amikor eljött Jézus. A többi tanítvány elmondta neki: ,,Láttuk az Urat!'' Ő azonban így szólt: ,,Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, és ujjamat a szegek helyére nem teszem, és kezemet az oldalára nem helyezem, én nem hiszem!'' Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványai, és Tamás is velük volt. Jézus eljött a zárt ajtón át, megállt középen, és így szólt: ,,Békesség nektek!'' Azután azt mondta Tamásnak: ,,Tedd ide ujjadat és nézd a kezeimet; nyújtsd ki kezedet és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő!'' Tamás azt felelte: ,,Én Uram és én Istenem!'' Jézus erre azt mondta neki: ,,Mivel láttál engem, hittél. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hittek.'' Jézus még sok egyéb jelet is művelt tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezeket pedig azért írták le, hogy higgyétek, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és a hit által az ő nevében életetek legyen.

A vasárnapi evangéliumok hallgatója meglehetősen szerencsétlenül érezheti magát a rá szelektíven záporozó ismeretek hallatán: Jézus meghal, eltemetik, a két tanítvány "első látásra" hitre jut, és Jézus valamint a többi tanítvány számára mi sem természetesebb, minthogy az első "munkanapon" megjelenik számukra, megmutatja oldalát és máris mindenki "happy", legalábbis ezt vélnénk a János evangéliumnak néhány mondata alapján.
Azt kell mondanom, hogy sokunk szerencséjére vannak mások is, mint például Tamás, akinek ez nem elég, akinek mások szava (teljesen a mai idők szavára és tapasztalatára rímelve) nem jelent elég biztosítékot arra, hogy egész életét és halálát is immár -a Mester példája alapján - erre a tapasztalatra rátegye.
Tamás a mi igazi kortársunk, vele szimpatizálunk "meglett" korunkra, ő képvisel sokunkat a találkozáskor a Feltámadottal. Az övé a mi szavunk, kifejezésünk, benne ismerünk magunkra vígasztalódva, övé a feltételrendszerünk első szava: hacsak.
A többiek már rég bírják a bűnbocsánat és bűn megbocsátás ajándékát. Ha Jézus igazán következetes és nem irgalmas volna, akkor a következő találkozásnál ez a szakadék a már megajándékozott tanítványok és Tamás között tovább nőne. Ez a bizonyító együttlét nemcsak a "hitetlennek" mondott Tamás számára ajándék, de a mi valós reményünk leganyagibb alapja is. Jézus éppen itt cáfolja meg magatartásával azt, amit mondott: (Mt 13,12 Akinek van, annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van.), s milyen jó nekünk ez a magatartás, milyen vígasztaló, amikor úgy érezzük, semmink sincsen és Róm 8,26 Gyöngeségünkben segítségünkre siet a Lélek, mert még azt sem tudjuk, hogyan kell helyesen imádkoznunk. A Lélek azonban maga jár közben értünk, szavakba nem önthető sóhajtozásokkal. Az a Lélek, akit éppen Tamáson kívül már mindenki megkapott a tanítványok közül.
Akik bármilyen módon lekicsinyléssel néznének Tamásra, annak gyerekesnek tartott reakciójára reagálva, azok gondoljanak csak arra a tapasztalatra, amit vagy megszereztek már, vagy sürgősen be kellene szerezniük. Arra gondolok, hogy micsoda átlátszóvá válik az ember - mondjuk - halálközelben. A legközvetlenebb reakcióvá válhat a megadó magatartás, amikor fejlehajtva - sokan azt mondanák, depressziósan - állunk egyre közelebb az Úrhoz. Kicsit mint a gyermek, amikor eltakarja a karjával-ujjával arcát-szemét: "ha nem látom, nincs is". Vagy mennyivel jobb ilyen helyzetben az a magatartási sztereotípia, amikor utolsó lélegzetvételünkkel is "ki akarjuk beszélni" halálunkat, persze a szót a maga valóságában kikerülve, mintha szómágiával még olyan sokra mennénk.
Vannak helyzetek - és ezek közé kell sorolnunk azokat, melyek Isten közelében játszódnak - amikor csak kicsinyek, csak gyerekesek lehetünk. Azt mndhatnánk, ezeknek a helyzetmegoldásoknak van valamilyen gyermeki bája, ha nem éppen életről és halálról lenne szó. Talán nem is okosnak kellene ilyenkor lennünk.
- DI -



2006. április 21., péntek 14:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület