CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Székely kipakol


Székely Zoltán, az FKgP frakciójából kizárt, 20 millió forint átvételekor tetten ért képviselő szombaton 16 óra című rádióműsorban, s a közszolgálati televízió esti Híradójában megnevezte azt a vállalkozót, aki csütörtökön átadta neki a pénzt tartalmazó táskát. Székely Zoltán arra is utalt, hogy Balla Dániel vállalkozása valamilyen kapcsolatban áll az SZDSZ-szel. Az RTL Klub szerint Balla Dániel egyelőre nem kíván nyilatkozni, de a kereskedelmi televízió egyik kérdésére válaszolva jelezte: "nem vesztegetési, hanem zsarolási ügyről van szó". Balla az ügyvezető igazgatója annak a cégnek, amely nyert a szigethalmi csatornaépítésre kiírt pályázaton. Az eredményhirdetés után a második helyezett Csőszer Rt. a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, arra kérve a testületet, hogy semmisítse meg a pályázat eredményét. Az RTL szerint Balla Dániel csütörtökön feljelentést tett az ügyészségen, azt állítva: Székely megzsarolta őt. Az ügyészségi nyomozók sorszámozott pénzt adtak neki, hogy ha azt átveszi tőle Székely Zoltán, akkor bebizonyíthatja állítását. Arról, hogy mivel zsarolta Székely Zoltán a vállalkozót sem ő, sem az ügyészség nem nyilatkozik, mindaddig, amíg az Országgyűlés nem dönt Székely mentelmi jogának felfüggesztéséről. Székely Zoltán az m1 Híradójának szombaton megismételte azt a korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint a pénzátadás és az ő vesztegetési tettenérése "megrendezett akció" volt, az "ügyészség pénze volt a táskában, nem Balla úré". Állítása szerint az akcióban részt vett az ügyészség és a nyomozati hatóságok. Székely Zoltán azzal védekezett, hogy ő nem vette át a pénzt. Balla Dánielt viszont "SZDSZ-es irányultságúnak" és "aktív vesztegetőnek" nevezte. A politikai irányultságra vonatkozó állítását a volt kisgazda képviselő nem részletezte.

Egységben az erő?


Egyetértenék egy egységes jobbközép párt létrehozásával, a jelen pillanatban azonban még nem érett meg az idő erre - jelentette ki Kövér László, a Fidesz elnöke a Duna TV műsorának adott vasárnap esti interjújában. A politikus érvelése szerint ma még nagyok a különbségek a Fidesz - Magyar Polgári Párt és a Független Kisgazdapárt között, az MDF-nek pedig jogos törekvése, hogy önállóan jelenjen meg. A pártelnök szerint a választási szövetséget még idén létre kívánják hozni mind az FKgP-vel, mind az MDF-fel. Leszögezte: nem merül fel a MIÉP részvétele egy 2002 utáni koalícióban. A polgári koalíció politikája nem illeszthető össze sem a baloldali, sem a jobboldali ellenzék elképzeléseivel. Állásfoglalása szerint a MIÉP- nek olyan mértékű változáson kéne keresztülmennie, hogy szóba jöhessen a Fidesz koalíciós partnereként, amelyet egyetlen párt sem hajthatna végre önfeladás nélkül. Az esélyeket értékelve Kövér László úgy vélte: most is működni fog az a jelenség, hogy a ciklus közepére csökken a vezető kormánypárt támogatása, a választások előtti időszakban azonban népszerűsége újra megindul felfelé. A kormányzati feladatok kapcsán a gazdaság dinamikájának megőrzését, a népességfogyás megszüntetése érdekében a családpolitika folytatását, valamint a jobb kommunikációt és a párbeszédet nevezte a legfontosabb feladatnak.

Walesa visszavonul


Lech Walesa úgy döntött, a továbbiakban nem vesz részt a lengyel politikai életben. A történelmi Szolidaritás szakszervezet vezetője az elnökválasztási vereségével indokolta elhatározását. A villanyszerelőből államfővé vált Nobel-békedíjas politikus az október 8-i választáson mindössze 1,1 százalékos eredményt ért el. Walesa a PAP-nek elküldött nyilatkozatában úgy fogalmazott: a politikusnak felelősséget kell vállalnia eredményéért. Az elnökválasztások másik tanulságaként arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre fenyegetőbben rajzolódik ki a jobboldal veresége a közelgő parlamenti választásokon. Ezért szükség van egy erős jobbközép tábor felépítésére, és az ebben való részvételre buzdította az általa alapított pártot is. A jobboldali egység meggyengülésére utal az a hír is, miszerint a kormányzó Szolidaritás Választási Akció (AWS) három meghatározó tagpártja határozatban szólította fel lemondásra a pártszövetség elnökét, Marian Krzaklewskit. A Konzervatív Néppárt (SKL), a Lengyel Kereszténydemokraták Egyetértése (PPChD) és a Keresztény Nemzeti Egyesülés (ZChN) külön-külön elfogadott szombati határozatában Krzaklewski várakozáson aluli elnökválasztási szereplésére és az AWS-program megújításának szükségességére hivatkozva az elnöki tisztségről való lemondásra szólította fel a Szolidaritás vezetőjét. Az AWS negyedik fő ereje, a Szolidaritás Választási Akció Társadalmi Mozgalma (RS AWS) már korábban úgy foglalt állást, hogy továbbra is bizalmat szavaz Marian Krzaklewskinek. Jacek Rybicki, az RS AWS vezetője szomorúságának adott hangot a határozatok miatt, és úgy nyilatkozott, hogy ez a lépés megnehezíti, ha nem teszi lehetetlenné az akción belüli jó kapcsolatok újjáépítését, és megkérdőjelezi a pártszövetség egész jövőjét.

A terroristavezér 4. asszonya


Oszama bin Laden hírhedt nemzetközi terroristavezér újabb házasságot kötött, egy 18 éves jemeni leányzót véve negyedik nejéül. A brit források szerint a lakodalmat annak rendje és módja szerint ülték meg Laden bunkerében, amely a dél-afganisztáni Kandahár elővárosában található. Az esküvőt a brit titkosszolgálatok annak tanújeleként értékelték, hogy a 43 éves terrorista kondícióját javította az a gyógykezelés, amelyben az utóbbi hetekben részesült vese- és májpanaszai miatt. Egyes adatok szerint a kezelés veseátültetést is magába foglalt, és iraki orvos végezte el. Megtisztelte a lakodalmat Mohamed Omar molla, az Afganisztánt kormányzó tálibok vezetője is, aki bin Laden első feleségének nagybátyja. A hírszerzők szerint a 4. házasság mögött is van politika: bin Laden szívének újabb választottja ugyanis egy olyan befolyásos jemeni családból való, amelynek két tagja is a terroristavezér bizalmasai közé tartozik, ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a múlt héten Jemenben - a Cole nevű amerikai rombolóhajó, illetve a szanaai brit nagykövetség ellen - véghezvitt terrorakció szálai bin Ladenhez vezetnek.

Smith lányra vágyik


Will Smith két fia után most várja harmadik gyermekét, és nagyon örülne, ha kislány lenne. Ezzel kapcsolatban már vérmes terveket szövöget, hogyan fogja a bájos teremtést megvédeni a fiúk ostromától. Megfogadta, hogy amint felbukkan az első széptevő a ház körül, jól elveri, hogy kék-zöld ábrázatával meesziről hirdesse: a Smith-lány nem prédának való. Ha a harmadik gyerek is fiú lesz, persze az egész projekt tárgytalan.

Ryan leleplez


Meg Ryan a Woman magazin novemberi számában újabb lepleket ránt le magánéletéről, anélkül azonban, hogy a közönséget talán leginkább foglalkoztató kérdésre választ adna. Azt ugyanis nem hajlandó elárulni, pontosan miért is válik el Dennis Quaidtől, csupán azt közli, hogy a szakításra nem harmadik személy miatt kerül sor; vagyis sem ő, sem férje nem hűtlenkedtek, mielőtt a házasság csődbe ment. Ryan szomorúnak tartja, hogy a média négy hónapja ezen az ügyön csámcsog, és rendre új kacsákat reppentenek fel a válásról és Russell Crowe-val kialakított kapcsolatáról. A médiavihar tombolásának tetőpontján egyenesen úgy érezte magát, mintha ő lenne a Skarlát betű hősnője, akinek magánéletéről mindenkinek joga van elmarasztaló ítéletet mondani.

Soros stúdióprodukciók


A Soros Alapítvány 1995-ben indította színházi stúdióprodukciókat támogató programját, mely a kísérletező, műhelymunkára alapozott stúdió- és alternatív színházi produkciókat segíti a társművészetek köréből is. Az idén ötödször megrendezésre kerülő Soros Stúdiószínházi Napokra a legutóbbi évadban támogatott produkciók közül válogatta össze Fuchs Lívia és Nánay István szakértő a legjobbnak ítélt előadásokat. A fesztivál verseny is, az Alapítvány - nem színházi - kurátoraiból álló zsűri döntése alapján odaítélt egymillió forintos fődíj egy külföldi fesztiválon való részvételre vagy egy új produkció létrehozására használható fel. A zsűri tagjai: Barna Imre az Európa Könyvkiadó szerkesztője, műfordító; Győri Erzsébet az Új Könyvek főszerkesztője; Kishegyi Júlia kardiológus; Papp Lajos nyelvész; Ürmös Andor orvos. 1995 óta több mint 175 millió forinttal támogatott 497 elmélyült műhelymunkára épülő, művészi kockázatot vállaló színházi produkciót a S.A. Az előadások létrehozásának és külföldi megismertetésének támogatásán kívül ebben az évben folytatta befogadó színházi és kulturális menedzsment programjait is. A Soros Stúdiószínházi Napok programja tematikailag, műfajilag és stilárisan igen változatos képet mutat. Fele-fele arányban láthatók prózai és táncos bemutatók, a kínálatban hivatásos színház stúdióprodukciója éppen úgy megtalálható, mint az egy feladatra verbuválódott csoport produktuma, az induló színházi műhely előadása csakúgy, mint az évtizedes múltú, a hazai színházművészetben rangot kivívott alternatív színházé.

12 és 17 között "behálózva"


Az IDC kutatása szerint a 12 és 17 év közötti a leginkább "behálózott" korosztály. Az Egyesült Államokban ebben a körben az internet-penetráció 2000 végére 76%-os, 2004-re 90%-os lesz. Az iskola kezdetével ennek a korosztálynak a vásárlási aktivitása is növekszik, természetesen szülői felügyelet mellett. Idén az USA-ban 3,4 millió háztartásban tervezik, hogy tanszereket vásárolnak az interneten. A tényleges vásárlók között 63% a szülők aránya, 25%-ot tesznek ki a 18 éves vagy annál idősebb diákok, a fennmaradó 12% azonban a 18 éves alatti vásárlói kör.



2000. október 16., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület