CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Újabb lépés az elektronikus igazságszolgáltatás területén

A nyugat-dunántúli közjegyzők készen állnak az elektronikus hitelesítésre

2006. április 20. – A Győri Közjegyzői Kamara tagjai továbbképzésen ismerkedtek meg a minősített elektronikus aláírás használatával. A május 1-jétől országosan is elérhetővé váló elektronikus közjegyzői tanúsítás jelentősen felgyorsíthatja az ügyintézést.

Az elektronikus módszer a közjegyzői jogszolgáltatás garanciális szabályait nem érinti, az csupán eszközeiben különbözik a hagyományostól. Másolat hitelesítése esetén például az eredeti okiratról nem papír alapú, hanem digitalizált (elektronikussá átalakított) másolat készül, a közjegyző pedig pecsét helyett egyedi chipkártyájával hitelesíti a digitalizált másolatot. Az ilyen elektronikus aláírással ellátott dokumentumok ugyanolyan bizonyító erejűnek minősülnek majd, mint a „hagyományos” pecséttel ellátottak. A módszer segítségével az élet egyre több területén válthat gyorsabbá és egyszerűbbé az ügyintézés. Az elektronikus eljárás egyelőre nem váltja fel, csak kiegészíti a papíralapú ügyintézést.

A kft-k és részvénytársaságok elektronikus cégbejegyzésére tavaly szeptember óta adott a lehetőség. Az egyéb gazdasági társaságok cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmüket 2006. július 1-jétől tehetik meg elektronikus úton, míg az egyéb cégformák esetében erre 2007. január 1. után lesz lehetőség. A cégbírósághoz elektronikusan benyújtott kérelem az elküldés pillanatában megérkezik, a küldésről kapott elektronikus tértivevény pedig bizonyítja a beérkezés tényét. 2007. január 1-jétől már a melléklet nélküli beadványokat is be lehet nyújtani elektronikusan a földhivatalokhoz, melynek segítségével sok idő és kényelmetlenség takarítható meg.

„A Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei közjegyzők és közjegyzőhelyettesek egynapos képzésen ismerkedtek meg a rendszer használatával. Mindannyian megkapták a hitelesítéshez szükséges chipkártyát és a hozzá tartozó leolvasót. Készen állunk a rendszer májusi indítására” – mondta Dr. Gálné dr. Komonczy Viktória, a Győri Közjegyzői Kamara elnöke. „Az ügyfeleinknek könnyebbséget jelent az új lehetőség, mert az elektronikus okiratokat egyre több hivatal tudja már fogadni” – tette hozzá.

Az őrzendő elektronikus okiratokat a közjegyzők a digitális levéltárban helyezik el, így – hasonlóan a papíralapú okiratokhoz – nem okoz gondot akár évekkel ezelőtt készült iratok visszakeresése sem. A jövőben az elektronikus eljárás várhatóan egyre több helyen alapvető követelmény lesz, és az e-közigazgatás elterjedésével az elektronikus közjegyzői okiratokat akár a többi nagy elektronikus ügyintézési rendszerhez is probléma nélkül hozzá lehet kapcsolni.

* * *

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) és a közjegyzőség

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) köztestület, mely a legfőbb önkormányzati szervként képviseli a közjegyzői kart és szervezeteit. A budapesti székhelyű kamara – a hatályos rendelkezések szerint – nem pusztán érdekvédelmi szervezet, hanem jogszabályokat is kezdeményezhet, illetve működteti a közjegyzői levéltárat, közhiteles és egyéb központi nyilvántartásokat vezet. A MOKK öt területi kamarát foglal magában, a Győri Közjegyzői Kamara Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye közjegyzőit tömöríti.

A közjegyzőség több mint 300 éves intézmény, amely a rendszerváltás után kapta vissza korábbi státuszát. A közjegyzők tevékenységi köre igen széles: a különböző közokiratok és tanúsítványok készítésén túl kiterjed az okiratok, pénz vagy értéktárgy bizalmi őrzésére, a hagyatéki és egyéb nemperes eljárások lefolytatására vagy a jogi tanácsadásra is. A cél azonban mindig egy: elősegíteni a jog vita nélküli érvényesítését, azaz megelőzni a szükségtelen pereket.

Weber Shandwick-cyberpress




2006. április 24., hétfő 13:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület