CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Pálmaház újra


Csaknem egy évtized után hétfőn ünnepélyes keretek között átadták a Fővárosi Állat- és Növénykertben a trópusi állatokat és növényeket bemutató részlegét: a Pálmaházat. Az épület 1991-ben megkezdett, kisebb-nagyobb szünetekkel megszakított felújítása az eddigi legnagyobb beruházás volt az intézmény rekonstrukciós munkálatai során. A tervek már 1989-ben készültek, de csak a rekonstrukció ideje alatt derült ki, hogy a Pálmaház sokkal rosszabb állapotban van, mint gondolták: 80 százalékát kellett felújítani az eredetileg tervezett 20 %-hoz képest, és a főhajó melletti hat oldalház alapozása is szinte teljes felújítást igényelt. Az állatkert ékkövének megszépítésére közel egy milliárd forintot fordított az intézmény, a Fővárosi Önkormányzat támogatásaival. Az épület külső környezete azonban még megújításra vár - hangzott el az ünnepi megnyitón.

Madrid: 3 halott


Három halottja és legalább 10 sebesültje van annak a robbantásos merényletnek, amelyet Madridban követtek el a hétfo reggeli csúcsforgalom idején, valószínuleg az ETA baszk szakadár szervezet terroristái. A támadás célpontja a spanyol legfelsobb bíróság egyik bírája volt - közölte a testület szóvivoje. Lombardero bíró 69 éves volt, és két hét múlva ment volna nyugdíjba. Hétfon reggel 9 óra 15 perckor - soforje és testore társaságában - hivatali gépkocsiján munkába ment, amikor a spanyol fováros északkeleti részén, az M30-as gyorsforgalmi út közelében lévo Torrelaguna utca és Badajoz sugárút keresztezodésénél autóba rejtett pokolgép robbant fel, amelyet nyilván távirányítással hoztak muködésbe a terroristák. A merényletben életét vesztette testore és soforje is. Nagyon súlyos sérüléseket szenvedett az éppen arrajáró, 53-as autóbusz soforje. 30 ember megsebesült, és a mentok a helyszínen, egy sátorban állítottak fel rögtönzött rendelot. Az autóbuszon kívül több gépkocsi szénné égett. Bár egyelore nem tudni, kik követték el a merényletet, a hatóságok az ETA baszk szeparatista szervezetet gyanúsítják. A szakadár terrorszervezet az idén eddig 16 személyt gyilkolt meg, többek között gépkocsiba rejtett pokolgépekkel.

Filmből vett ötlet


A Colombo sorozat egyik gyilkossági receptjét alkalmazva végzett férjével egy francia asszony szeretoje segítségével. A not életfogytiglanra, szeretojét 13 évi börtönre ítéltek. Mint az AFP jelentette, a férj - Jean-Bernard Witkorska - villája konditermében vesztette életét, mert nyakára zuhant egy súlyzó. A halottkém orvos már kiadta az engedélyt a temetésre, amikor a gyanakodó nyomozó - alig néhány perccel a hamvasztás elott - elérte, hogy elobb felboncolják az elhunytat. Mint kiderült, az áldozat nagymennyiségu alkoholt és nyugtatót fogyasztott a "baleset" elott. A rendorök keresztkérdései alatt hamarosan megtört a 47 éves özvegy, Nadege Witkorska, és bevallotta, hogy 41 éves szeretojével együtt a Colombo sorozat egyik epizódjának "ihletésére" elobb elkábították a férjet, majd a gyúrópadra helyezve egy 50 kilós sulyzót ejtettek áldozatuk nyaki ütoerére, és így balesetnek álcázták a gyilkosságot. Ha a terv sikerül, az asszony a férj 760 ezer frankos (mintegy 30 millió forintos) életbiztosítását is bezsebelte volna. Így viszont élete végéig a rács mögött elmélkedhet arról, hogy a Columbo-filmeknek nem csak az eleje, hanem a vége is figyelemre méltó, és hogy nyomozók is néznek tévét.

Forma 1 pályán kívül...


A Forma-1-es Arrows csapat holland pilótájának azonban mégsem kell börtönbe vonulnia, mert peren kívül megegyezett áldozatával, akit még 1998-ban gázolt el. Verstappen két éve májusban a lanakeni (Belgium) gokartpályán elütött egy 45 éves férfit, akit koponyatöréssel szállítottak kórházba. Az autóversenyzo ötéves börtönbüntetést kapott volna, ha peren kívül nem tud megegyezni az áldozattal. Verstappen azonban egyezségre jutott a férfival, ezért felfüggesztett büntetést kapott. Így szabadlábon maradhat, de ha az elkövetkezo öt évben összeütközésbe kerül a törvénnyel, akkor börtönbe kell vonulnia.

Stone csábereje


Sharon Stone legutóbb cáfolta, hogy Russell Crowe lesz majd a partnere az Elemi ösztön 2-ben, csupán annyit volt hajlandó elárulni, hogy a kiszemelt színész „csodálatos férfi”. Az is biztos, hogy az eredeti partner, Michael Douglas nem tér vissza. Ezzel kapcsolatban olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy Douglas hajlandó lett volna megváltoztatni korábbi kategorikus nem-jét, menyasszonya, Catherine Zeta-Jones, azonban határozottan megtiltotta neki, hogy elvállalja a szerepet, mert tart Stone csáberejétol. A film jelentos ugrást jelent Stone-nak, mivel 15 millió dollárt kap érte, amivel több mint megduplázza eddigi gázsiját.

Hurley mázlija


Elizabeth Hurley nem panaszkodhat új barátjára, akinek kilétét csak nemrégiben fedte fel a nagyvilág elott: Stephen Bing havonta többmillió dolláros költségekbe veri magát. A milliárdos ingatlanvagyon örököse igazi playboyként hódol az élet örömeinek, és sportot uz abból, hogy a Beverly Hills-i Bel Air Hotelben rendez fényuzo partikat, miközben a közelben található saját luxusvillája. A hotelszámla meghaladja a havi 4,5 millió dollárt, de Bing erre rá sem hederít. A kirobbanóan jó kedélyu, bár állítólag kissé vaskos humorú férfiú kiválasztásával Hurley nem cáfolt rá azokra a korábbi rosszindulatú pletykákra, amelyek azt jósolták, hogy Hugh Grant után biztosan dúsgazdag barátot kerít maga mellé, mert nem kenyere a spórolás.

Pitt, a gondos


Brad Pitt mostanában azon dolgozik, hogy felesége, Jennifer Aniston drámai szereppel döbbenthesse meg a közönséget és a kritikusokat. Az ifjú férjet ugyanis erosen zavarja, hogy nejét rendre a Jóbarátok címu sitcom sorozat komikájaként azonosítják, feltételezve, hogy eleve alkalmatlan lenne fajsúlyosabb karakterek megformálására. Pitt olyasfajta fordulatot készít elo, mint amilyen a Harcosok klubja volt az o pályafutásában: a film bemutatása után nem lehetett már szoke hosszerelmesként beskatulyázni. (Igaz, az ellentmondásos figura megformálása eltántorította a filmtol a Pitt-rajongók egy részét.) Azt egyelore nem tudni, hogyan halad az Aniston számára legmegfelelobb film kiválasztása. A két sztár ügynökei mindenesetre már megkapták az ukázt, és az ifjú pár is forgatókönyvek olvasásával tölti ideje tetemes részét.

K.É.J.-es kijelentések ellen


Íme itt olvasható az a tiltakozó levél mely reagálni szeretne Körmendy-Ékes Judit kijelentéseire: Mi, akik a világhálóban, mint médiában rejlo lehetoséget kihasználva tartalomfejlesztéssel, szolgáltatással vagy ezek nélkülözhetetlen technikai hátterének biztosításával foglalkozunk, publikálunk a hálón, meggyozodéssel és hivatástudattal azon munkálkodunk, hogy oldalainkkal formáljuk, színesítsük a hazai elektronikus sajtó választékát s ezzel kínáljuk könnyen elérheto információkat az internet használóinak, nem hisszük, hogy egy kisebbség részét alkotnánk. Azt sem hisszük, hogy Olvasóink képeznék azt a kisebbséget, amely Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke szavaiból következoen nem csak pornóképek nézegetéséért lép a világhálóra. S azt sem hisszük hogy valamennyiünk munkáját egyetlen nyilatkozatában szempontjainak megnevezése, s általában indoklás nélkül minoségi kritikával illetheti a musorszolgáltatási elvek felügyeletére hivatott testület elnöknoje. Amennyiben bárki úgy érzi, hogy az interneten található tartalom minosége és hasznossága elmarad más technikai háttéren nyugvó médiákétól, ha úgy érzi, hogy a kormányzati, kulturális, közösségi -s mág sorolhatnánk- adatszolgáltatás nem felel meg a hazai médiaszabályozásnak, akkor állunk elébe egy szakmai alapokon nyugvó megmérettetésnek. Enélkül azonban nem látjuk a nyilatkozat megalapozottságát, s tiltakozunk az ellen, hogy egy sztereotípiát hajtogatva kényszerítsenek minket védekezésre.
Akik idáig csatlakoztak a felhíváshoz: Balogh Attila Balázs, Prím Információ-technológiai Kft. Bole György, HWSW Online foszerkeszto. Danóczy Balázs, Portfolio.hu. Dravecz Tibor, Integrity Kft. Gautier Tamás, Telnet Magyarország Rt. Holló Gábor, Kapu Kft. Hutter Ottó, INFOPEN ONLINE. Lakatos Tamás, Pesti Est Kft. Nagy Tibor, HÍREK Számítástechnikai Kft. Nemes Dániel, Telnet Magyarország Rt. Novák Péter, Kirowski Kft. Dr. Pósvári Sándor, euroASTRA Médium. Rácz Márton, BIG FISH Internet Kft. Szigetlaki Zsolt, CyberMind Technologies Kft. Vértes János, Prím Információ-technológiai Kft. Weyer Balázs [origo]. Mocsai Norbert, CovySoft Networks.



2000. oktĂłber 31., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület