CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Eszik a hal

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

JÚLIUSI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDOM ENGEDI.
JÚLIUS HAVI LEGNAGYOBBAK


HARCSA


Tekintélyes harcsa esett horoggal zsákmányul, ami nagyságát tekintve az örök ranglista ötödik helyezettje. Az óriást a Fonyódi-árokban késztette megadásra Visnyei Zoltán kaposvári horgász. Április 21-én reggel negyed hétkor csukázáshoz készülődött társával és 10 cm-es vörösszárnyút tett a 20-as fonott zsinóron levő hármas horgára. A kapás másfél m-es! Vízben történt és jó másfél óráig tartott a fárasztás. A két barát egymást váltva fárasztotta a nagy halat és a végén vágóhorog hiányában szájba nyúlva az alsó állkapcsot megragadva vonszolták szárazra. A mérleg 90,15 kg-ot mutatott, a hossza 227 cm volt. Szuper élmény lehetett!



PONTY


Drávai János április 16-án a kutasi víztározóban horgászott 0,35-ös zsinórral és piros vaníliás pufi volt a csali. A maszatoló kapás délután fél háromkor ingerelte bevágásra és igen csak meglepődött, amikor erős ellenállás jelezte a vendég termetét. 20 percig fárasztották egymást, de a 16 kg-os (70/84 cm) ponty fáradt el jobban és befejezte földi úszkálását.



CSUKA


Fülöp Norbert szigetvári horgász április 4-én délelőtt a szentlászlói Horgásztanya Kemping Kft horgásztaván kísértette szerencséjét. Amint az eredmény mutatja, nem is hiába. Ezen a nevezetes napon a 0,30-as zsinórra kötött villantó csapta be a csukát reggel fél nyolckor és nem adta könnyen a pikkelyét, nem is akarta megmutatni magát a kíváncsi leskelődőknek. A feltűnően nagy fejű csukesz a pipáltatásra olyan fáradt lett, hogy már felfeküdt a vízre, hadd gyönyörködjenek végre benne. A hal 11,50 kg volt (105/54 cm), amely méretek még egy felettébb formás fehér népnek is a tiszteletére válnának.



BALIN


Orbán Ferenc Attila oroszlányi horgász az oroszlányi erőmű hűtőtavában április másodikán délután öt órakor kezdett blinkerezni a szép rablások ihletésére. A 0,25-ös zsinórjára nagyméretű támolygó kanalat kötött. Alig öt percig fürdette a villantóját, amikor a balin jogos felháborodásában rácsapott a nem éppen kellemes falatra. Meglepően hamar megadta magát az 5,80 kg-os balin (67/46 cm). Utána szegény hal meg is bánta jószívűségét, de már hiába tátogta el tévedését, nem figyeltek rá.



MÁRNA


Tisza István budapesti horgász azon szerencsés horgászok közé tartozik, aki három nappal horgászengedélye kézhezvétele után már rekordlistás márnát fogott a Duna budapesti szakaszán. A 0,40-es zsinórra sajt csalit tett és ezzel tévesztette meg az éhes márnát. Vacsora időben, háromnegyed hatkor történt a csak remélt húzás és egy negyed óra múlva a márna elbúcsúzott nem túl tiszta életterétől. A kezdő horgász a 3,10 kg-os (56/38 cm) márnával végleg beoltódott és ajánlhatjuk neki, hogy lottózással is érdemes lenne megpróbálkoznia. Annyira meglepődött az újdonsült horgász, hogy a nevezetes halról nem készült fénykép!?

ETETŐKOSÁRRAL MÁSKÉPP


Szarka László cikkében bemutatja, hogy milyen jótékony hatással volt a versenyhorgászat a fenekező sporthorgászok eredményes módszerének kifejlesztésére is.

Az angolok nagyon magas szintre emelték a versenyhorgászatot és nem ritka, hogy a kifogott halat kíméletesen visszaengedik a vízbe. A módszerek viszonylag gyorsan fejlődnek, nagy a kísérletező kedv, hogy megpróbáljanak mindig egy kicsit legalább a többiek előtt járni a halak becsapásában, az eredményesebb halfogásban. Az etetőkosaras módszert kitalálók is eredményesebbnek bizonyultak a többségnél, sorban nyerték a versenyeket és egy szezonban több száz kilónyi pontyot is kiemeltek a vízből.

Mi is a módszer lényege? Hát először is olyan nagyon forradalmi ma már nem létezik. Mindenesetre vegyünk egy mai kor szerinti finom készséget. Egy távdobó kosarat kissé át kell alakítani úgy, hogy a csepp formájú kosár végéből az ólmot el kell távolítani és huzal ólom formájában át kell helyezni két egymás melletti bordára. Ezzel a kosárral is természetesen ugyanolyan jól lehet dobni mint az eredetivel, viszont mindig ugyanabban a helyzetben fog a fenéken megülni. Ezáltal az etetőanyagnak ugyanazon oldala mindig felfelé fog állni a talajtól, tehát ha a horgot belehelyezzük az etető anyagba, azt a pontyok mindig be tudják kajálni. Az átalakításhoz tartozik a kosár begumizása, aminek titkára a következő számban visszatér a szerző. Addig is segítségül szolgálnak talán a képek. Próbálják ki!





TÁVOLI VIZEKEN


AHOGY HEMINGWAY MEGÍRTA


Mauriciusban az elmúlt év november 26-án Hans Scheithauer Úgy érezhette magát, mint anno Hemingway hallhatatlan alakja Az öreg halász és a tenger című művében.

A Marlin kupára készülve egy kölcsön csónakból különböző csalikat tesztelt. Déltájban egy hal szinte kitépte 130-as zsinórját az orsóból. Több órás küzdelem után a hal kiszenvedett a mélységben. Újabb órákba tartott, míg a víz tetejére tudta vonszolni a halat és ekkor megdöbbenve látta, hogy egy tigris cápa részben a csontvázig letépte a marlin húsát.A képen látható maradék még mindig 370 kg-ot nyomott. Ha épen került volna szárazra világrekord lehetett volna.



GRÖNLANDI CÁPA HORGÁSZ


Peter Steensen számol be tébolyult kalandjáról a grönlandi cápákkal. Horgász helyét a hírtelen nagy fagy miatt helikopter helyett kutyás szánon tudta csak elérni. A felszerelés különlegesen erős, hiszen mázsán felüli halaknak kell megfelelnie. A horgász kísérő jégcsákánnyal vágott léket. A 12/0 horogra másfél kilós fókahús került csalinak és az ólom is egy kilogramm, hiszen 600 m mélyre kell leereszteni. 7 perc alatt ér le a csali a kívánt mélységbe és további másfél óra múlva jön az első kapás, de negyed órai fárasztás után lemarad a hal. Megint egy órát kell várni a következő kapásra. Kutyaszánon ülve folyik a fárasztás és vágóhoroggal rántják a jégre a 278 cm hosszú és 108 kg-os grönlandi cápát. Ezután még egy 148 kg-osat is a jégre kényszerítenek.

A kísérő szerint sokkal nagyobb példányok is léteznek. Egy hatalmasban egyszer egy 80 kg-os fókát találtak emésztetlenül. A méreteit csak saccolni tudták, 7-8 m hosszú és 700-800 kg lehetett.



A FÉRJ BŰNE?


Legtöbbször meglepetést vált ki, ha a nő elkíséri pontyozásra a barátját vagy a férjét (mikor nagyobb a csodálkozás?).Susanne Reich férje eleinte a közeli vizeken horgászott. Az asszony ekkor eleséggel felszerelte férjét és néha gibicelt neki. Egy idő után azonban a kalandvágyó férj a franciaországi vizekre vágyott és a feleségnek döntenie kellet vagy egyedül elengedi a férjét és egyedül szomorkodhat otthon vagy a férjével megy. Persze hogy a férjével ment! (nehogy másik nő legyen a dologban?)

St. Cassien taván egy csodálatos őszi napon a férj eltávozott és feleségére hagyta a botokat. Az idő esősre fordult és az asszony a sátorba vonult olvasni. Egyszer csak csipogást hallott és odarohanva a jelzést adó bothoz bevágott és fárasztani kezdte a halat, ahogy férjétől látta. A visszatérő férjének nem is adta át a botot, hanem térdig a vízbe gázolva maga szákolta meg a szép pontyot. Ezután persze beleszeretett a horgászatba és fokozatosan nagyszerű horgásszá vált.



HARCSA ÉS LAZAC ÚJRA AZ ELBÁN


Werner Steffens professzor számol be a két halfaj újra honosodásáról. A harcsa az Elba középső szakaszáról a '80-as években eltűnt a zavarás és a vízminőség romlás miatt. 1989 óta jelentősen javult a kérdéses szakasz biológiai feltétel rendszere és megteremtődött a feltétele a harcsa újrahonosításának. 1992-ben történtek az első telepítések a 185 és 275 folyam kilométerek között, amikor 1100 db és holtágakba 840 db egyenként 2,8 kg átlagsúlyú halat helyeztek ki. Már 1993-ban megfigyelhető volt harcsa ivadék, tehát szaporodtak.

Az Atlanti óceáni lazac híres vándor. Valamikor a közép európai folyókban is előfordult, méghozzá számottevő gazdasági jelentőséggel. A környezet romlása miatt a lazac az Elbából teljesen eltűnt 50 évvel ezelőtt. 1993-ban egy munkacsoport tervet dolgozott ki a lazac újratelepítésére. 1994 és 1997 között lazac ikrát keltettek Németországban, összesen 1650000 db-ot. Az ivadék kihelyezések 1995-ben kezdődtek. A munkát siker koronázta és 1996-ban már 15-20 cm-es lazacok úszkáltak a folyóban. 1998-ban már feljegyeztek egy 2,6 kg-os tejes lazac felvonulását. Októberben már megfigyeltek ívásra érkező ikrásokat is, amelyek átlagosan 2,7 kg-osak voltak, de a legnagyobb a 6 kg-ot is elérte.

A továbbiakban biztosítani kell a vízlépcsőkön a feljutást az ívó helyekre. Ez az Elbai lazac 2000 program keretében folyik.





1999. jĂşlius 14., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület