CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megyezászló Kópházának

A megyei önkormányzat minden településnek megyezászlót ajándékoz.

Kópházának Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyi Közgyűlés általános alelnöke adta át ünnepélyes keretek között szombaton, május 27-én, a falunapon. Az önkormányzat adományával a megyei települések földrajzi és közigazgatási összetartozását akarja tovább erősíteni. A megyezászlót Pilsits Mária, Kópháza polgármestere vette át.



***

Adomány a beregszászi Bethlen Gimnáziumnak

Május 31-én ballagási ünnepséget tartanak a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban, melyen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatot Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke képviseli. Szabó Miklós mostani látogatása során sem érkezik „üres kézzel” Kárpátaljára.

A megyei közgyűlés ugyanis 2006. évi költségvetésében 600.000 Ft-ot különített el Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű állami intézete támogatására. Ezzel az adománnyal a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat – anyagi támogatóként - első ízben csatlakozik a kezdeményezéshez, a Bethlen Gábor Magyar Gimnázium felkarolására 2003 tavaszán elindított segélyakcióhoz. Az elmúlt években a megye a szervezőmunkából, a gyűjtés koordinálásából vette ki a részét, illetve a megyei közgyűlés MDF frakciójának tagjai tettek felajánlásokat. Az elmúlt három évben, a mostani adománnyal együtt összesen 7,74 millió forint került Kárpátaljára.

Szabó Miklós legutóbb 2006 márciusában járt Beregszászon, akkor 2 millió forintot, valamint a pénzadományon túl a rahói katolikus általános iskola részére – 2 mosonmagyaróvári vállalkozó és a Magyarok Világszövetsége Kisalföldi Társasága segítségével - 125 pár gyerek gumicsizmát és emellett tanulást segítő könyveket, atlaszokat is vitt magával.

A mostani látogatás jó alkalom lesz arra is, hogy az alelnök személyesen is meggyőződjön arról, hogy az adományok felhasználása hogyan és milyen célra történt meg az intézményben. „A jótékony célú gyűjtési akció tovább folytatódik. Akik szeretnék támogatni, azok felajánlásukat a Nemzeti Alapítvány 11991102-02105840 számú bankszámla számára befizetett összeggel tehetik meg „Beregszász” megjegyzéssel. A befizetéshez utalvány igényelhető a 96/522-207-es telefonszámon” –tette hozzá az alelnök.

„Támaszt a beregszászi Bethlen Gimnáziumnak!”

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a Nemzeti Alapítvánnyal közösen 2003 márciusában – Szabó Miklós alelnök kárpátaljai személyes látogatásán tapasztaltak alapján - gyűjtést indított a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium korszerűsítése, újjáépítése érdekében.

A „Támaszt a beregszászi Bethlen Gimnáziumnak!” elnevezéssel útjára indított kezdeményezés az egyetlen magyar nyelvű állami gimnázium rendkívül rossz, tanárt és diákot egyaránt érintő körülményeinek javítását tűzte ki céljául. A felhíváshoz magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozások, egyházi szervezetek és oktatási intézmények csatlakoztak.

A 2003 tavaszán elindított akció fél év elteltével – az országos médiumok bevonásával - országos szinten folytatódott. Az összegyűlt adományok első részletét 2004. június 29-30-i látogatása során adta át a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű állami intézete vezetőinek, majd 2005 áprilisában ismét 2,5 millió forint, 2006 márciusában pedig 2, 1 millió forint adomány került Beregszászra.
P. Z.

***

A megye agya – pénzdíjas versenysorozat középiskolás diákoknak

A 2005-2006-os tanévben a Halászi Takarékszövetkezet, valamint a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet szervezésében és szponzorálásában került megrendezésre „A megye agya” elnevezésű pénzdíjas versenysorozat. A második alkalommal lebonyolított versenyben 11 megyei középiskola közel 200 diákja mérette meg magát matematika és történelem tantárgyakból „a Megye Agya Cím” megszerzéséért.

A verseny 2005 novemberében 3 internetes selejtezővel kezdődött. Ezek együttes eredménye alapján alakult ki a középdöntő, majd az ottani eredmények alapján a döntő mezőnye. Mindkét fordulóban természetesen már írásban és szóban is számot adtak tudásukról a fiatalok.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére május 30-án, kedden délután Győrött, a Megyeházán került sor, ahol Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke a versenyt meghirdető pénzintézetek vezetőinek társaságában köszöntötte a „legagyasabb” középiskolásokat.

A szervezők a verseny tapasztalatai alapján eredményesnek ítélik meg a diákok felkészülését, a verseny színvonalát. Minden évfolyamon a verseny első 3 helyezettje részesült jutalomban (100.000, 75.000 és 50.000 Ft), amit a nyertesek 10 havi ösztöndíj formájában kapnak meg.

A győztesek, első, második, illetve harmadik helyezettek: Kettinger Ádám, Pintér Anna, Papp János (9. évfolyam), Bognár Gergő, Berczi Balázs, Csató Bertalan (10. évfolyam), Vörösházi Adriána, Szalóki Dávid, Antali Máté (11. évfolyam), Csató László, Nikházy László, Tárnok Edina (12. évfolyam).
(gymsmo-cyberpress)

***

Elismerések a vagyoni értékek mentéséért

A 2006 tavaszi árvíz az egész országot összefogásra késztette. Az emberi és vagyoni értékek védelmében, megmentésében Győr-Moson-Sopron Megye is – érintettként és segítségnyújtóként - példás módon kivette részét.

A mentési munkákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket 2006. május 29-én Győrött, a likócsi laktanyában dr. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság elnöke köszöntötte, aki több mint 200 személynek díszoklevelet és tárgyjutalomat adott át „a 2006. évi tavaszi dunai árvíz során a vagyoni értékek megmentése érdekében kifejtett kiemelkedő teljesítményéért, valamint a védekezésben résztvevő szervezetek irányításában végzett kiemelkedő munkájáért”.
(
gymsmo-cyberpress)





2006. május 30., kedd 22:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület