CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Torony Galéria: Szavak nélkül
Egy ígéretes tehetség bemutatkozása Sopronban

Június 16-ig látható Nyíri Barbara Szavak nélkül címmel nyílt fotókiállítása a Torony Galériában.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara Alkalmazott Művészeti Intézete másodéves építész-tervező művész hallgatójának munkáit Mészáros György intézetigazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.


Nyíri Barbara képei a most induló művészi pályája ellenére a képi fogalmazásmódban igen figyelemreméltó érettségről tanúskodó látásmódról győzik meg a látogatót.

Egyrészt a fekete-fehér technika nemes egyszerűségében rejlő, minden hatásvadászattól mentes természetességet emeli mesterien a mindennapi képi reprodukció fölé, mintegy megtöltve azzal a többlettel a műveket, amelyektől művészi alkotássá válnak az objektíven keresztül szemlélt világ fényképezett másai.

A képek egy részén az épített, a tárgyi, a természeti környezet egy-egy szelete geometrikus kompozícióvá lényegül, más alkotásokon a fény-árnyak-tükröződések, különböző textúrájú felületek együtthatása, egymásmellettisége áll össze szerves egésszé abban a vizuális kompozícióban, amelyben fellelhető egyfajta kompozíciós és hangulatbeli egyensúlya az ábrázoltaknak.

Életképek, tájak, különleges üzenetértékű pillanatok hangulatának közvetítése is fellelhető néhány fotón, szintén áttételes és mögöttes üzenetekkel, amelyeknek megfejtésében, értelmezésében az alkotó meghagyja a szemlélőnek az értelmezés, a dekódolás szabadságát. Ez a legnagyobb alkotók tehetségének egyik ismérve.

És szót érdemel az, ahogyan a kiállítást berendezte Nyíri Barbara a Torony Galéria különleges architekturális környezetében. A boltívek által meghatározott belső térben elhelyezett kiállítás összhatása ugyanarról az arány- és esztétikai érzékről győzi meg a látogatót, amelynek birtokában a kiállító úgy tud meggyőző, határozott, egyben érdeklődést generáló eseményt teremteni atárlattal, hogy eszközrendszerét (és abban a kiállítás-rendezést is) teljes mértékben alárendeli a jó értelemben vett egyszerűségnek, kerülve minden szélsőséges, fölösleges hatáskeltést.


Nyíri Barbara a következőképpen vall magáról, a fotózásról:

- Egy éve fotózom. a szerencsi művésztelepen tanítottak meg laborálni, és még sok mindenre, amit a fotózás során hasznosítani tudtam. Ajánlom mindenkinek ezt a helyet. www.szabadiskola.hu - itt lehet jelentkezni, érdemes oda elmenni, mert sok szekcióban komoly képzés folyik minden téren.

- Nyolc éve veszek részt a szerencsi képzésben, én magam is szerencsi vagyok. Hogy a művészeti pálya vonzásába kerültem, abban nagy szerepet játszott, hogy a nyáron ebbe a táborba eljutottam. A művésztelep egyik legfontosabb elhivatottsága, hogy bátorságot adjon a vidéki, tehetséges fiataloknak, és felvértezze őket azzal a tudással, amelyből merészséget nyerhetnek a művészeti felsőoktatásban való továbbtanuláshoz.

Nyíri Barbara úgy látja sok a szunnyadó tehetség, és a gimnáziumi képzésben egyre kevesebb hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, a művészeti képzésre.

Sokat köszönhet pályája alakulásán Fajó János művészeti vezetőnek, akivel közösen az augusztusban: Budapesten nyíli, a Mester és tanítványai című közös kiállításon három képét állítja majd ki.

- Engem a pályán a mester karolt fel és neki köszönhetem hogy nem a szülői közgazdász utat választottam. A mester tanította meg nekem a komponálást, ami a fotóimon is erősen visszaköszön, hogy hogyan vágom el, mit miért hova helyezek a képkockán belül.

- Mesterem volt még: Fata György, a miskolci művészeti szakközépiskola vezetője. Ővele készültem a felvételire, illetve Kapy Jenő, a szerencsi tábor építész szekcióvezetője, akivel még most állandó kapcsolatban vagyok, és akitől szintén sokat tanulok.


A kiállításom azért a Szavak nélkül címet kapta, mert egyrészt nincs konkrét témaköre, másrészt éppen ez a kép lényege, hogy szavak nélkül, képekben.mondjam el azokat az érzéseket, rezdüléseket, amik a világból megragadnak. Mindegyik kép rejt valami pluszt magában – vagy témában vagy grafikailag –, és ezt csak az veszi észre, aki hasonló érzékenységi fokon van, aki érti a nyelvet, azt a nyelvet amit felvázoltam.

Ez a kiállítás olyan mint egy kroki sorozat; témákat; fotó-"grafikákat", és kérdéseket vázolok fel, arról is, hogy hogyan tovább...

Nyíri Barbara fotókiállítása június 8-16 között naponta 12.00-18.00 óráig látogatható a Torony Galériában, a Szent György u. 14. szám alatt.

T. É.




2006. jĂşnius 10., szombat 10:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület