CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Kékfrankosok Éjszakája 2006. június 24.

Szent Iván éjszakáján a soproni borászok „varázserejű” borokkal várják Önt Sopron teraszain. Ezzel ünnepelve a nyári napfordulót, az év leghosszabb napját, a szerelmesek éjszakáját. A helyszíneken a jó hangulatról a Vivat Bacchus énekegyüttes, a Pendelyes és a Soproni táncegyüttes, valamint a Civitas Pinceszínház gondoskodik. Az éjszaka alatt a Széchenyi tér körüli helyszíneken 1700 órától a következő programokkal várjuk Önt:

Tercia és Perkovátz Ház Terasz: Aphrodité ételei és a soproni borok

A legenda szerint, amikor a szerelem istennője, Aphrodité megszületett, és kilépett a tenger habjaiból, lába nyomán csodás növények keltek ki a földből, amelyeket különösen alkalmasak szerelmi vágy felkeltésére, fokozására. Az ezekből készített ételek és a hozzájuk kínált nemes soproni borok kerülnek az éttermek kínálatának középpontjába a szerelmesek éjszakáján. Az éttermek egész este különleges kínálattal várják a vendégeket.

Dömötöri Terasz és Soproni borvidék standja a Széchényi szobor előtt:

Inyenceknek: bor és csokoládé harmóniája – a felfedezésre váró élvezet

Gyengéden lágy, összehasonlíthatatlanul édes, finoman fűszeres. Bor vagy csokoládé? Az előbbi jelzők mindkettőre illenek. Sőt mi több: bor és csokoládé együttkóstolva fenségesen kiegészítik egymást. A simulékony tanninok vagy az elegáns savak és a lágy kakaóíz násza felejthetetlen. Szent Iván szerelemvarázslatos éjszakáján bor és hozzá illő csokoládé kóstolójával várjuk mindazokat a Soproni borvidék standján a Széchényi szobor, akik lelkes fogyasztói e két kincsnek. A Dömötöri Cukrászda egész este különleges desszert és hozzá illő bor kínálattal várja a vendégeket.

Bor-sajt és bor-csokoládé kóstoló a Soproni borvidék standján a Széchényi szobor előtt.

A Széchényi szobor előtti faházban a Soproni borvidék termelői mutatkoznak be. A nemes borokhoz különleges, kézműves, Toscanából érkezett csokoládét, az „Amedei” csokoládégyár (www.amedei.it ) ínyencségeit és kecskesajtot kínálunk.

2330 tűzrakás, tűzugrás a Széchényi szobor előtt

A hagyományok szerint Szent Iván éjszakáján nagy tüzeket gyújtunk, és mulatunk hajnalig. A tűz, a világosságot adó, az elevenséget, egészséget, termékenységet és szerelmet, a napot tükröző őselem. A hagyományok szerint számos magyar vidéken az eladósorban lévő lányok átugrották a hamvadó tüzet abban a reményben, hogy egy éven belül férjhez mennek. „Tűzugrásra” várjuk az eladósorban lévő lányokat és a házasulandó szerelmespárokat.

További információ:

www.kekfrankosnyar.hu

+36-30-336-53-60 Nagy Ágnes


Poncichter Est

Pénteken 1900 órakor a Vadászkürt Étteremben (www.vadaszkurt.hu ) a Töltl Pince várja vendégeit.

Aperitif:

Töltl Pince: Soproni rosé 2005

Mandulapikkelyes fogas szelet salátabokrétával

Töltl Pince: Soproni Pinot blanc 2005

Libacomb a fánkról szedett ropogós karamellizált cseresznyével

Töltl Pince: Soproni Kékfrankos ’04

Vaddisznó gerince „ a szőlősgazda ízlése szerint”

vaslapon pirított szalvétagombóccal

Töltl Pince: Soproni Cabernet Sauvignon’03

Csokoládés poharaskrém, Töltl Papa kedvencéhez

Töltl Pince: Soproni Cabernet Sauvignon’02

Kecskesajt kóstoló és friss babos pogácsa

A borvacsora ára: 4900 Ft/fő. Előzetes regisztráció szükséges. www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60 Nagy Ágnes

Vadászkürt Étterem Sopron, Udvarnoki u. 6. (tel: +36-99-314-385)


Borvidék a Világörökségben

E héten, szombaton a Fertő körüli borvidéket bemutató túrát követően a Lővér Pincét (www.loverpince.hu) látogatjuk meg, ahol a borászat legkiválóbb borait kóstoljuk majd.

A pincelátogatással egybekötött bortúra ára: 2500 Ft/fő, gyermekeknek 5 éves korig: ingyenes, 5 éves kortól 500 Ft/fő. Indul: 1345 Hotel Lővér (Sopron, Várisi u.4.) és 1400 Pannónia Med Hotel (Sopron, Várkerület 75.) elől. Előzetes regisztráció szükséges. www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60 Nagy Ágnes


Városi séta a bor jegyében

Az idegenvezetéssel egybekötött vasárnapi városi séta, amely Sopront, a Kékfrankos fővárosaként mutatja be, a történelmi belvárosában, a Buschenschankban (Új u. 4.) végződik.

Itt a hét folyamán a Ferenczy Pincze (www.ferenczy.eu) várja Önöket. A pincészet új a soproniak között: ez évben nyitotta kapuit és borait a nagyközönség előtt.

Nyitva: hétfőtől szombatig: 1400-2200 vasárnap 1030-2200

A városi séta indul: Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ, Tourinform iroda elől (Sopron, Liszt F. u. 1.). A programon való részvétel ingyenes.


Tudta?

Sopronban a 19. században a szőlőtermelők társadalma három rétegre bomlott: gazdapolgárokra (Wirtschaftsbürger), szőlősökre (Weingärtner) és napszámosokra (Hauer vagy Taglöhner).

A gazdapolgárok Sopron városának egyik legmeghatározóbb, legszélesebb társadalmi rétegét alkották. Ide tartozni még a XX. század első felében is rangot jelentett. Wirtschaftsbürger az lehetett, aki a szőlőtermelés mellett szántógazdálkodást is folytatott, és házat vagy részházat birtokolt.

Gazdapolgárnak lenni a városiasság és a vidéki tulajdonszerzési hajlam egészséges keveréke volt, életforma, amely egészen az 1946-os kitelepítésig fennállt. Mindez nemcsak az egyesületi életben különültek el (még az 1940-es években is működött a „Soproni Gazdapolgárok Dalegylete”), hanem öltözködésben és nyelvben is.




2006. jĂşnius 21., szerda 12:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület