CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. december 9., szombat, Natália napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Soproni Terasz minden korosztálynak

 Hiánypótló hely nyitja meg kapuit a hétvégén Sopronban. A Budapesten gombamód szaporodó, népszerű szabadtéri teraszok mintájára a Lővér Kemping ad otthont péntektől a SOPRONI TERASZ nevű, többfunkciós komplexumnak.

 A SOPRONI TERASZ-t a VOLT Fesztivál szervezői és a Tercia Étteremlánc üzemeltetői azzal a szándékkal hozták létre, hogy a nyár szinte valamennyi napján lehetőséget biztosítsanak a soproniak számára a szabadidő hasznos eltöltésére. A 600m2-es fedett (így az időjárástól függetlenül nyitvatartó) komplexum kellemes környezetben vár minden korosztályt ingyenesen látogatható programokkal.

 A megnyitó-hétvége keretében, június 16-án, pénteken este 6-tól „Best of Sopron” címmel a soproniak által legjobbnak tartott vendéglátó-helyeknek adnak át díjakat a VOLT szervezői és a város vezetői. Pár hónappal ezelőtt a régió valamennyi postaládájába eljuttatták a VOLT házigazdái azt a kérdőívet, amelyben a helyieket kérdezték arról, melyek szerintük a legjobb helyek Sopronban. A kategóriánkénti legjobbak „Sopron Guide” címmel bekerültek a fesztivál országos műsorfüzetébe, és ezeket mutatják be az esemény honlapján is. A szervezők célja ezzel az, hogy a VOLT-ra érkező turisták a fesztivál mellett Sopron legjobbnak tartott éttermeit, kávézóit, utcáit, tereit is megismerjék.

 Ugyanezen az estén a megnyitó program keretében este 11-től az LGT Emlékzenekar ad élő koncertet.

 Másnap, szombaton este sok éves szünet után újra jelentkezik Sopron „legendás” eseménysorozata, a Micsoda Buli! A két dj – akik egyébként egyben a VOLT házigazdái -, ezúttal is színes zenei palettát kínálnak, műfaji megkötés nélkül, és azt ígérik, ezentúl nagyjából havonta találkozhatunk ugyanitt a Micsoda Buli! programjával.

 A vasárnap a SOPRONI TERASZ-on a családoké. „Finom vasárnapok” címmel déltől a látványkonyha finomságait kínálják a résztvevőknek, a kellemes hangulatról pedig a 2SOUL együttes gondoskodik.

Mindemellett a gyerekek számára nyitott a kemping, bárki hozhat magával labdát, tollasütőt, és családjával együtt kellemesen töltheti el idejét a SOPRONI TERASZ környékén.

 A VB ideje alatt valamennyi mérkőzés 5db nagyméretű plazma tv-n követhető figyelemmel, a meccsek után pedig a helyi csocsó-asztalokhoz várják a vállalkozó kedvűeket.

 A júniusi hónapban – a VOLT Fesztivált megelőzően – a Terasz vendége lesz még többek között a Piramis feldolgozásait játszó Piramix Együttes és az országszerte népszerű Madarak Házibulizenekar, valamint számos DJ. 

 A SOPRONI TERASZ teljes mértékben fedett, így az időjárástól függetlenül nyitva tart szinte minden nap. A programok ingyenesen látogathatók.

 


Újabb sztárok: Iggy, Prodigy és a többiek

 Kerekedik a Nagyszínpad programja, ahol ott sorjázik már a nagy nevek között, a Radiohead, a Franz Ferdinand, a Scissor Sisters, a Placebo, a Rasmus, a Theraphy?, Jovanotti és sokan mások. Napokban bővült a sztárlista: a Prodigy, az Iggy & The Stooges, a sex pistols-os Glen Matlock, Gomez, a Sons and Daughters és a Living Colour csatlakozott a Nagyszínpad sztársorához.

 A Prodigy kétségtelenül az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, mely a ’90-es évek második felében megforgatta és megtáncoltatta az egész világot, közben pedig átírta az elektronikus tánczene szabálykönyvét. A Prodigy arcot, hangot és klasszikus kreditet adott az elektronikus tánczenének és a könnyűzene főáramába meg nagy pop-rockszínpadokra vitte a korábban a klubokban burjánzó műfajt úgy, hogy az elektronikus zene rajongóitól a rockerekig széles rajongótáborral bír.

A 2006-os Szigeten bizony a rocktörténelem egyik legnagyobb hatású együttese lesz a vendégünk. Az Iggy & The Stooges egyike a valóban legendás zenekaroknak, soha el nem évülő édes bűnökkel, máig érvényes munkássággal, fontos albumokkal, legendás koncertekkel és büntető slágerekkel. A Stooges pszichedelikus, zsigeri gyökér-rockos, garázsrockos, pre-punk muzsikája millió zenekarra és irányzatra hatással volt – a Sex Pistols-tól a Guns ’N Roses-ig, a Jane’s Addictiontől a Queens Of The Stone Age-ig, a Red Hot Chili Peppers-től a Sonic Youth-ig, de nyugodtan jussanak csak eszünkbe olyan hazai előadók is, mint az URH, az Európa Kiadó vagy a Flash.

Idén 30 éves a „nagy rock'n'roll svindli”, három évtizede, hogy először lépett fel a Sex Pistols. A Sziget azzal ünnepli a punk évfordulóját, hogy a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé idén beiktatott Sex Pistols egyik alapító tagját – aki a hírek szerint a nyár végi észak-amerikai Sex Pistols turné résztvevője is lesz - hívta meg az idei Nagyszínpadra. Glen Matlcok a klasszikus punktörténet egyik legkacskaringósabb pályát befutott figurája: alapító tagja a Sex Pistolsnak, mi több: a basszusgitáros magasan a legképzettebb és leginvenciózusabb ember volt a csapatban, ám a legendás Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols album befejezése előtt közvetlenül otthagyta anyazenekarát, átadva helyét az akkor még konkrétan basszusgitározni sem tudó Sid Viciousnak. Abban biztosak lehetünk: dögös rockzene vár minket a Sziget nagyszínpadán Glen Matlockkal, aki garantáltan nem fog elfeledkezni kedvenc régi számairól sem, és ezek bizony a rockirodalom legismertebb dalai közé tartoznak.

A két fiú-két lány glasgow-i Sons and Daughters egy az elmúlt években befutott skót gitárpop-zenekarok közül, egy újabb skót ajánlat. A S+D nem feszes és new waves, mint az egyébként Sons and Daughters-rajongó Franz Ferdinand, nem finom és intellektuális, mint az ugyancsak híres és skót Belle and Sebastian – a Sons and Daughters karcos, art-rockos, folk-rockos gitárzenét játszik, néhol punkos, néhol rockabillys ízekkel, mindezt kiválóan és élőben is príma hatásfokkal. A zenekar első albuma, a Love The Cup 2003-ban, az igazi áttörést jelentő The Repulsion Box 2005-ben került a boltokba.

Az angol Gomez pályaképe afféle klasszikus keretes szerkezetű történet, hiszen az öttagú zenekar két legjobb és legfontosabb lemeze az együttes Bring It On című debütáló albuma és a legutóbbi Gomez-album, az idén megjelent How We Operate. Bátran állíthatjuk, hogy a három énekhang és megannyi zenei szín meg hangulat köré szervezett új nagylemez simán egy szintre helyezhető a Gomez eddig felülmúlhatatlannak gondolt debütáló lemezével. Ez bizony mázli: a hazai közönség a legjobb pillanatban láthatja az újra csúcsformában muzsikáló Gomezt.

Amit tavaly a Fishbone, idén egy másik legenda, a Living Colour prezentálja: mit jelent a kortárs fekete zene, mi a crossover műfaja. Amit a Fishbone véghezvitt Los Angelesben, azt a Living Colour is megtette New Yorkból a nyolcvanas évek közepén és sokmilliónyi eladott sorlemez bizonyítja, nem volt hiábavaló missziójuk.

 Vető Viktória2006. jĂşnius 21., szerda 12:54


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület