CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Falunap Harkán

Június 24-én, tartották Harka Falunapját.
Rendőrségi bemutató, KRESZ-verseny, gúlyásfözőverseny, repülőgép- és helikopter model-bemutató is színesítette az egész napos programot. A rendezvényen fellépett a Vadrózsa felnőttkórus, és tartottak Tai Chi, kínai mozgásművészeti bemutatót, amelyet Kyokusin karate-bemutató követett.

A megnyitó ünnepségen adta át Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat általános alelnöke a településnek szánt megyezászlót, a két reprezentatív, Győr-Moson-Sopron Megyét bemutató albummal együtt, utalva az összetartozás fontosságára, amit a megyezászló adományozása is jelképez.



Rombai László, Harka polgármester és Firtl Mátyás, megyei alelnök

Az ezer esztendős megyerendszer önmagában is nagy fontosságú, alapvető érték, egy olyan intézmény, amely elszakíthatatlan része közjogi, közigazgatási hagyományainknak, és elválaszthatatlanul hozzátartozik az ország arculatához, az egyes települések múltjához, jelenéhez, és jövőjét is – fejtette ki Firtl Mátyás.

Rombai László polgármester megköszönte a megyezászlót, amelynek méltó helye lesz a nemzeti zászló, a faluzászló, a millenniumi zászló és az uniós zászlók mellett.


Az összetartozás jelképei fontosak a település számára, amely mindig is becsülte múltját, és tevőlegesen is alakította jövőjét. Ennek a közösségi szellemnek és öntudatnak egyik példája a harkaiak 1990-es, a falu ősi nevének visszaállításáról szóló népszavazása.


A falu több évszázados példaértékű történetében törést jelentett és annak szomorú eseménye volt az 1946-os kitelepítés, amelyet követően a német ajkú magyar lakosságból mindössze 15-en maradhattak szülőföldjükön. 1947-ben a falu önkényesen Magyarfalvára változtatták, de 43 év múlva egy helyi népszavazás után 1990. április 1-én a falu újra visszakapta az ősi, honfoglaláskori Harka nevet, azóta erre is emlékeznek az évente megtartott Falunapon, amely este falunapi bállal folytatódott.




2006. június 26., hétfő 13:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület