CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Hétfőn ismét Baross Gábor Műszaki Klub

Június 26-án, hétfőn délután 17.00 órakor Győrött, a Megyeháza Gobelin termében tartja következő összejövetelét a Baross Gábor Műszaki Klub. A szakmai találkozó fő témája ezúttal a közterületi koordináció lesz.

A Baross klub 2005 novemberében alakult Győrben. A Klubot műszaki szakemberek egy csoportja hozta létre annak érdekében, hogy érdemben és aktívan is bekapcsolódhassanak az emberek közérzetét meghatározó műszaki környezet alakításába. Az elmúlt 15 év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a szigorú, gazdaságosságot és műszaki megfelelősséget garantáló szempontok háttérbe szorultak. Hiányoznak az érdemi civil kontrollszintek és hiányoznak a jövőt felelősen alakítani akaró hosszú távú tervezések. A klub működési céljául tűzte ki, hogy figyelemmel kíséri a környezeti változásokat, felhívja a figyelmet a változtatások szükségességére, és konkrét javaslataival segíti a döntéshozókat a felelősebb, tárgyilagosabb és tisztább döntések meghozatalában. A klub aktuális és hosszú távú műszaki ügyekben - országosban és helyiekben egyaránt- kialakítja véleményét, és ezt eljuttatja a döntéshozókhoz.

A szakmai csoport nemcsak győri szakemberekkel működik, már az alapításban is részt vett több, elismert szakmai személyiség az ország más területeiről. Az alapítók között közlekedési, területfejlesztési, építési és informatikai terület képviselő szakemberek találhatók.

A közéleti szereplők közül elsőként dr Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, a GYMS Megyei Területfejlesztési Tanács Elnöke üdvözölte a Klub létrehívásának és megalakításának gondolatát, kinyilvánítva, hogy ötleteikre, segítségükre hivatali teendőinek ellátása során számít, és működését lehetőségei szerint segíti.

Közterületi koordinációról

A mindenkori közállapotok reális és szemléletes élményforrásai, a közterületek –utak, terek, járdák parkok- rendezettségi, gondozottsági állapotáról közvetlenül szerezhető benyomások. A települések közterületeiről szerezhető információk árulkodó jelek, egy-egy ország, település közigazgatási és általános rendjéről, működéséről.

Környezetünk az emberi élettér fontos és alapvető közege. Az emberi élet és együttélés alapvető színterei, a közterületek rendje és szabályozottsága sok-sok tényező és azok harmonikus összehangoltságának, illetve hangolatlanságának a függvénye.

A civilizáció foka sok tekintetben gazdasági kérdés. Az egyének és egyes családokból vett analógiából leszűrhető tapasztalat lehet az, hogy a fényűző életmód és méregdrága használati eszközök még nem feltétlen tükrözői egy kifinomult, kellemes, intelligens megjelenésnek és ízlésvilágnak.

Közállapotaink, a mindennapi életminőségünkben fontos szerepet játszó környezetünk alakítása jogszabályi, szervezeti, műszaki és humán összetevők, emberi tényezők együttműködésének, vagy koordinálatlanságának következménye.

A fenti tényezők mellett természetesen nagy szereppel bírnak az anyagi kondíciók.

De a rendelkezésre álló szegényes források tervszerű és hatékony felhasználása biztosított-e úgy, hogy a következő nemzedék számára költségmegtakarítást és szilárd alapot jelentsenek a mai beavatkozások, vagy költségtöbblettel járó tehertételt?

Melyek azok a műszaki és humán tényezők, amelyek a jelenlegi helyzetből és nemkívánatos gyakorlatból kilendíthetik gondolkodásunkat, magatartásunkat?

A Baross Gábor Műszaki Klub tagjai pontosan az ilyen, ideológiától mentes gondolatok kifejtését és megválaszolását tűzték ki maguk elé célul.

A kérdéskör első lépéseként a közterületi koordináció műszaki előfeltételeiről beszélgetnek, a Megyeháza t I. emeleti Gobelin termében 2006. június 26-án, hétfőn du. 17 órakor.

A kérdéskör megtárgyalásához Pekkerné Szabó Piroska, Somfai András és Kazó Pál szakmérnökök szolgálnak vitaindító előadásokkal.

Az előadások a konkrét példákon keresztül fő szempontokra építetten dolgozzák fel összejövetel témáját (térszint alatti és térszinti közterület-rendezés, a közterület-szabályozás forgalombiztonsági összefüggései, a telkek közterület-kapcsolatának szabályozási feladatai, közterület-gazdálkodás, közterület-nyilvántartás, a közterület-fenntartás és a közterületi koordináció összefüggései, stb)

A megbeszélés során felmerülő javaslatokat megküldik a közterületek kialakításában érintett helyi és kormányzati felelősöknek.

K. I.


Megszépült a szilsárkányi Polgármesteri Hivatal

Június 23-án, pénteken 18.00 órakor ünnepélyes keretek között adták a felújított Polgármesteri Hivatal Szilsárkányban. A rábaközi településen ezen esemény vették át a megyei önkormányzat ajándékát, a megyezászlót. Az ünnepségen résztvett dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki a Megyei Területfejlesztési Tanács(MTT) elnökeként adta át a 11,4 millió forintos beruházást, amely az MTT 5 millió forintos CÉDE támogatásával valósulhatott meg. A hiányzó pénzeszközöket önerőből vállalta a település.

Az épületet 1954-ben a szilsárkányi születésű Hegedüs András miniszterelnöksége idején építették. Eredetileg iskola és pedagóguslakás céljára készült. 1972-ig itt működött az alsó tagozat, majd 1972-től 1982-ig annak egy osztálya tanult az épületben.

1983-ban a Községi Közös Tanács költözött az épületbe, lényegesebb felújítás nélkül. 1984-ben Závory Zoltán nemzetközileg ismert restaurátor és festőművész, (aki 1972-től - 1998-ban bekövetkezett haláláig a község tiszteletben álló lakója volt) a házasságkötő terembe a ma is meglévő falfestménnyel ajándékozta meg a falu közösségét.

1990-ben, a rendszerváltáskor csupán az épület neve változott, ettől kezdődően hívják Polgármesteri Hivatalnak.

2005-ben a képviselő-testület úgy döntött, hogy az időközben körjegyzőségi székhellyé vált hivatalt átépíti és felújítja. Ehhez igényelte a Megyei Területfejlesztési Tanács támogatását.

Az átalakítás és felújítás kiterjedt a belső elrendezés megváltoztatására is: a folyosóból tárgyalótermet és irodát alakítottak ki, egy tömbben helyezték el a körjegyző és az ügyintézők irodáit. Felújították a vizesblokkot, megszépült a padozat. Új bejáratot alakítottak ki, kicserélték az összes nyílászárót és az épület teljesen új tetőt is kapott.

A 11,4 milliós ráfordítással az épület rangjának megfelelő külső és belsőt kapott.
P.Z.


56-os pályázatok

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplésének szándékával létrehozta az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottságot, többféle pályázatot hirdetett és emlékplakett adományázására felhívást tett közzé.

A megyei közgyűlés április elején az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 éves évfordulójának méltó megünneplésére települési önkormányzatok (elsősorban kistelepülések és kisvárosok) és társadalmi szervezetek, egyesületek, civil szerveződések részére hirdette meg pályázatát, melyben 15 milliós keretösszeg felosztásra nyílt lehetőség. A beérkezési határidőig 40 településről 66 pályázó összesen 23 millió Ft-os igényt nyújtott be. A pályázatok elbírálása megtörtént, jelenleg már a támogatási megállapodások elkészítése és aláírása zajlik.

A megyei közgyűlés további két pályázatára (Pályázati felhívás helytörténeti tanulmányok írására, illetve Pályázati felhívás tanmenet, óravázlat, forgatókönyv írására) még várják a pályamunkákat.

Szintén várják (folyamatosan, de legkésőbb augusztus 31-ig) az 1956-os megyei emlékplakett adományozására tett javaslatokat.

Az emlékplakettel azon személyeket szeretnék elismerni, akik a Forradalmi Bizottságok, Nemzeti Bizottságok, Nemzetőrség és a Munkástanácsok helyi, területi és országos szervezeteiben tevékenykedtek, illetve; igazolható módon a forradalom oldalán harcoltak; a forradalomért életüket adták, illetve a megtorlás áldozataivá váltak – posztumusz;

Az emlékplakett adományozására javaslatot tehetnek: a Történelmi Igazságtétel Bizottság, a Szigethy Attila Társaság, települések polgármesterei, a megyében működő történelmi egyházak legmagasabb rangú képviselői, a Mosonmagyaróvári 1956-os Egyesület.

Az aktuális pályázatokkal kapcsolatos információk (felhívások, letölthető adatlapok) megtalálhatók a www.gymsmo.hu oldalon.


Ülést tart a Megyei Területfejlesztési Tanács

Június 27-én, kedden délelőtt tartja következő ülését a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács(MTT). Az ülés kezdetén dr. Szakács Imre, a testület elnöke ad tájékoztatást a két ülés között eltelt időszak fontosabb eseményeiről és intézkedéseiről. A tervezett napirendek között 10 előterjesztés szerepel:

1. Győr-Moson-Sopron megyében lévő síkvidéki csapadékvíz-elvezető rendszerek és befogadók állapota. Tájékoztató a tervezett beavatkozásokról és fejlesztésekről Előadó: Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
2. Az uniós források szerepe a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határtérség fejlődésében és Győr-Moson-Sopron megye határon átnyúló kapcsolatainak erősítésében (az EU eddigi és a 2007-13 között várható „szomszédsági” támogatási programjai) Előadó: VÁTI Kht Területfejlesztési Igazgatóság NARD
3. Tájékoztató Sopron és térsége közlekedéséről (helyzetértékelés, fejlesztési tervek) Előadó: Sopron Megyei Jogú Város, Polgármesteri Hivatal
4. Partnerség 2007-13/20 (Győr-Moson-Sopron megye területfejlesztési programja) Előadó: Magyar Tudományos Akadémia RKK Nyugat Magyarországi Intézete
5. Két ülés közötti vis maior ügyek Előadó: dr. Szakács Imre, a Tanács elnöke
6. Korábbi MTT támogatásokkal kapcsolatos TFC ügyek Előadó: dr. Szakács Imre, a Tanács elnöke
7. Tájékoztató a megyében működő kistérségi társulásokról és a térségi/kistérségi fejlesztési dokumentumokról Előadó: dr. Szakács Imre, a Tanács elnöke
8. Tájékoztató az operatív programok Győr-Moson-Sopron megyébe érkező támogatásairól Előadó: dr. Szakács Imre, a Tanács elnöke
9. Harka község 2003. évi CéDe támogatásának részleges visszavonása Előadó: dr. Szakács Imre, a Tanács elnöke
10. Érvek a területfejlesztés megyei szintjének megőrzése mellett Előadó: Kistérségi Konzultatív Testület képviselője
P.Z.



2006. június 26., hétfő 14:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület