CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Élet a VOLT után

Véget ért a 14. VOLT Fesztivál. Írásunkban adunk egy utolsó áttekintést a VOLT-ról, és előre nézünk a nyárba.

VOLT: Minden, ami szem-fülnek ingere

Soha ennyi látogató, soha ennyi nemzetközi sztár és soha ilyen kevés eső nem volt még a VOLTok történetében - hangoztatják a szervezők. A tizennegyedik rendezvény négy, programokkal teli napját ötvenötezer látogató élvezte. 10 színpadon 200 zenekar és Dj, köztük 20 nemzetközi sztár, továbbá színház, mozi, sport- és szabadidős programok, zsákban futás, szögbeverés és elmebajnokság is várta a 14. VOLT Fesztivál látogatóit. A hazai fesztivál-élet egyik legjelesebb eseményén a funk-hiphoptól az őszinte rockig, a lounge zenétől a szinti-popig szinte minden zenei stílus képviseltette magát.
A nyitónapon Kispál és a Borz csendes-ülős koncertje indította a fesztivált, de aznapra jutott szépszámmal hangos-állós koncert is, a Nagyszínpadon 25 éves jubileumi koncertjét adta a KFT. Felléptek az aktuális Megasztárok, s az év hangjának, Rúzsa Magdinak, a koncert után még egy bungee ugrásra is futotta.
Miközben Zidane büntetőrúgása elütötte a portugálokat a világbajnoki cím esélyétől, Fenyő Miki rockandrolloztatta a közönséget. A japán klubélet jeles csapata, a Kyoto Jazz Massive fergeteges koncertet adott és a nyitónapon a Big City Life című aktuális sláger előadói, a Mattafix is elbűvölte rajongó közönséget.
Második napon a Nagyszínpadra szintén jutott egy 25 éves jubileumi buli. A Moby Dick ünnepelt a VOLT Fesztiválon, majd jöttek Kispálék és itt az estét a Tankcsapda zárta, szépszámú közönség előtt. Persze a második napon volt egyéb látni-, és hallanivaló is, többek mellett: Pajor Tamás, Andy C., Deák Bill és Takáts Tamás.
A VOLT harmadik napja látogatói csúcsot döntött, 17.000 vendég volt aznap kíváncsi a programokra. A Nagyszínpadon az F. O. System adott exkluzív koncertet a VOLT közönségének, majd jött a The Cult. A rocklegendát másodszor láthatta a hazai közönség. Korábbi koncertjüket tizenhárom évvel ezelőtt adták a Metallica vendégeként. Sokan azonban akkor lekésték a koncertet, mivel negyven perccel hamarabb csapott a húrok közé a banda és akik az eredeti műsorterv szerint érkeztek, azok már csak ennyit hallottak Ian Astburytől: "Good Bye, Budapest". Most a soproni VOLT lehetőséget adott az elmaradt élmény pótlására.
Akik nem feltétlen vágytak zenére, hallgathattak előadást a légkörben felgyülemlett szén-dioxidról, vagy akár az állatvilág rekordjairól.
A VOLT zárónapján a Nagyszínpad Fun Lovin' Criminals-szal és Pet Shop Boys-zal búcsúztatja az idei fesztivált. És persze minden mással, ami szem-fülnek ingere.

EFOTT - 2006. július 18-22.

Egy hét múlva kezdődik az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, az EFOTT, a helyszín Zamárdi.
A hetijegy ára elővételben 2006. június 24.- július 14-ig 9.000 Ft, július 15-től a rendezvényig és a helyszínen 10.000 Ft. A napijegy egységesen 3.500 Ft, és csak a helyszínen lehet megvenni. A hétvégi jegy (péntek-szombat) ára 6500 Ft. Gyerkőcök 10 éves kor alatt felnőtt kísérővel ingyen látogathatják a fesztivált.
A sokak által várt kapunyitás pillanata: 2006. július 18., kedd 12:00
Zamárdiban ugyanakkor Zamárdi is felfedezhető. Több turisztikai program is lehetőséget teremt a helyszín alaposabb feltérképezésére, de egyénileg is nekiindulhatunk, hogy az EFOTT "mögé nézzünk" Zamárdiban. A többek közt néprajzi és történelmi nevezetességek megismerésében szakértők és helybéliek segítenek a látogatóknak. Lesz tájházlátogatás, megtekinthetjük a Hadtörténeti Múzeumot, és a környék megismeréséről szól majd a "check point" verseny is. A szervezők éjjel-nappali kirándulásokat biztosítanak a kilátóhoz, ahonnan páratlan panoráma nyílik a tóra. Várható GPS-es kincskeresés (Geocaching) is.

Sziget Fesztivál - 2006. augusztus 9-16.

Kerekedik a Nagyszínpad programja, ahol ott sorjázik már a nagy nevek között, a Radiohead, a Franz Ferdinand, a Scissor Sisters, a Placebo, a Rasmus, a Therapy?, Jovanotti és sokan mások. Napokban bővült a sztárlista: a Prodigy, az Iggy & The Stooges, a sex pistols-os Glen Matlock, Gomez, a Sons and Daughters és a Living Colour csatlakozott a Nagyszínpad sztársorához.
A Prodigy kétségtelenül az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, mely a ’90-es évek második felében megforgatta és megtáncoltatta az egész világot, közben pedig átírta az elektronikus tánczene szabálykönyvét. A Prodigy arcot, hangot és klasszikus kreditet adott az elektronikus tánczenének és a könnyűzene főáramába meg nagy pop-rockszínpadokra vitte a korábban a klubokban burjánzó műfajt úgy, hogy az elektronikus zene rajongóitól a rockerekig széles rajongótáborral bír.
A 2006-os Szigeten bizony a rocktörténelem egyik legnagyobb hatású együttese lesz a vendégünk. Az Iggy & The Stooges egyike a valóban legendás zenekaroknak, soha el nem évülő édes bűnökkel, máig érvényes munkássággal, fontos albumokkal, legendás koncertekkel és büntető slágerekkel.

Az MTV Színház és Tánc helyszín, sziget a szigeten. Négy helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű és Performansz színpad – naponta 6 előadás, összesen egy hét alatt 42 nemzetközi és hazai alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc, opera és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is. A szervezők missziónak tekintik e fesztiválon a kortárs előadóművészet megismertetését azokkal a fiatalokkal, akik év közben eddig nem látogattak ilyen jellegű előadásokat.
Az idei Sziget egyik érdekességének ígérkezik az Automata Színház. A "Teatro de Autómatas" Spanyolországból érkezik, mely az utolsó túlélője azoknak a régimódi, vásári bódéknak, melyek belsejükben az önműködő szerkezetek titkát mutatták meg: mechanikus gépek, melyek mozgásukkal embereket vagy állatokat keltenek életre.
A 12 különböző színpadi kép "tükrében" szatirikus humorral mutatja be dédapáink társadalmát. A "Teatro de Autómatas" egyedi kulturális darab, úttörő Európában, ajánlható minden közönségnek. 1992-ben egy specialistákból álló csapat fölélesztette a "Folyamatos Mozgás Mechanikus Színházát", és eredeti szellemében varázsolta újjá.

Budapest Parádé - 2006. augusztus 26.

Elő a jelmezekkel, díszletekkel, hangszerekkel! - mondják a hetedik Budapest Parádé szervezői. Idén a Főváros hivatalos nyárzáró utcai karneválja - megújult programokkal, új arculattal várja a résztvevőket a szokott helyen augusztus 26-án! A programban számos új, az eddigi Budapest Parádékra kevésbé jellemző kulturális és látványos elemeknek is szeretnénk szerepet adni amellett, hogy a legjobb hazai és külföldi klubok kamionjai is meghívást nyernek az eseményre. Az átalakulás célja, hogy a Parádé megszokott programkínálata mellett új zenei irányzatoknak, más szórakozási kultúráknak is teret nyissanak a rendezők, és igazi karneváli hangulattal zárják a budapesti nyarat!



Bacsárdi László

2006. jĂşlius 11., kedd 22:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület