CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Két napos kihelyezett kabinetülést tartott a Fidesz-KDNP külügyi kabinetje Sopronban

Két napos kihelyezett kabinetülést tartott a Fidesz-KDNP külügyi kabinetje Sopronban

Július 12-én és 13-án Sopronban tartotta kihelyezett ülését a Fidesz-KDNP Szolidaritás Frakciószövetség külügyi kabinetje, amelynek szervezője és házigazdája Firtl Mátyás, a kabinet társelnöke, a Magyar Országgyűlés Európai ügyek bizottságának alelnöke volt.

Firtl Mátyás: Erős ellenzéki kontrollra van szükség

A kihelyezett ülés azokkal az alapkérdésekkel foglalkozott, amelyeket a Fidesz-KDNP külügyi kabinetje megvalósítandó célokként tűzött ki a fejlesztéspolitikával kapcsolatosan – mondta el Firtl Mátyás a kabinet társelnöke. Az alkotmányosságot sértő módon a parlament ellenőrzése alól Gyurcsány Ferenc kivonja a Nemzeti Fejlesztési Tervnek a végrehajtását, az uniós források szétosztását – tette hozzá Firtl Mátyás.

Az ülésen szó esett még a konvergencia-program benyújtásának kérdése, amely eddig már kétszer elutasítást kapott.


Az ülésen résztvevők azt a következtetést is levonták, hogy a külügyek és az Európa-politika területén végzett munka összehangoltsága érdekében a külügyi kabinet munkájában támaszkodni fog az Európai Parlament képviselőire. A jelenlegi tendencia szerint Gyurcsány Ferenc a külpolitika irányítását is egy kézben akarja tartani, mint ahogyan a miniszterek jogállása is jelentősen csorbult. Mindennek az ellensúlyozására erős parlamenti ellenzéki kontrollra van szükség – szögezte le Firtl Mátyás.

Európai szintű kapcsolatrendszer

A tanácskozáson részt vett több, az Európai Néppárt fideszes európai parlamenti képviselője is, köztük Dr. Szájer József, soproni EP-képviselő, aki a soproni sajtótájékoztatón elmondta, alig egy éve, hogy a soproni képviselői stafétabotot átadta Firtl Mátyásnak, akinek azóta már sikerült átvennie azt a szakmai képviseletet is, amelyet Szájer József a Magyar Országgyűlésben vitt.

-Ritka az ilyen sikeres, száz százalékos eredményű munka-átadás – mondta Dr. Szájer József.

Sopronban sikerült beváltani a Firtl Mátyás által meghirdetett választási programot, hiszen Firtl Mátyás személyén, hozzáértésén és tapasztalatán keresztül sikerül továbbra is tartani a már előzőleg kialakított, európai szintű kapcsolatrendszert – mondta Szájer József. .


Németh Zsolt: Zavarok a Gyurcsány-külpolitikában

- Az európai felzárkózás az egyik leghangsúlyosabb és egyben legproblématikusabb területe a jelenlegi magyar külpolitikának. Ugyanakkor a térségpolitikában a szomszédainkkal való együttműködési politikában is nagyon komoly zavarok tapasztalhatóak, amelyek részben a térségben érzékelhető meglehetősen mélyreható változásokkal is magyarázhatóak, a nemzeti összetartozás politikájában pedig továbbra is tart az az elhúzódó válság, amely 2004. december 5-e óta a magyar nemzetpolitikát jellemzi – fejtette ki Német Zsolt a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának és a Fidesz-KDNP külügyi kabinetjének.elnöke.

Navracsics Tibor: "Gyurcsány Ferenc egymaga kar dönteni

Navracsics Tibor a tanácskozásról beszámolva elmondta, a tanácskozás egyik fő kérdése a külpolitika, illetve Európa-politika belpolitikai fontossága volt.

A magyarországi Európa-politika, illetve annak politikai felelősségének alakulása, az uniós forrásokról való döntések intézményi kereteinek megállapítása szintén fontos kérdés, mert ,,hányadtatott sorsú” intézményekről van szó – mondta a Fidesz frakcióvezetője..

Emlékeztetett arra, hogy egykor létezett egy Nemzeti Fejlesztési Hivatal, amelynek élén a tárca nélküli miniszter hangolta össze a fejlesztéspolitikát és a fejlesztéspolitikai forrásokat. A második Gyurcsány-kormány létrehozott egy Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, egy Nemzeti Fejlesztési Kabinetet és egy Fejlesztéspolitikai Irányító Testületet, amelyeknek irányító személyeit illetően több változat is volt.

Navracsics Tibor szerint a parlamentáris logika szempontjából erősen aggályos, hogy a miniszterelnök személyesen kívánja meghozni az uniós forrásokkal kapcsolatos döntéseket – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Fidesz-KDNP Szolidaritás Frakciószövetség külügyi kabinetjének ülését követően.

- Gyurcsány Ferenc egymagában akar dönteni az elkövetkezendő évek magyar fejlesztéspolitikájáról - mondta Navracsics, hozzátette:,Bajnai Gordon az európai ügyek bizottságánál tett keddi látogatása során "árulta el", hogy a miniszterelnök személyesen dönt a fejlesztési források elosztásáról.

Navracsics Tibor szerintt: ebben a helyzetben legitim az a kérés, hogy az európai uniós ügyek bizottsága kapjon előzetes tájékoztatást a miniszterelnök elképzeléseiről és munkamódszereiről.

"Megkértem az európai uniós ügyek bizottságában dolgozó fideszes és KDNP-s képviselőket, ha lehet, indítványozzák Gyurcsány Ferenc bizottsági meghallgatását, kérdezzék meg (...) milyen prioritások alapján (...) kíván dönteni az országba érkező fejlesztéspolitikai pénzekről" – hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője.

Szájer József: Magyarország nem Európa felé halad, hanem Európától eltávolodóban van

Szájer József úgy fogalmazott: - Magyarország nem Európa felé halad, hanem Európától eltávolodóban van.

- Magyarország számára az elkövetkező hét esztendő óriási jelentőségű lesz. A magyar történelem során ilyen mértékű külső támogatási esélyt és lehetőséget Magyarország még soha nem kapott. (…) Ez egy történelmi vállalkozás, hogy az adott forrásokat milyen célokra, milyen elképzelések mentén fogjuk felhasználni Magyarország felzárkóztatása érdekében.

"Nem lehet kommunista rendszerekre jellemző, diktatórikus módon elvégezni az uniós források elosztását" jelentette ki Szájer József, aki rámutatott: az Európai Parlament intézményei szeretnék átláthatóbbá tenni az uniós pénzek felhasználásának esélyét, és ezzel összefüggésben a nemzeti parlamentek szerepének növelését szorgalmazzák.

Szájer József a sajtótájékoztatón sürgette a magyar parlament "valamennyi számottevő politikai erejének" bevonását a "nemzeti vállalkozásba". Ha ez nem sikerül, akkor szerinte az elkövetkező hét év "rémálom lesz", az átláthatóság hiánya, "a pénzek politikai elosztásának vádjai tovább rontják a helyzetet"- mondta az EP-képviselő.

A kormány felé az a követelés, hogy induljon nemzeti vita a fejlesztési források felhasználásáról, a kormányzó- és az ellenzéki pártok, valamint a társadalom szervezeteinek részvételével - mondta Szájer József.

"Ne egy ember diktatórikus kénye-kedve döntse el, melyik város (...), melyik régió juthat hozzá ezeknek az óriási értékű fejlesztési lehetőségekhez, (…) hogy ezek a források ne tűnjenek el a süllyesztőben, mint nagyon sok más pénzforrás az elmúlt időszakban, hanem valóban nemzeti céljainkra tudjuk ezeket használni - fogalmazott Szájer József.

(cyberpress.hu)



2006. július 14., péntek 01:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület