CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Öcsi gyere! Ne erőlködj!

Mk 9,2-10 Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, őket külön fölvitte egy magas hegyre, és színében elváltozott előttük. A ruhái fényesek lettek és ragyogó fehérek, mint a hó, ahogy semmiféle festő a földön nem tudná megfehéríteni. Egyszerre megjelent nekik Illés Mózessel; Jézussal beszélgettek. Ekkor megszólalt Péter, és azt mondta Jézusnak: ,,Mester, jó nekünk itt lennünk! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.'' Nem is tudta, mit mond, mert teljesen meg voltak rettenve. Erre felhő szállt alá, beborította őket, és a felhőből szózat hallatszott: ,,Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok'' [Iz 42,1; MTörv 18,15]. Mire körülnéztek, már senki mást nem láttak a közelükben, csak Jézust egymagát. Mikor a hegyről lejöttek, meghagyta nekik, hogy amiket láttak, senkinek el ne beszéljék mindaddig, amíg az Emberfia fel nem támad a halottak közül. Ők a dolgot magukban is tartották, de egymás között arról tanakodtak, hogy mit jelent az: ,,amikor halottaiból feltámad''.

Talán nemcsak nekünk, de másnak is feltűnt a Mester környezetében, Jézus ahelyett, hogy királlyá kiáltatná ki magát, a hegyet választja. Talán meg is kérdezték tőle a tanítványok közül néhányan, miért. Talán éppen csak az apostolok szűkebb köre, akiket Jézus - úgy látszik - a megőrzendő, a később értemezendő dolgok tanúivá fogad.
Nem tudjuk. Az azonban tény, hogy egy hét múlva Jézus ismét a hegyen van, és a tanítványokat külön kiválasztva, ők is tanúi annak, amit a hegyen - értsd istenközelben - át lehet élni. Lefordíthatatlan és végsősoron értelmezhetetlen Péter dadogása: "Mester, jó nekünk itt lennünk!". Akkor is az volt mindannyiok számára - "magukban is tartották", és ma is jórészt az. Csak az általános bizonyságtétel, csak a hitvallás hátsó, közvetlenül nem érzékelhető támasztékaként van ott minden hívő lelkében az ő tanúsága a színeváltozásról. Lefoszlik a hófehér ruha, le a ragyogás, azok a külső jelek, melyek kísérők, és csak annak a megmagyarázhatatlan, szavakkal elmondhatatlan érzésnek a emléke marad meg, melyben Jézus választottai voltunk.

...Diákkorom talán egyetlen autóstoppos emléke a budaőrsi benzinkútnál, amikor egy angol rendszámú Rover vezetőjét próbáltam jól-rosszul összeszedett, akkor még nem oly divatos angolságommal rávenni, hogy vinne el Győrig. A többedik próbálkozásra már egészen angolszásznak éreztem magam, amikor a vezető - többszöri körülnézés után (jóval korábban történt mindez, fontos volt, ki látja még a történteket) - kinyitotta az ajtót, és kiszólt - magyarul: "Öcsi, gyere, ne erőlködj!"...

Nos, a sikernek és a sikertelenségnek az a kettős érzése, mely akkor bennem támadt, talán megfelelően vetíthető ki mindarra, amit Jézus "megold helyettünk". Akkor, amikor már éppen sérvet kapnánk a dolgok ecsetelésében, a hiteles leírás fáradságában.
Mert Ő ott van a hegyen, nekünk pedig szabad nekiindulnunk. Talán többszöri próbálkozással, talán vissza-visszafordulva, de reményeink szerint egyszer - megrősítésért, kicsit talán "előlegért" - odaérve. S amint éppen düllesztenénk talán a vélt teljesítményért a mellünket, mondom éppen akkor, biztosan megszólítana "Öcsi, gyere, ne erőlködj! Ne izomból! Gyere a hegyre! Segítek!"
- DI -



2006. augusztus 04., péntek 20:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület