CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Firtl Mátyás volt a rendezvény szónoka, aki felolvasta Dr. Szájer József levelét

Sopronban a kezdetektől folyamatosan tüntetnek a Gyurcsány-kormány ellen
Október 19-én Ivanics Ferenc, míg 20-án Firtl Mátyás országgyűlési képviselő volt a rendezvény szónoka - Dr. Szájer József levélben üzent a tüntetőknek


Sopron város Fő terén estéről-estére folyamatosan és kitartóan gyűlnek össze változó létszámmal azok, akik a kezdetek óta a Gyurcsány-kormány távozását követelik.

A demonstrációk alatti versek és énekszámok között, a spontán módon szerveződő eseményeken minden alkalommal szónokok szólalnak fel az igazság, a méltóság, a nemzet egysége, és a rendszerváltozás hajnalán megfogalmazott változások végrevitelének szükségessége mellett.

Október 20-án a soproni Fő téri tüntetésen 1956-ra is emlékeztek. A rendezvény szónoka Firtl Mátyás országgyűlési képviselő volt, amelyet megelőző napn Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő szólt az egybegyűltekhez.


Firtl Mátyás megköszönte a soproniaknak az igazság melletti kiállásukat, és állhatatosságukat, amelyet megtapasztalt akkor is, amikor a választások alatt a soproniak a keresztény, polgári értékrend mellett szavaztak, mint ahogyan a közelmúltbeli önkormányzati választáson is egyértelműen álltak ki a polgári erők mellett.

Firtl Mátyás beszélt a hatalom gyakorlóinak leleplezett hazugságáról is, mindazokról a tettekről, amelyek a jelenlegi országos tüntetés-sorozatot elindították, arról, hogy a jelenlegi hatalom milliárdos birtokosai anyagi érdekekből kapaszkodnak bársonyszékeikbe, miközben az emberek élete – a családoké, az időseké, a rászorultaké, a vállalkozóké – egyre nehezebbé válik. Szólt arról az erkölcsi válságról, amelyhez a jelenlegi miniszterelnök nyilvánosságra jutott, leleplezett hazugsága, és az ahhoz folyamatosan asszisztáló szocialisták hazugsága vezetett, mindazokról a nyilvánvalóan be nem tartható ígéretekről, amellyel az embereket hosszú időn keresztül hitegették.

A képviselő 1956-ról is megemlékezett, arról, hogy 2006-ban 1956 üzen az utódoknak és kötelezi őket. Üzeni, hogy a nemzet egysége csak az igazsággal együtt teremthető meg, és kötelez arra, hogy az igazság megvédése érdekében minden lehetséges törvényes eszközzel küzdenünk kell, mert semmilyen társadalom nem épülhet hazugságra, mint ahogyan egy közösség, egy nemzet felemelkedését is csak az erkölcsi felemelkedés biztosítja.

Firtl Mátyás felolvasta Szájer Józsefnek, Európai Parlamenti képviselőnek a soproni tüntetőkhöz intézett üzenetét, amely a rendszerváltozás idejében megfogalmazott eszmék, az igazság, a szabadság, a biztonság melletti kiállás szükségességéről szólt, és amely szintén megköszönte a soproniaknak a leghűségesebb város polgáraihoz méltó kiállását az igazság mellett.
firtl.sopron.hu



Dr. Szájer József
Európai Parlament
Brüsszel

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Soproniak!

Külön is büszke vagyok szülővárosom polgáraira, azért, hogy Önök azok közé tartoznak, akik állhatatosan és kitartóan vállalják, hogy az igazság nevében és érdekében személyes jelenlétükkel tüntetnek nap mint nap.

Egy szabad és biztonságos nemzeti, politikai közösség nem épülhet a félelemre és a hazugságra. Mi magyarok már többször is kénytelenek voltunk átélni történelmünk során olyan rendszereket, amelyek szervezett, tudatos hazugságra épültek.

Mi, polgári demokrata meggyőződésű magyarok azt gondoltuk, tizenhat évvel ezelőtt azt reméltük, hogy ennek vége lesz.

Azt gondoltuk, hogy soha többé nem jöhet vissza az idő, amikor a hatalom birtokosai következmények és felelősség nélkül hazudhatnak az embereknek „reggel, délben, este” és „minden hullámhosszon”.

Azt gondoltuk akkor, hogy a nagyszerű, de elbukott 1956-os forradalmunk céljai végre megvalósulhatnak, és nincsen vissza út.

Azt gondoltuk, hogy a demokratikusan megválasztott kormány tettei számon kérhetőek lesznek.

Itt vagyunk 2006 őszén, és azt látjuk, azt láttuk megdöbbenve most itt van nekünk – itt Európa kellős közepén – egy miniszterelnök, aki büszke arra, hogy bátran bele hazudhat az általa obszcén jelzőkkel illetett országa népének képébe! Magyarország mára olyan ország lett, ahol a kormány büszke a hazugságra.

Szomorúan látjuk, hogy az 1989-90-ben létrehozott rendszerünk kificamodott. Az ország súlyos gazdasági és politikai válságban van, a mostani kormány feladta a polgári szabadságjogok eszményét. Rohamosan megyünk visszafelé az időben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ezt a folyamatot kell megállítanunk. Ezt kötelességünk megállítani. Én nagyon bízom abban, hogy a szeretet és az összetartozás ereje képes lesz megóvni és újjászületni segíteni sebzett demokráciánkat.

Békésen, higgadtan, de határozottan cselekedve igenis visszatérhetünk a helyes útra, azért, hogy Európa többi nemzete között elnyerjük méltó és minket megillető helyünket és rangunkat.

Kívánom Önöknek és a Leghűségesebb Város minden lakójának, hogy a mostaniaknál szebb és jobb idők következzenek, amire minden reményünk, és hisszük, hogy erőnk is van, az igazság nevében.

Hajrá Sopron! Hajrá Magyarország!

Brüsszel, 2006. október 20.

Dr. Szájer József
Az Európai Parlament képviselője



2006. október 15., vasárnap 21:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület