CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Fertő-táj Világörökség havi hírei - 2006. október 31.

 

 

Nyugat - dunántúli Tourinform Találkozó

Lipóton került megrendezésre a második régiós Tourinform Találkozó 2006. szeptember 26-27-én. A szakmai megbeszélésen minden Tourinform Iroda beszámolt az idei szezonról, valamint megvitatták a közös problémákat, közös eredményeket. A második napon a Szigetközben lévő szolgáltatókkal találkoztak.

 

5. Tematikus Kistérségi Találkozó

 

2006. október 4-én a Világörökség Titkárságán tartották a Sopron – Fertőd kistérség  5. Tematikus Kistérségi Találkozóját, melyen szokás szerint a fogadó település vezetője, azaz Bozsvári István Fertőszéplak polgármestere, mutatta be a falut. A rendezvényen Gergely Zsolt a Műemlékek Állami Gondnokságának munkatársa az Esterházy kastély projektjét ismertette, Tama István NYDRMI igazgatója a Turizmustrendek Nyugat-Dunántúl 2007.-ről tartott előadás, Taschner Tamás tippeket adott: Hogyan csináljunk pénzt a világörökségből?, és végül Páliné Keller Csilla: a Turizmus a NFTII. ROP-ban, című előadását  mutatta be.

 

Fertő-táj Turizmus Akadémia indult

 

2006. október 5. 9.00 órakor tartottuk tart első a Fertő-táj Turizmusakadémia első előadását,melyre Wolf Gábor (Marketingcommando) marketing tanácsadót hívtuk meg. Wolf Gábor egyik legsikeresebb fiatal marketing guru, aki már a soproni Bormarketing Konferenciára is előadóként meghívást kapott. A  Mágneses honlapok 9 titka c. előadásán, gyakorlati tanácsaival látott el minket:

 

- hogyan lehet kihasználni az internet marketinget akár már mától, még akkor is, ha nincs weboldalad?

- mi a legfontosabb elem a honlapod nyitóoldalán? (97%, hogy a mostani honlapodról ez hiányzik!)

- 9 módszer, amivel megfoghatsz egy weboldal látogatót és vevővé konvertálhatod - ebből a 9-ből egyet választanod kell!

- a passzív online jövedelem 6 kötelező eleme, azaz mi az a tennivaló-lista, amin végig kell menned,

hogy egyszer hátradőlhess, miközben a honlapod automatikusan ad el?

A találkozó 2 órás minden résztvevő munkafüzetet kapott.

 

 

Ausztriában és Csehországban jártunk

 

A Kohézió közalapítvány és a Fertő-táj Világörökség Egyesület képviselői szakmai tanulmányúton

voltak 2006. október 5-6-án Ausztriában és Csehországban. A tanulmányút célja az EURO DIREKT információs hálózat működésének megismerése volt Linzben és Ceske Budejovicében. Az információs pontok az EU lakossághoz legközelebbi kapcsolatot kiépítő irodái, ahová valamennyi unióhoz kötődő kérdéssel lehet fordulni, legyen az jogi, tanulmányi, vagy éppen munkavállalási kérdés. A tanulmányút másik célja Cesky Krumlov volt, ahol a helyi turisztikai, világörökség iroda munkatársai tartottak előadást a magyar vendégeknek. A beszélgetésből kiderült az erdemények mögött tudatos helyi munka és a cseh állam kiszámítható törődése áll. (Krumlov évente 1 millió turistát fogad.)

 

 

Dióünnep Fertőhomokon

 

 2006. október 7-én tartották idén második alkalommal a Dióünnepet. A fesztivál ötlete a Márk családtól jött még tavaly. A rendezvény célja az óvoda támogatása. Az ötlet kitalálója Márk Attiláné úgy gondolta, erre legalkalmasabb a dióünnep.

A fesztiválon a helyiek saját készítésű finomságokat árultak a látogatóknak. Az elkészített ételek receptjeit mindenki magával hozta, így az ott kóstolt finomságokat később otthon mindenki megsütheti. Ezeket az ételleírásokat pedig egy könyvben is szeretnék a szervezők megjelentetni.

 

 

 

 Leader-plusz vidékfejlesztési program

Polgármesterek, vállalkozók, civil szervezetek, kulturális közösségek, csoportok képviselői vettek részt 2006. október 18-án délután Fertőszentmiklóson a Leader-plusz vidékfejlesztési program ismertetésén, az Ikva-mente Fejlődéséért Akciócsoport megalakulásán. Az akciócsoport feladata lesz az adott kistérség hosszú távon fenntartható fejlődés irányvonalának, stratégiájának meghatározása. Ezután az állam, zömmel uniós forrásból, a térség fejlesztésére keretösszeget hagy jóvá – 90 és 300 millió forint között –, melyet pályázaton lehet elnyerni. A nyertes akciócsoportok ezt követően szintén pályázatot írnak ki, amelyeket helyi szinten értékelnek és kiválasztják a győzteseket.
A Leader célja a vidéki szereplők ösztönzése és támogatása a térségük hosszú távú lehetőségeiről történő együtt gondolkodásban olyan kulcsterületeken, mint például a természeti és kulturális adottságok gazdagítása, a gazdasági környezet megerősítése, a közösségek önszervező képességeinek javítása és az együttműködések ösztönzése. Kordinátor: Keller Csilla RFÜ Sopron

 

 

Liszt Ferenc születésnapja

 

 

A német anyanyelvű, magát magyarnak valló zongoravirtuóz és komponista Liszt Ferenc születésnapját ünnepelték Sopronban 2006. október 22-én. Az ünnep különlegesre sikeredett, hiszen a programot a soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat szervezte, tamburával, fúvószenével. A világörökség kiemelkedő személyiségére Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere és Dr. Payrits Ferenc a kisebbségi önkormányzat elnöke emlékezett.

 

 

2006. évi Termál Szezonnyitó

 

A pápai Várkert Fürdőben tartották 2006. október 25-én a 2006.évi Termál Szezonnyitó Ünnepséget. A rendezvényen a résztvevők előzetest hallhattak a Fürdők kézikönyvéről, előadást az alternativ finanszírozási lehetőségekről. Bemutatkozott a Magyar Camping és Caravanning Club.

Bemutatásra került a Pannon Termál Klaszter új honlapja, a  www.gyogyturizmus.hu. A Pannon Termál Klaszter kiemelt szakmai partnere a Fertő-táj Világörökség.

7 nap alatt 8 világörökség Magyarországon

 

A NKÖM kulturális utak pályázaton a Fertő-táj Világörökség Egyesület 1,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a magyar világörökségi helyszínek turisztikai programmá szervezésére. A megvalósítás a szerződéskötés után kezdődik.

Világörökségi Klubkövetkező szemináriuma!!

 


A Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeiről Goda István a Nemzeti Park oktatási felügyelője tart előadást 2006.november 17-én 16 órai kezdettel a Világörökség Titkárságán

(Fertőszéplak,Nagy Lajos u. 43.).

Az előadásra mindenkit szeretettel várunk!

 

Ismerjük meg közelebbről a világörökségeket!

 

2006- tól minden hírlevelünkben találhattok egy rövid leírást egy világörökségi helyszínről.

Első körben szeretnénk a Fertő-tájat részletesebben bemutatni, hisz a legfontosabb, hogy

az ember saját környezetét minél jobban megismerje. Ha már mindent megtudtatok a Fertő-tájról, akkor tágabb környezetünket, azaz a magyarországi világörökségek szépségeit tárjuk majd elétek. Ötleteket adva ezzel kirándulásaitokhoz, nyaralásaitokhoz.

A Fertő-tájat nem lehet könnyen megismerni, mint a búvó patak rejtőzik és csak a beavatottaknak tárja fel rejtett szépségeit!

Képzeletbeli kirándulásunkon ma Nagycenkre látogatunk!

 

Nagycenk írásos emléke 1291-ben Zenk, később Gödörcenk majd Vámoscenk néven

történt.  A falu környéke már az őskorban lakott volt. 1532-ben azonban a törökök

kirabolták és felégették, a lakosság egy része elpusztult, helyettük horvát telepesek

érkeztek. 1750 körül költözött gróf Széchenyi Antal kiscenkre és építette meg a ma is létező kastélyt.

1755-1761 között alakult ki a ma is védett franciakert. A bejárati kapuval szemben gróf Széchenyi Antal felesége Barkóczy Zsuzsanna (képen) telepített két és fél km hosszú,

24 méter széles hársfasort.

Széchenyi Ferenc 1814-benmindhárom fiának egy-egy hitbizományt alapított, az egyik Cenk központtal Istváné lett.  A kastélyt 1840 körül gróf Széchenyi István építette újjá. Széchenyi Istvánhalála után fia Béla követte a birodalom élén. A kiegyezést követően a

falu békésen fejlődött tovább.

Széchenyi István emlékmúzeuma 1973-ban nyílt meg, mely Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma. A teljes Széchenyi-életművel ismerkedhet meg a látogató.

 

 



2006. oktĂłber 31., kedd 11:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület