CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

Tárgy: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdasági Programja tárgyában tartott kamarai fórum

Időpont: 2000. február 15. 16.00 óra

Helyszín: Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium

 

Összegzés:

Számottevő érdeklődés nélkül került sor a kamarák tisztségviselői és az önkormányzat vezetői részvételével arra a fórumra, melynek témája az önkormányzat gazdasági program-tervezete volt. Az egyeztetés annak a társadalmi vitának volt az egyik lépcsője, mely a gazdasági programot övezi.

Kocsi János a GYMSKIK titkára mint levezető elnök köszöntőjében elmondta, hogy
Ágota Gábor alpolgármester kezdeményezésére létrejött egyeztetéssel lehetőség nyílik a vállalkozói szféra véleményének, javaslatainak megismerésére, azok lehetőségek szerinti érvényre juttatására. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester szóbeli kiegészítésében érintette azokat az okokat, lényegi elemeket, melyeket a vállalkozók kifogásoltak, így már a fórum elején több kérdés is tisztázódott. A vállalkozók képviselői korábban már megkapták a rájuk vonatkozó szövegrészeket, előzetesen egyeztették kérdéseiket, javaslataikat, melyeknek csak egy részét sikerült a két órás találkozó alatt megvitatni. Így például a a környező településekkel való együttműködés lehetőségeit, a helyi adók rendszerét, a Soproni Ipari Park jelenlegi és jövőbeni helyzetét. Ágota Gábor a felvetésekre válaszolva elmondta, hogy a nyugati határszélen fekvő városok közötti vetélkedés rossz irányba viszi az önkormányzatokat, és ezt látva Sopron elsősorban a nagyobb városokkal igyekszik az együttműködést szorosabbá fűzni, mint pld. Szombathely, Zalaegerszeg vagy Kapuvár. Az uniós csatlakozás előnyeire figyelemmel cél egy olyan közös pénzügyi alap létrehozása, mely az Európai Uniós támogatások elnyeréséhez szükséges önrész fedezetét jelenthetné. A Soproni Ipari Park helyzetét érintve elmondta: egy magas színvonalú technológiai park kialakítását kell elérni, s ezzel egy időben a településszerkezeti terv átdolgozásával megtalálni annak lehetőségét, hogy a nagyobb munkaerőt foglalkoztató üzemek a város mely egyéb ipari célra alkalmas területére kerüljenek.

Ágota Gábor alpolgármester kijelentette: a gazdasági struktúraváltásnak az önkormányzati rendszerben ugyanúgy végbe kell menni, mint ahogy az a vállalkozói szférában már megtörtént. A döntések meghozatala előtt meg kell vizsgálni melyek azok a feladatok, amelyek törvényi előírás miatt kötelezőek, s melyek azok, amelyeket a jövőben el kell hagyni. Ez a jövőkép láttatja, hogy számos olyan drasztikus intézkedésre sor kerül majd, melyek sérteni fogják a társadalmi békét. A gazdasági program elfogadását és végrehajtását tovább halogatni azonban nem lehet.

Az önkormányzat vezetői felismerték azokat a kitörési pontokat, melyek mentén - költségvetési egyensúly biztosítása mellett - a nem önkormányzati területeket is befolyásolni tudná, tovább javítva ezzel a vállalkozói szféra esélyeit. Tenné mindezt a magánszféra elképzeléseivel, terveivel összhangban.

A résztvevők felszólalásaikban érintették többek között a Lőverek közbiztonságát, a Várkerület promenáddá alakítását, a havazás okozta fennakadásokat, melyekkel kapcsolatban javaslataikat, személyes segítségüket is felajánlották. Az önkormányzat nevében Ágota Gábor alpolgármester elmondta, hogy az alulról jövő kezdeményezéseket mindig szívesen fogadja, és a jövőben gondja lesz azok megismerésére, lehetőség szerinti támogatására.

 

Németh Zsanett

Polgármesteri Hivatal



2000. február 18., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület