CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Protokoll

Mk 12,28b-34 Ekkor odajárult hozzá az egyik írástudó, aki hallotta őket vitatkozni. Mivel látta, hogy jól megfelelt nekik, megkérdezte őt: ,,Melyik a legelső az összes parancs közül?'' Jézus így felelt neki: ,,Az összes parancs közül a legelső ez: ,,Halld, Izrael! A mi Urunk, Istenünk az egyetlen Úr! Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!'' Ez az első parancsolat [MTörv 6,4-5]. A második hasonló ehhez: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!'' [Lev 19,18]. Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.'' Az írástudó ekkor azt mondta neki: ,,Jól van, Mester! Helyesen mondtad, hogy egy az Isten, és nincs más rajta kívül; és hogy őt szeretni teljes szívből és teljes értelemből és teljes lélekből és teljes erőből, a felebarátot pedig úgy szeretni, mint önmagunkat -- többet ér minden égő és egyéb áldozatnál.'' Amikor Jézus látta, hogy milyen okosan felelt, azt mondta neki: ,,Nem vagy messze az Isten országától.'' Ezután senki sem merte őt többé kérdezni.

Protokoll. Így nevezik ma azokat a gondolkodási és cselekvési sorokat, melyek egy-egy vezérszóval indulnak, és természetük, és a feladat természete szerint szellemiekben vagy a gyakorlatban is többfelé ágaznak el. Meghatározott, körülhatárolt kérdéssorozat. Kérdezz-felelek, amilyen régen a katekizmus volt, s amilyen éppen mostanában is született. "Guide", mondják az előkelősködők és sznobok, akik vezetőt szerveznek maguk mellé akkor is, ha két villanypózna között közlekednek. Vannak viszont hivatalos lázadók, akik "csípőből" utálják a protokollokat. Szabadságuk megszűnését, megszüntetését vélik látni benne. A szokásos tiltakozás így kezdődik: "Márpedig nekem ne mondják meg...!"
Pedig megmondják. És nem azért mondják meg, mert rosszat akarnak vagy rabságba akarják dönteni a szabadon szárnyaló szellemet, hanem azért, mert relatív, az adott helyzetben statisztikailag legnagyobb biztonságot szeretnék biztosítani talán éppen a "szabadság megátalkodott hívével" szemben.
Persze, hogy igaza van a tiltakozónak is! Igen, ha úgy tetszik, akkor azzal a szabadossággal szemben létezik a protokoll, mely a lottózás véletlenszerűségével vagy eddigi korlátolt, egyéni tapasztalatával szeretne saját sorrendet, saját kérdéskört alkalmazni. A protokoll nem tiltja az egyéni gondolkodást, csupán egy lehetséges, sokak statisztikus, számokban mérhető tapasztalatát összegező lehetőséget kínál. Kényelmetlenbe akkor fordul a javaslat, amikor a szabadság valamennyire csapongó választásaiból hátrány származik. Amikor a protokoll "kényszeréből" előbb származott volna egy hathatósabb megoldás.
A Bibliában is van - ha úgy tetszik - protokoll. Jézus ebben a evangéliumi részben fogalmazza meg a sorrendben két első kérdést. Ha az emberi viszony és magatartás kifejezhetetlenül sok lehetőségében ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor nyitva a kapu, az út folytatódik, az irány megfelelő, az "utazás" tovább folytatható.
Ha viszont a válasz bármelyikre a "nem", akkor más út választandó. Azt hinnénk, hogy egy ilyen "kétkérdéses protokoll" igazán nem jelenthet problémát! A gyakorlatban viszont előfordul a cselezés, és az ezen két első támpont után feltehető sokezer kérdéssel kezdeni majdnem biztos vesztést jelent. A "lelki protokoll" két első kérdése semmivel nem helyettesíthető, még átmenetileg sem. Még más istennel sem. Még önmagunkkal sem.
Valószínű, hogy a pontos adatokra mindig kényes értelmiség számára a legnagyobb "Statisztikus" megdöbbentő adatokkal tudna szolgálni azok sorsáról, akik kikerülik ezt a protokollt. Pedig az könnyítésül szeretne szolgálni és nem megkeserítésünkre született.
- DI -



2006. november 03., péntek 14:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület