CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. július 18., csütörtök, Frigyes napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Másodszor tart együttes ülést a magyar és a román kormány

Másodszor tart együttes ülést a magyar és a román kormány

 Ismét együttes ülést tart a magyar és a román kormány november 16-án és 17-én. A tavaly október 20-án Bukarestben tartott első magyar-román kormányülés folytatásaként a felek ezúttal Budapesten találkoznak.

 A mostani találkozó lehetőséget nyújt az előző kormányülésen elhatározott feladatok számbavételére, továbbá új, közös programok bemutatására és kidolgozására. Románia küszöbön álló európai uniós csatlakozása előtt uniós ügyek és a lehetséges együttműködés formái is terítékre kerülnek.

 Az ülés témáinak egyeztetése hónapok óta diplomáciai úton zajlik, annak az első találkozó esetében is követett gyakorlatnak az alapján, hogy olyan, közös érdeklődére számot tartó kérdések kerüljenek szóba, amelyekben várhatóan érdemi előrehaladást lehet felmutatni. A magyar kormány olyan kérdéseket javasolt a kormányülés napirendjére tűzni, amelyek a két ország lakóinak mindennapi életére is közvetlen pozitív hatással vannak. Ilyen többek között Magyarország és Románia Fejlesztési Terveinek összehangolása, amely elsősorban a határ menti régiók lakói számára fontos.

 A kormányülésen szó lesz közlekedési és infrastrukturális projektekről, hiszen a magyar kormány célja a vasúti és közúti összeköttetés sűrítése. A magyar fél különös figyelmet szentel a közös oktatási és kulturális programok kidolgozásának, ezek a romániai magyar kisebbség felsőoktatási, közoktatási lehetőségeinek bővítését érintik.

 A gazdasági együttműködés egyik kiemelt eredménye lehet a kis- és középvállalkozásokat támogató közös alap létrehozása; e forrás a kis- és középvállalkozási szektor uniós felzárkóztatását segíti majd elő. A két ország közötti környezetvédelmi együttműködés témái között szó lesz a Verespatakra tervezett aranybánya nyitásával kapcsolatos romániai helyzetről.

 Az együttes ülés a kétoldalú kapcsolatok fontos új eszköze, ugyanakkor nem arra szolgál, hogy valamennyi kérdést egy csapásra megoldjon. A két kormány a jövőben is működtetni kívánja a kétoldalú vegyes bizottságok, tárcaszintű érintkezések és a diplomáciai csatornák jól strukturált rendszerét a magyar-román viszonyban.

 A kormányüléssel párhuzamosan magyar-román üzleti fórumra is sor kerül majd Budapesten - közölte a Kormányszóvivói Iroda..
2006. november 10., péntek 19:52


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület