CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Elhunyt Puskás Ferenc
2006. november 17.
MTI

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában, pénteken reggel 7 órakor, a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója - erről Szöllősi György, a család szóvivője tájékoztatta az MTI-t. Az Aranycsapat legendás kapitányát a magyar szurkolók a 20. század legjobb férfi sportolójának választották. A futball-legendát az elmúlt hat évben a Kútvölgyi Kórházban kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták. Ebben az időszakban az intézményt csak kivételes esetekben, ünnepi események alkalmával hagyta el néhány órára. Halálát légzési és keringési elégtelenség okozta.

Puskás Ferenc, a magyar labdarúgás történetének egyik legkiválóbb játékosa, a legendás Aranycsapat kapitánya volt. A zseniális futballista 1927. április 2-án született Kispesten, 1942-től a Kispesti AC - 1949-től Bp. Honvéd - labdarúgója, 1958 és 1967 között a Real Madrid játékosa volt.

Az Aranycsapattal olimpiai bajnok lett az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon, és ezüstérmet szerzett az 1954-es svájci világbajnokságon. Nyolcvanötször szerepelt a magyar válogatottban, amelyben 84 gólt szerzett. Rendkívül technikás, egyedülálló cselező készséggel rendelkező játékos volt.

Az elmúlt évszázad mérkőzésén, az Anglia elleni 6-3-as összecsapáson legendássá vált visszahúzós csele után lőtt gólja szinte valamennyi, a futballról szóló dokumentumfilmben látható. Az 1956-os forradalom idején külföldön maradt, Spanyolországban telepedett le, ahol négyszer a nemzeti együttesben is pályára lépett.

A Real Madriddal háromszoros BEK-győztes: az 1960-as, 7-3-ra megnyert döntőn négy gólt lőtt az Eintracht Frankfurtnak. A madridi sztárcsapattal hatszor nyert bajnokságot, kétszer Király Kupát, négyszeres spanyol gólkirály volt. Játszott a világ- és az Európa-válogatottban is.

Edzőként Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Görögországban, Chilében, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Paraguayban és Ausztráliában dolgozott. 1993 áprilisától júliusáig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

Mivel 1949. december 1-jétől hivatásos katona volt, távozása után tartalék állományba helyezték, végül 1992. szeptember 3-án rehabilitálták. Ekkor kapta meg az alezredesi rangfokozatot, majd 1995-ben ezredessé léptették elő.

Hetvenedik születésnapján, 1997-ben a NOB az Olimpiai Érdemrenddel tüntette ki, míg Magyarországon megkapta a Köztársasági Elnök Arany Emlékérmét. Még ugyanebben az évben átvehette a Magyarság Hírnevéért elismerést. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet.

Két év múlva Golden Foot-díjjal és az Európa Bajnoka címmel ismerték el pályafutását. A magyar szurkolók a 20. század legjobb férfi sportolójának választották.

Puskás Ferencet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési minisztérium saját halottjának tekinti.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapja vezető helyen, terjedelmes cikkben számol be Puskás Ferenc halálhíréről és a legendás futballista életének, pályafutásának fontosabb állomásairól. A szerkesztők az anyag végén kiemelik, hogy a tisztelet jeleként 2002-ben az MLSZ kezdeményezésére róla nevezték el a nemzeti stadiont, így ma az egykori Népstadiont Puskás Ferenc Stadionnak hívják, illetve hogy szintén Puskás Ferencről kapta a nevét a magyar bajnokság legtehetségesebb játékosának járó díj.

Grosics Gyula: "Egy jó barátom távozott"

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa a rádióból értesült Puskás Ferenc haláláról, s a távirati iroda érdeklődésére elárulta: bár titkon már hosszú idő óta számítottak a legrosszabbra, borzalmasan érintette egykori játékostársa távozása.

"Éveken keresztül együtt játszottam vele a Honvédban és a válogatottban, így mondhatom, hogy egy jó barátom távozott. Nagyon nehéz megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy nincs többé. Nagyon együtt érzek a családjával, a feleségével, lányával és unokáival" - mondta az MTI-nek a 80 éves Grosics. Az egykori klasszis játékos rendszeresen látogatta Puskás Ferencet a Kútvölgyi Kórházban, utoljára két héttel ezelőtt volt bent nála a klinikán.

Buzánszky Jenő: óriási tragédia

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat védője a távirati irodától értesült Puskás Ferenc halálhíréről. "Jézus Mária! - fakadt ki a 81 éves sportember. "Óriási tragédia ez az országnak és nekünk barátoknak különösen. A sírás környékez. Tegnapelőtt beszéltem az orvosokkal, azt mondták, Öcsi addig tartja magát, amíg a szíve bírja. Az ország legnagyobb sportolója ment el." Puskás Ferenc halálával már csak ketten vannak életben a legendás Aranycsapatból, Buzánszky Jenő mellett a kapus Grosics Gyula.

Sándor Károly: nem volt hozzá hasonló

Sándor Károly, Puskás Ferenc válogatottbeli csapattársa: "A legnagyobb egyéniséget veszítettük el ma. Se előtte, se utána nem volt hozzá hasonló és azt hiszem, sokáig nem is lesz. Hat-hét éve Szepesi Gyuri kérdésére, hogy ki a legismertebb magyar ember, csak annyit feleltem, egy labdarúgó. Egy labdarúgó, akinek nem kell kimondani a nevét, mert nincs olyan ember, aki ne ismerné."

"Nehéz beszélni róla, őt ismerni kellett. Tudásáról mindent elmond, hogy olyan ballábas játékos volt, akinek valahogy mindig a bal lábára érkezett a labda. Végigutaztam vele a világot és bárhova is mentünk, mindenhol skandálták a nevét, a reptereken pedig rendszeresen fotósok hada várta. Nagyon fog hiányozni."

Szepesi György: a világ legismertebb magyarja volt

Szepesi György, a legendás rádióriporter, a Magyar Labdarúgó Szövetség volt elnöke megrendülten értesült Puskás Ferenc haláláról. "Nehéz ilyenkor bármit is mondani. Közismerten a világ legismertebb magyarja volt, Bartókkal, Kodállyal és a Nobel-díjas tudósokkal együtt emlegették a nevét mindenhol." - mondta az MTI-nek a szakember.

"Hírnevét nemcsak a futballnak köszönhette, hiszen emberileg is a legnagyobbak közé tartozott. Büszke vagyok arra, hogy 16 éves kora óta ismerhettem, sőt, rádióriporterként az első válogatott gólomat is ő rúgta 1945. augusztus 20-án". Szepesi kiemelte: az, hogy Puskás két klubcsapatot, a Honvédot és a Real Madridot is csúcsra emelt, kivételes klasszisát mutatja. "Mi is erőt meríthetünk nagyságából" - zárta szavait.



2006. november 17., péntek 09:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület