CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A mi emberünk

Jn 18,33b-37 Ismét bement tehát Pilátus a helytartóságra, hivatta Jézust, és megkérdezte őt: ,,Te vagy-e a zsidók királya?'' Jézus azt felelte: ,,Magadtól mondod ezt, vagy mások mondták neked rólam?'' Pilátus ezt válaszolta: ,,Hát zsidó vagyok én? Saját nemzeted és a főpapok adtak téged a kezembe. Mit tettél?'' Jézus azt felelte: ,,Az én országom nem ebből a világból való. Ha az én országom ebből a világból volna, szolgáim harcra kelnének, hogy a zsidók kezébe ne kerüljek. De az én országom nem innen való.'' Pilátus erre megkérdezte: ,,Tehát király vagy te?'' Jézus azt felelte: ,,Te mondod, hogy király vagyok. Arra születtem és azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat a szavamra.''

A kiábrándult római, aki a demokrácia igézetében indult, hogy házassági praktikákon és tengernyi megalkuváson keresztül eljusson a teljes kiábrándultságig, a relatívizmus mindent befogadó szellemiségén keresztül a teljes cinizmus "minden-mindegy" gúnyos hangjáig, nem ismeretlen előttünk. Közömbös, hogy melyik kor hamis ígérete juttatta el odáig, hogy már csak magára vigyázzon, mással igazán ne törődjön. Nyilván sokszor becsapták és ő is becsapott másokat. Ígértek neki és ígért ő is, hamisan, teljesítetlenül.
Az egy tárgyalás tragikus bohózataként felolvasandó jelenet akkor válik személyessé, ha a helytartó helyébe magunkat helyettesítjük be.
Pilátus a mi emberünk, és Jézus válaszai nekünk szólnak.

Krisztus Király ünnepén, a egyházi év utolsó vasárnapján arra kell válaszolnunk, mennyire saját a hitünk, vagy csak egy "second hand" értesülés, mások mondták Róla és mi mindaddig, amíg "perre nem került sor", csak ismételtük a hallottakat minden személyes meggyőződés nélkül.

Egy, a végletekig emberi módon leegyszerűsített "who's who" hangzik el Jézus szájából, valóban, mintegy befejezéseként az egységnyi időnek. Ha valaki ezt se érti meg, ha valaki ezt sem fogadja el, akkor minden más is felesleges. Ha legalább az "alapállás" rögzítésre került, akkor már lehet tovább "finomítani" a dolgokat, akkor már van egy alap-viszony, ami legalább a nagyságrendekről fogalmat enged alkotni. Emberileg. A legegyszerűbb nyelven. Minden sallang, minden bonyolultság nélkül. Válaszul arra a sok kérdésre, hogy az élet millió helyzetében és helyszínén hogyan kell viselkednünk. Úgy, hogy csak mi vagyunk ott, vagy úgy, hogy egy Király is ott van.

Aligha lehet különválasztani a dolgokat: most végződik, most kezdődik az év. Mert minden folytatás egészen addig, amig haladunk egy irányban, ameddig mód van arra, hogy hallgassunk a szavára.
- DI -



2006. november 24., péntek 18:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület