CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Helyi, megyei és régiós összefogás a soproni Erzsébet-kórház ügyében

Firtl Mátyás a soproni kötődésű országgyűlési képviselők közötti összefogást, és közös módosító indítvány beadását kezdeményezte, a Sopron Megyei Jogú Város és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviselőtestületei, továbbá a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is támogatja, hogy a soproni Erzsébet kórház a kiemelt ellátások nyújtására kijelölt súlyponti kórházak közé kerüljön; a szakmai érvekkel, az ismert, interpellációban elhangzott és kérdésekben közölt tényekkel együtt mindez elég lesz-e arra, hogy közel 80 ezer ember ne maradjon kórház nélkül a soproni régióban?

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalta november 21-én a soproni közgyűlés a soproni Erzsébet-kórház ügyét, tekintettel arra, hogy a parlament elé terjesztett, a kiemelt (súlyponti) ellátások körébe tartozó kórházak listájáról érthetetlen módon lehagyták az egyébként korszerű, felújított, és a kormány által meghatározott szempontrendszernek megfelelő intézményt.

Firtl Mátyás (KDNP), Sopron és környéke választott országgyűlési képviselője a rendkívüli közgyűlésen összefogásra hívta fel a helyi és a parlamenti politikusokat. Kijelentette: felkér minden soproni kötődésű parlamenti képviselőt – akik közé tartozik Csapody Miklós (MDF), Hiller István (MSZP), Ivanics Ferenc (Fidesz), Kránitz László (MSZP), dr. Molnár Ágnes (Fidesz), Simon Gábor (MSZP), hogy közös összefogással támogassák a soproni Erzsébet-kórház kiemelt kórházként történő besorolását, tekintettel azokra a szakmai szempontokra, és a feltételrendszert teljesítő minden adottságra, amelyekkel az intézmény rendelkezik.
A tárgyban közös módosító indítvány benyújtását is kezdeményezi Sopron képviselője, amelynek támogatására szintén felkér és a napokban megkeres minden, soproni kötődésű országgyűlési képviselőt.

-- Az összefogás az egyetlen lehetséges járható út – hangsúlyozta Firtl Mátyás, aki egyébként hosszú ideig a Regionális Egészségügyi Tanács elnökeként, továbbá a győri kórházat felügyelő megyei közgyűlési alelnökként is tapasztalattal rendelkezik a területen. A soproni közgyűlésen jelenlévők közül az MSZP és az SZDSZ politikusai is egyetértettek Firtl Mátyás javaslatával, amelyet megköszöntek és támogatnak.


Érvek, tények teszik érthetetlenné a csaknem 80000 embert érintő döntést

,,Az Új Magyarország Fejlesztési Tervről, különös tekintettel a soproni Erzsébet kórház, a debreceni egyetem oktató kórháza súlyponti kórházként történő elismeréséről” címmel benyújtott előterjesztés részletesen és igényes szakmaisággal megfogalmazottan tartalmazza mindazokat a szakmai érveket – magas színvonalú technika, technológia, hotel szolgáltatás, kiváló humáneröforrás és az ellátandó terület nagysága, továbbá a progresszív ellátás keretében végzett tevékenységünk - pl. modern diagnosztika, mellkasgyógyászat, mozgásszervi sebészet - protetika, stroke, onkoterápia, kardiológia stb –, amelyek önmagukban indokolnák a kiemelt kórházak közé való besorolást.

A soproni Erzsébet-kórházban a betegellátás szempontjából rendkívül fontos az elérhetőségi idő és a kórházak közötti távolság. Ebből a szempontból Sopron önmagában 55 000 lakosú, a kötelezően ellátott lakosság szám 80.000, tágabb értelemben több szakmában (négy alapszakmán kívül) Kapuvár és vonzáskörzete, Csorna egy része is az Erzsébet kórházhoz tartozik, amely a modern imaginget a fél megye számára biztosítja, pathológiában pedig, kiterjedt regionális ellátás tartozik az intézményhez.

Sopron és Győr között a távolság közel 100 km, de a közlekedési viszonyok olyanok, hogy 1,5 órán belül az autópályára való felhajtást elérni nagyon nehéz, majd utána 1 óra alatt Budapestre lehet jutni. Sopron és Szombathely között 76 km távolság van, eléréséhez minimum 1 óra kell.

A további érvek között szerepel, hogy az önkormányzat a 23 milliós rekonstrukció befejezését követően a 2003-2006. években az amortizálódott műszerpark cseréjére és az időközben szükségessé vált szakmai fejlesztések műszerigényének kielégítésére 1 milliárd forintot biztosított.

A magas szintű hoteIfunkciók, a kiemelkedően korszerű műszerpark és a jó színvonalú szakmai munka alapján 2005. április 29-én a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum oktató Kórháza lett a soproni Erzsébet kórház, amelynek mindegyik osztálya akkreditált orvosképzésre. Orvosai közül többen tagjai különböző szakmai kollégiumnak, több szakmai vezetőségben vesznek részt, jelentős számú közleményt jelentetnek meg, és számos előadást tartanak hazai és nemzetközi fórumokon.

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata is egyhangúlag támogatta a Közgyűlési nyilatkozatot

A Győr-Moson-Sopron Megyei Képviselőtestület november 24-én Győrött tartott ülésén Firtl Mátyás alelnök előterjesztésére a Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése egyhangúlag fogadta a Sopron Megyei Jogú Város Erzsébet Kórháza Egyetemi Oktatókórház kiemelt ellátások nyújtására kijelölt súlyponti kórházzá történő kijelölésével kapcsolatos nyilatkozatát.
A Közgyűlési Nyilatkozat egyrészt
az egészségügyi minisztert a hozzáférések kötelező garanciáinak (az elérési szabályoknak) a következetes betartására kéri, (amelyek arra vonatkoznak, hogy a lakosság számára a kiemelt ellátások nyújtására kijelölt súlyponti kórházak 50 km-en belül elérhető legyen). A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés ezért támogatja a Sopron Megyei Jogú Város Erzsébet Kórháza Egyetemi Oktatókórház kiemelt ellátások nyújtására kijelölt súlyponti kórházzá történő kijelölését, továbbá utasítja elnökét, hogy a közgyűlési nyilatkozatot küldje meg az egészségügyi miniszter részére.

Az indoklásban a dokumentum felsorolja a szakmai érveket és a hozzáférések kötelező garanciáit, amelyeknek a kórház megfelel, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2006. november 21-ei ülésén szintén tárgyalta a soproni kórház helyzetét és a 40/2006.(XI.21.)NYDRFT számú határozatával támogatta, hogy a kiemelt ellátások nyújtására kijelölt súlyponti kórházak közé kerüljön.

(V)




2006. november 24., péntek 20:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület