CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Szilsárkány, Gyarmat és Gyömöre kapta az „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet”

2006-ban  Szilsárkány, Gyarmat és Gyömöre polgármestere vehette át dr. Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől a megyei közgyűlés által alapított „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet”, illetve az elismeréssel járó díszoklevelet.  Az elismerések átadására az „Idősek Megyei Napja” keretében pénteken Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban került sor.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 1999. évben „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet alapított. Az elismerő cím alapításának célja: elismerni és példaként állítani az időskorú lakosság életkörülményeinek - közérzetének javítását szolgáló többlet-törődést és figyelmet tükröző önkormányzati gyakorlatot.

Az elismerő cím csak olyan települési önkormányzatoknak (kivéve a megyei jogú városokat) adományozható, amelyek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben megfogalmazott kötelező időskori szociális ellátó rendszert működtetik, ezen felül a korosztályi civil szerveződés támogatásában is példás.

A Szilsárkányi Önkormányzat hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít a településen élő idős emberekkel való törődésre, a rendelkezésre álló valamennyi eszköz felhasználásával igyekszik a korosztály számára öregkori napjaikat élhetőbbé tenni.

Az önkormányzat működteti a kötelező időskori szociális ellátó rendszert, továbbá a helyi nyugdíjasklubot minden évben a nehéz anyagi helyzet ellenére pénzügyileg támogatja és részére a klubhelyiséget biztosítja. Megszervezi minden évben az Idősek Napját, ahol színvonalas műsort láthatnak az ünnepeltek. E napon az idősek önfeledten szórakozhatnak és a figyelem középpontjába kerülnek. Az Önkormányzat kisebb ajándékokkal is kedveskedik, ezzel is kifejezve tiszteletét az idősek előtt.

Az idősek napi ügyeinek intézésében a Polgármesteri Hivatal dolgozói példamutatóan segítenek és türelmükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a hétköznapok is kellemesen teljenek.

Gyarmat községben 1997-ben alakult meg a nyugdíjas klub 75 fővel. Az önkormányzat minden segítséget megadott a nyugdíjas klub megalakulásához.

Az önkormányzat működteti a kötelező időskori szociális ellátó rendszert, és minden évben jelentős összegű költségvetési támogatásban részesíti a nyugdíjas klubot, amely ebből az összegből fedezi a karnagy díját és az egyéb kiadásaikat. A nyugdíjas klub így részt tud venni a községi ünnepélyek megszervezésében, szerepléseket is tudnak vállalni, illetve a falunap lebonyolításában is tevékenyen közreműködnek.

Az önkormányzat minden évben megszervezi az idősek napját.

Baráth Béla polgármester különösen szívén viseli a nyugdíjasok sorsát, a klub minden rendezvényén (köztük a farsangi és a karácsonyi ünnepségen is) részt vesz családjával, az énekkart elkíséri szerepléseikre.

Gyömöre Község Önkormányzata két éve kidolgozta az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás programját. E program során 80 db beteghívó készüléket osztottak szét az idősek között, amely probléma esetén riasztja a központi ügyeleteket. A rendszer már többször bizonyította hatékonyságát rosszullét, betörés esetén.

A helyi szociális munkások segítenek a házkörüli teendők elvégzésében azoknak, akiknek fizikai állapotuk ezt már nem engedi meg.

Az önkormányzat helyiséget és anyagi támogatást biztosít a nyugdíjas klubnak, illetve az ezen belül működő Kórusnak.

Az önkormányzat példamutató módon kezelte az akadálymentesítést. A boltba, a templomba és az orvosi rendelő épületébe sem okoz nehézséget a bejutás kerekesszékkel. Az idősek mindennapi ügyes-bajos dolgainak intézésében az önkormányzat minden munkatársa készséggel együttműködik.
P.Z.


Padlóra kényszerített önkormányzatok

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délelőtt dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke Győrött, a Megyeházán, ennek keretében a 2007. évi költségvetést elemezte a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szemszögéből.

A megyei közgyűlés elnöke már előre elnézést kért a megye lakosságától azért, mert a megyei önkormányzat – a központi megszorító intézkedések következtében kialakuló gazdálkodási helyzete miatt, kényszrűségből – jövőre nem tudja feladatait, valamint az általa nyújtott szolgáltatásokat a megszokott szinten ellátni....

Nagy ára lesz a jövő évi költségvetésben az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikájának. A 2007-es megszorító büdzsének, a "nagy kiigazításnak" mindenki elszenvedője lesz. A nyugdíjasok, a nagycsaládosok, az átlagos jövedelemmel rendelkező háztartások, a helyi és a megyei önkormányzatok, a közintézmények, az egyéni és társas vállalkozások. Az elmúlt ciklusban a régi-új kormánykoalíció nem tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek a gazdaságot jobb állapotba hozták volna, illetve amelyek megakadályozták volna, hogy az államháztartási egyensúly ne boruljon meg. A kormány ezért most igyekszik a választópolgároktól mindent visszavenni.

Az átgondolatlan és megfontolatlan gazdaságpolitika következtében a 2007. évi költségvetésben aggasztóak a megyéket ért elvonások, pedig az önkormányzatok mögött emberek sokasága áll, az ő tanulásuk, egészségük az, amire a kormány kevesebbet kíván költeni. Az elkövetkezendő esztendő nagyon komoly megszorításokat tartogat, és ezek arra kényszerítik majd az önkormányzatokat, hogy általuk fenntartott intézményeket zárjanak be, emberek sokaságát bocsássák el munkahelyükről.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2007. évi költségvetési koncepcióját a közgyűlés a november 24-i ülésén elfogadta, mely szerint a hiány várható mértéke 1,6 milliárd Ft, amely kétszerese az előző évben tervezett hiánynak.

A nagymértékű hiány kialakulásában jelentős szerepet játszik az önkormányzatok központi támogatásának csökkenése.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2007. évi központi költségvetési kapcsolataiból származó szabályozott forrásainak (normatív állami hozzájárulások, támogatások és a személyi jövedelemadó) együttes összege 12%-os csökkenést mutat az előző évihez viszonyítottan, ami 393 millió Ft-nak felel meg.

A központi szabályozók kialakításánál 2007. évben is tapasztalható a megyei önkormányzatokat érintő hátrányos elvonások, amit a megye lakosságszámához kötött – igazgatási és sportfeladatokhoz kapcsolódó –, normatív támogatás fajlagos összegének, valamint a megyei önkormányzatokat egységesen megillető hozzájárulásnak a csökkentése igazol.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat esetében a központi források csökkenésének nagyságrendje megközelíti egy nagyobb megyei intézmény éves költségvetését; Pl. a Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon Táplánypuszta, ahol az ellátottak száma 350 fő és a foglalkoztatottak létszáma 147 fő. Ennek megfelelően (központi intézkedések következtében) ennyi rászorult maradna ellátatlanul, illetve dolgozó munka nélkül.

Más megközelítésben; a negatív központi intézkedések önkormányzati szinten 190 fő közalkalmazott elbocsátását jelentené, amely a közalkalmazotti létszámunk 12%-át teszi ki.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat hiánya az előző évihez képest jelentős mértékben növekedett, mivel az előző évek támogatás csökkenése sem került visszapótlásra.

Annak ellenére, hogy nem lesz 2007. évben béremelés, az előző évi bérintézkedések 2007. évet érintő hatása is jelentős mértékű; tovább nehezíti a megyei önkormányzat pénzügyi helyzetét a 2006. évi energia áremelés áthúzódó hatása (40.000 E Ft) és a kedvezményes ÁFA kulcs 5%-os növekedése (30.700 E Ft).

A fenti feladatok pénzügyi finanszírozásának hiányából következik, hogy a központi források továbbra sem nyújtanak fedezetet a dologi kiadások inflációt követő emelkedésére, a 2007. évi energia árak emelésére, valamint a legszükségesebb felújítási, felhalmozási kiadásokra.

A szabályozott források előző évihez mért csökkentése a megyei önkormányzatok működésének lehetőségeit tovább mérsékli, ugyanakkor a feladat- és hatásköri rendszerben nem történt érdemi változás.

A nagymértékű hiány csökkentése érdekében első lépésként a közgyűlés működésének költségeit csökkentettük; miszerint a tisztségviselők száma 2 fővel kevesebb, a bizottságok száma 10-ről, 7-re módosult, a külső bizottsági tagok száma 50 főről 25 főre csökkent.

Összességében a közgyűlés működési költségét 63 millió Ft-tal csökkentettük, amely 32%-os megtakarítást jelent az előző évihez viszonyítva.

Ezen megtakarítás az Önkormányzati Hivatal kiadásainak közel 10%-át jelenti.

A hiány további csökkentése érdekében a koncepcióban a legfontosabb alapelvek között szerepel a kötelező feladatok ellátórendszerének újbóli áttekintése. Emiatt a már korábbi években végrehajtott szervezési, szervezeti és racionalizálási változtatások (intézmény összevonások stb.) megtételén túl további ezirányú szigorító intézkedések szükségesek, sőt elengedhetetlen a feladatellátás csökkentése és a gazdálkodási források felhasználásának további ésszerűsítése.

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint:

„       A helyi önkormányzatok eladósodása növekvő mértékű.”

„       A megyei önkormányzatok pénzügyi egyensúlya folyamatosan romlott.”

„       A megyei önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát kedvezőtlenül érintő tervezett szabályozó módosítás, hogy 2007. évben a helyi önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás igénylésére nem jogosultak.”

„       A bevételeik......csökkentése, az azt ellensúlyozó saját források hiánya miatt a megyei önkormányzatok pénzügyi szabályozása közepes kockázatú.”




2006. december 10., vasárnap 21:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület