CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kérdezni - felelni

Lk 3,10-18 Ekkor megkérdezte őt a tömeg: ,,Mit cselekedjünk tehát?'' Ő ezt felelte nekik: ,,Akinek két köntöse van, ossza meg azzal, akinek nincsen; és akinek ennivalója van, hasonlóképpen tegyen.'' Odajöttek a vámosok is, hogy megkeresztelkedjenek, és megkérdezték tőle: ,,Mester! Mit cselekedjünk?'' Ő ezt válaszolta nekik: ,,Semmit ne követeljetek azon felül, ami elő van írva nektek.'' Megkérdezték őt a katonák is: ,,Hát mi mit cselekedjünk?'' Azt mondta nekik: ,,Senkit se bántalmazzatok, ne zsaroljatok, és elégedjetek meg a zsoldotokkal.'' A nép pedig várakozott, és mindenki tanakodott szívében János felől, vajon nem ő-e a Krisztus. János így szólt mindnyájukhoz: ,,Én csak vízzel keresztellek titeket. De jön, aki erősebb nálam, akinek nem vagyok méltó a saruszíját megoldani. Ő Szentlélekkel és tűzzel fog megkeresztelni titeket. Szórólapátja a kezében van, és megtisztítja szérűjét. A búzát összegyűjti a magtárjába, a pelyvát pedig olthatatlan tűzzel elégeti.'' Még sok egyébre is intette, tanította a népet.

Mert kérdezni mindenki tud.
A kérdések alig befejezhetők, egyik kérdés szüli a másikat, míg a cselekedetek az Igétől, a cselekvőtől származnak, elsősorban elfogadás, késztetés, imitáció révén - valljuk. Tudja ezt az ember is, aki - kevés provokatív elemtől eltekintve - nem rendeli büntetni a kérdezőt, mert pozitív és negatív lényegéhez egyaránt hozzátartozóan kérdező lény.
Nem nehéz lefordítani 2006 adventjének harmadik vasárnapjára a kétezer éves mondatokat. "Könnyít" az aktualizáló lehetőségén az a rettenetes káosz, ami világunkban, és sokszor ennek tükörképeként, a bensőnkben van. Korábban csendes kisvárosok világvárosokat majmoló fényözönt és rohanó autó- és emberáradatot érnek meg. A sötétség okozta depresszió ellen védekező magányos villák előre és tartósan fényfűzérek magányába burkolóznak. Amit a külső valójában takar, igazi értékeiket nem ismerő és fel-, el- nem ismerők vállalnak extrém, ordító külsőt, hamis image-ot, hogy legalább a tükör és a rajtuk felejtett tekintet táplálja nárcisztikus vágyaikat.
Vegyük észre a sápadt éjszakai fényekkel kísértő környezetünkben az űr felé kicsit céltalanul most is szálló kérdéseket:"Mit cselekedjünk?"! A közösséghez történő szerves csatlakozás feltételeként kimondott belső közösséget vajon akkor, Krisztus idejében hányan valósították meg? Erről nem szól az evangélium, csupán arról, hogy a ember ismét kérdést gyárt magának, természetesen a másikról. Nem az érdekli, ki ő valójában, hanem az, ki a másik? A hanyatló figyelem csak az elmondottak tört részét akceptálja, a többi az ismeretlenség határmezsgyéjére vagy az ismétlést igénylő homályos emlékek gyűjtőhelyére kerül.
Kérdezni - természetesen - szabad. Nincs azonban bántóbb, mint egy valódi érdeklődés híján zajkitöltő szereppel feltett kérdés. Nincs lehangolóbb, mint az az ember, aki elnémul, ha feleletet kell adnia. Hányszor megértük ezt kicsiben a tanulás igazi grádicsainak számító vizsgákon, s hányszor tapasztaljuk, az ünnepek feleletadásra kötelezett pillanataiban. Mintha az elsumákolt évek felelet nélküli kérdései egyre csak gyűlnének, s elborítanának az szabadulás reménye nélkül. Mintha minden más alapunk legalább elméletben megvolna, s éppen az állatvilágtól megkülönböztető szellemi bázisunk sokszor hiányozna. Ez foglalkoztat egy héttel karácsony előtt, miközben az ünnep igazi felfedezőjével, az istenkereső emberrel való találkozást remélem a forgatag zajai közepette.
- DI -



2006. december 16., szombat 18:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület