CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Don-kanyar hőseire emlékeztek

Gyertyagyújtással emlékeztek a Don-kanyarban hősi halált halt magyar katonákra január 12-én Sopronban a Deák téri II. világháborús emlékműnél. Az életük árán is helytállók emlékezetét verses, tárogatós emlékműsor idézte, amelyet követően Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője együtt helyezte el a megemlékezés koszorúját az emlékműnél Dr. Fodor Tamás polgármesterrel.

Az eseményen a helyi Honvéd hagyományőrzők álltak díszsorfalat, illetve őrséget.

A megemlékezés a helyi református templomban Barna Máté, római katolikus, Gabnai Sándor, evangélikus és Vladár Gábor, református lelkészek által tartott, közös ökumenikus istentiszteleten folytatódott.

,,Kardjaikból ekevasat kovácsolnak, lándzsáikból metszőkést...a nemzetek nem emelnek kardot egymásra, nem ismerik többé a háborút” – Ézsaiás próféta szavai a háborúról és a békéről való elmélkedésre késztették a hallgatóságot, arra intve, hogy az Isten tanítását befogadók leteszik a kardot és a lándzsát, és békére, békességre törekednek.

- A doni hősök emlékét megőrizni szent kötelességünk, mert ők 2000 kilométerre a hazától is a magyar hazáért harcoltak. A Don kanyart megjártak, és az onnan visszatértek évtizedekig csak szűk családi körben beszélhettek az átélt szenvedésekről, holott, amit cselekedtek, azt a hazáért tették, kötelességüket és esküjüket teljesítve, igaz hazafiként. A kegyelet- és tiszteletteljes emlékezés jár mindazoknak, akik hősi halált haltak, akik eltűntek, akik hadifogságot szenvedtek, vagy akik lélekben megnyomorodtak – mondta Firtl Mátyás az istentisztelet követően; rámutatott arra is, hogy a magyar katonák II. világháborús áldozata következménye volt annak a trinoni békediktátumnak, amelyet követően Sopron a Leghűségesebb Várossá vált. A Don-kanyart megjárt soproniak pedig, amint azt a történelem bizonyítja, éppen hűségükről tettek tanúbizonyságot hősiességükkel, bátorságukkal, áldozatukkal.







(firtl.sopron.hu-cyberpress.hu)


Kapcsolódó cikkek, oldalak


Ifj Sarkady Sándor: Soproni katonák a Donnál





2007. január 13., szombat 12:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület