CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Leltár Sopronban - zűrös örökség

Több százmilliós vagyonvesztés okozása, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt kezdeményez polgári peres és büntetőeljárást a soproni városvezetés ismeretlen tettesek ellen.

Hivatalba lépése óta a soproni városvezetés legelső feladatának tartotta, hogy az önkormányzat és intézményeinek vagyoni helyzetéről objektív, valós és világos képet kapjon. Több, nagy horderejű ügyről eddig csak részismeretei voltak az új városvezetésnek.



Dr. Fodor Tamás polgármester és Futó Barnabás jogi képviselő

- Az addig rendelkezésünkre álló információkból és az esetek körülményeiből feltételezni lehetett, hogy nem minden zajlott törvényesen, de a vizsgálat még a feltételezetteknél is megdöbbentőbb helyzetet tárt fel – mondta el Dr. Fodor Tamás..

- Az önkormányzatnál és a vagyonkezelő cégénél elvégzett szakmai vizsgálatok több olyan súlyosan törvénytelen gazdasági ügyletre, illetve működési rendellenességre derítettek fényt, amelyek azonnali intézkedést igényeltek- tette hozzá Sopron polgármestere.

A vizsgálatok szinte valamennyi ügyben olyan súlyos jogsértéseket tártak fel, amelyek több százmilliós, sőt milliárdos nagyságrendű károkozást valószínűsítenek, és ezáltal, súlyos vagyonvesztést eredményezhettek a város vagyonában.



Walter Dezső ex-polgármester is megjelent a városházi sajtótájékoztatón

Konkrétumok

A polgármester három nagy ügyről számolt be. Az első ügycsoportba az a három nagy értékű ingatlan tartozik, amelyet a városvezetés napokkal az önkormányzati választások előtt értékesített.

A második ügy a város közvéleménye előtt jól ismert FÉSZEK apartman-ház ügye a harmadik, pedig a Petőfi téri mélygarázs beruházás.


Ingatlanok

Dr. Fodor Tamás ismertette, hogy az értékesített ingatlanokkal kapcsolatosan mi állapítható meg:

- 2006. szeptember 18. és október 01. között a korábbi városvezetés különböző magántársaságoknak eladott három nagy értékű ingatlant. Az egyik inatlan az Istvánbíró u. 2. szám alatt található volt óvoda, a másik a Rét utcában található 500 m2-es korábbi irodaház, a harmadik, pedig a volt hulladéklerakó telepből egy több mint 1,5 hektáros terület. A három ingatlanból befolyó vételár nem haladta meg 78 millió forintot. Az ingatlan eladások során szinte kizárólag törvénysértő és egyéb jogszabálysértő cselekmények történtek. A jelenlegi városvezetés országos igazságügyi ingatlan-értékbecslőt kért fel arra, hogy az eladott ingatlanok forgalmi értékét ellenőriztesse. Az igazságügyi szakértő azt állapította meg, hogy a három ingatlan-együttes forgalmi értéke meghaladja a 175 millió forintot. Városunkat, tehát az ingatlanok törvénysértő módon történő eladásával 100 millió forint nagyságrendű kár érhette.

Nagyon fontos azt is bejelentenem az ingatlanokat nemcsak, hogy a valós forgalmi értékük alatt adták el, hanem az önkormányzat könyveiben szereplő nyilvántartási érték alatt is. A nyilvántartási érték pedig - mint tudjuk - lényegesen kevesebb, mint a valós piaci érték.

A FÉSZEK apartman-ház

- Sopron lakossága előtt ismert, hogy a Sopron Holding Vagyonkezelő Rt - a korábbi városvezetés jóváhagyásával - egy rendkívül bonyolult cégfelvásárlási konstrukcióval hozzájutott a Lőverekben található apartman-ház tulajdonjogához. A Sopron Holding apartman-ház ellenértékeként megközelítőleg 800 millió forintot fizetett ki. A vizsgálat - igazságügyi szakértő bevonása mellett - feltárta, hogy az apartman-ház valós piaci értéke a 600 millió forintot nem haladja meg. A rendkívül nagy mértékű károkozás valószínűsíthetősége mellett az ügy abban is megegyezik az eladott ingatlanok ügyével, hogy a szerződéskötés során itt is rendkívül súlyos szabálysértések történtek. Az ingatlanokat egyébként azóta sem tudjuk értékesíteni, és bérbeadásuk is szinte elenyésző. Ez a tény is azt támasztja alá, hogy haladéktalanul intézkedéseket kellett hoznunk, mivel a kár összege napról napra nő – jelentette ki Sopron polgármestere.

Petőfi téri mélygarázs

Jelentőségét tekintve első helyre kell sorolni a Petőfi téri mélygarázs beruházást.

- Mindenki előtt ismert, aki a városban él, illetve városunkat csak meglátogatja, hogy a Petőfi tér helyén jelen pillanatban egy óriási méretű gödör tátong – mondta Dr. Fodor Tamás. A garázs beruházás egy, még a jogi szakembereket is megpróbáló, rendkívül bonyolult jogi és gazdasági konstrukció alapján épül. A korábbi városvezetés a beruházóval közösen olyan konstrukciót alkalmazott, amely egyrészt szinte minden mozzanatában törvénytelen, másrészt minden eleme elsődlegesen a befektető érdekeit szolgálja.

A száraz szakmai részletek nélkül összefoglalva a helyzet a következő:

- Amennyiben a jelenleg fennálló szerződéses konstrukcióban valósulna meg a beruházás, Sopron városa abba a helyzetbe kerülhetne, hogy törvénytelen cselekmények következtében kifizetné a garázs teljes felépítési, bekerülési költségét anélkül, hogy a szerződés lejártakor meg tudná szerezni a garázs tulajdonjogát. A súlyos törvénysértéseket azok ismertetésén keresztül szeretném érzékeltetni.

- A Petőfi tér az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát képező közterület, amely a jogszabályok szerint fokozott védelem alatt áll. Ez azt jelenti, hogy sem eladni, sem megterhelni nem lehet, mivel ezt törvény tiltja. A mélygarázs beruházásra alkalmazott konstrukció ugyanakkor azt eredményezte, hogy belvárosunk közterére egy magántársaság földhasználati jogot és elővásárlási jogot szerzett. Az elővásárlási jog, pedig mindenki számára ismerten azt jelenti, hogy a magánbefektető adott esetben megvásárolhatná a Petőfi teret.

- Még egy gyakorlati példát szeretnék felhozni arra, hogy mi történne, ha ezek a típusú konstrukciók tendenciává válnának az országban?- tette fel a kérdést a polgármester.

Ugyanilyen szerződésrendszer alapján például a budapesti Kossuth téren földalatti wellness centrum létesülhetne, vagy a Hősök tere közepére szálloda épülhetne ráadásul úgy, hogy az építmény tulajdonosának a Hősek terére, illetve a Kossuth térre elővásárlási joga lenne. A forgalomképtelen közterületek ilyen formában történő beépítése tehát egyúttal az ezekre a területekre fennálló eladási tilalom kijátszását is jelenti.

- Nagyon fontosnak tekintjük ugyanakkor azt is, hogy az ügyekben közreműködő szereplők felelősségének megállapítása céljából a szükséges büntető eljárások meginduljanak. A felelősség megállapítása esetén, pedig a felelősöket felelősségre is vonják - jelentette ki Dr. Fodor Tamás.

*

Az előző városvezetés cáfol

Sopon polgármesterének sajtótájékoztatóján váratlanul megjelent Walter Dezső, az előző ciklus MSZP-SZDSZ-es támogatottsággal tevékenykedő polgármestere, aki a városházi sajtóeseményt követően a helyi MSZP irodában reagált a városházán elhangzottakra.

Walter Dezső azt mondta: ,,A korábbi városvezetés és a hivatal minden cselekedetét, tettét, szerződését vállalom a nyilvánosság előtt is.”

- A városházi sajtótájékoztatón elhangzottak légből kapottak, egyoldalú valótlanságok. Amikor átvettük koalícióban a város vezetését, azt vállaltuk, hogy megállítjuk a vagyonvesztést, és ez így is lett, ugyanis 2006-ra nagyjából 25 milliárd forint értékkel gyarapodott a város. – tette hozzá.

Az ex-polgármester részletesen szólt a 2002-2006-os időszakban befejezett és elindított beruházásokról, ugyanakkor kijelentette: Abban az esetben, ha a személyét vagy a 2002 előtti üzleti tevékenységét valamilyen sérelem éri, becsületébe gázolnak, polgári peres eljárást indít.

Kalmár István, az MSZP önkormányzati frakciójának vezetője, az előző ciklusbeli egyik alpolgármestere kifejtette: Sopront nem a polgármester, hanem a Fidesz-központ irányítja.

(V)



2007. január 27., szombat 10:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület