CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Válogatás

Lk 4,21-30 Ő pedig elkezdett hozzájuk beszélni: ,,Ma teljesedett be ez az Írás a ti fületek hallatára.'' Mindnyájan igazat adtak neki, és csodálkoztak a kedves szavakon, amelyek ajkáról fakadtak. De utána megjegyezték: ,,Nem József fia ez?'' Ő ezt felelte nekik: ,,Bizonyára azt a példázatot fogjátok nekem mondani: ,,Orvos, gyógyítsd önmagadat! Amiket hallottunk, hogy Kafarnaumban történtek, cselekedd itt is, a hazádban.'''' Majd így folytatta: ,,Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Bizony, mondom nektek: sok özvegy volt Illés napjaiban Izraelben, amikor bezárult az ég három évre és hat hónapra, úgyhogy nagy éhínség lett az egész földön; mégis azok közül egyikhez sem küldték Illést, csak a szidoni Szareptába, az özvegyasszonyhoz [1 Kir 17,8-16]. És sok leprás volt Izraelben Elizeus próféta idejében, de azok közül senki sem tisztult meg, csak a szíriai Námán'' [2 Kir 5,1-27]. Ezeket hallva mindnyájukat düh töltötte el a zsinagógában. Fölkeltek, kidobták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek a oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák őt. Ő azonban áthaladt köztük és eltávozott.

A keresztény ember Isten jelenlétében él. Ez az egység sokféleképpen szimbolizálható, de ha Isten nem az volna, Aki, akkor a kapcsolatot emberi hasonlattal leginkább egy odatapadt élősdivel lehetne jellemezni. Amennyire a mi szemünkben bonyolult tud lenni egy ember-ember kapcsolat, úgy kivédhetetlen elemzési ingerünk ezt a misztikus kapcsolatot is szeretné analizálni, részekre bontani, talán szétszedni, újból összerakni...
Szerencsére ebbe a próbálkozásba a legtöbbször beletörik a bicskánk, vagy előbb jön meg józan ítélőképességünk, semhogy ebbe a lehetetlenségbe belekezdenénk (emberi megfogalmazásban az 'eset' antropomorf változatát József Attila írta le :
"Világosodik lassacskán az elmém,
a legenda oda.")
Isten ugyanis más, követhetetlen és nem megfejthető. Annak a számára botrányosan következetlen, aki a keresztrejtvények kikövetkeztethető, fekete-fehér kockás lapjához szokott. Annak a számára nem követhető, aki az egyszeregy stílusában képzeli el az isteni beavatkozás sorrendjét, aki, ha másképpen nem, szuperszámítógépekkel, matematikailag elemezné az összes ismeretében a nyilvánvalóvá váló jelenlét időrendi topográfiáját.
Jézus erről a be nem látható megnyilvánulás-sorozatról beszél számomra a mai evangéliumrészletben, egy pillanatig sem tagadva, hogy mennyivel többen vannak a rászorulók, mint a megsegítettek.
Használjuk ki ezt a megváltói beismerést és extrapoláljuk a jézusi mondatokat azokra a kérdésekre, amit annyiszor megkérdeztek már tőlünk: hol volt ekkor és ekkor Isten?! És hallva a megkerülhetetlen kérdést lehetséges a szellemes, frappáns válasz és adódik az elgondolkodó, a megkísértett elme pillanatnyi megtorpanása: "Nem József fia ez?"
Próbálom megérteni: Jézus az egyik pillanatban, a történeti lét egy adott helyzetében közösséget teremt Isten és az ember ideje, az üdvtörténet és a történelem között, a másik pillanatban pedig megtagadja azt, távol tart a tévedésemben. Azt mondja: ne érints, nem olyan a mi közösségünk, mint amilyennek te képzeled.
Akkor elgondolkodom, hogy mit tegyek az újra és újra feltoluló kísértéssel, hogy a drusza-haverság helyett milyen kapcsolati formát tapintsak ki abban a rettenetesen bonyolult együttélésben, amire Ő maga adott nekem alkalmat?
- DI -



2007. január 27., szombat 14:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület