CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Megjelennek az első uniós pályázati kiírások

Több mint 100 milliárd forint befektetését teszik lehetővé hazánkban azok a pályázati kiírások, amelyeket technológiafejlesztésre és a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokra ír ki a kormány több mint 30 milliárd forint értékben január végén és február elején. A támogatásokban várhatóan mintegy 3 000, elsősorban kis- és közepes méretű vállalkozás részesülhet ebben a pályázati körben.

A pályzatok meghirdetésével hazánk az uniós tagországok közül az elsők között nyitja meg a 2007-2013 között rendelkezésre álló támogatási forrásokat. Az összesen mintegy 7 000 milliárd forintos keretből gazdálkodó Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjainak brüsszeli egyeztetése ugyan még néhány hónapot igénybe vesz, egyes kiírásokat a kormány már január 30-án megjelentet a gazdaságfejlesztés területén.

Ezeknek a felhívásoknak a célja, hogy:

1, Hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez (jellemzően KKV-knak juttatott technológiafelesztési támogatásokon keresztül), illetve

2, Javítsák a foglalkoztatási helyzetet a hátrányos helyzetű kistérségekben, munkahelyteremtő beruházások segítségével

A most megjelenő pályázati felhívások új filozófiát tükröznek:

  • Nem ingyenpénzt osztunk: 60-75% közötti önrésszel kell rendelkezniük programjaik megvalósításához. Az önrész mértéke annál nagyobb, minél fejlettebb területén kerül felhasználásra az országnak
  • Tényleges hozzájárulást várunk el a magyar gazdaság növekedéséhez: a technológiai fejlesztések hatását minden nyertes cégnek megfelelő mértékű árbevételnövekedéssel kell tudnia igazolni. Ennek elmaradása esetén a pénzt (mint egy hitelt) kamatostól vissza kell fizetnie

A pályázatok és forrásaik:

Technológiafejlesztés

1, Mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztése (6 mrd forint): Eszközbeszerzésre vehető igénybe, 1-5 millió forint közötti támogatások kérhetők, legfeljebb a beruházási összeg 30%-áig.

2, Komplex vállalati technológiafejlesztés kis- és középvállalkozások számára (6 mrd forint): Eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz vehető igénybe, 5-50 millió forint közötti támogatások kérhetők, legfeljebb a beruházási összeg 30%-áig.

3, Komplex vállalati technológiafejlesztés (7,6 mrd forint): Innovációs képesség erősítéséhez; energiatakarékossági célokra; piacra jutáshoz; beszállítóvá válásához vehető igénybe, 50-500 millió forint értékig kérhetők támogatások, legfeljebb a beruházási összeg 30%-áig.

Az első két pályázathoz hasonló tartalommal, 800-, illetve 1 500 millió forintos kerettel kerülnek kiírásra technológiafejlesztési pályázatok a Közép-Magyarországi Régióban február elején.

Munkahelyteremtés a hátrányos helyzetű kistérségekben (a 64/2004-es Kormányrendelet szerinti 95 hátrányosabb- és leghátrányosabb helyzetű kistérségben [térkép mellékelve], illetve a 235 leghátrányosabb helyzetű településen)

1, Munkalehetőség teremtő komplex beruházások támogatása a hátrányos helyzetű kistérségekben kis- és középvállalkozások számára (3,9 mrd forint):

Eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz vehető igénybe, 5-50 millió forint közötti támogatások kérhetők, legfeljebb a beruházási összeg 40%-áig.

2, Munkalehetőség teremtő komplex beruházások támogatása a hátrányos helyzetű kistérségekben (5,1 mrd forint): Innovációs képesség erősítéséhez; hozzáadottérték-növeléshez energiatakarékossági célokra; piacra jutáshoz vehető igénybe, 50-500 millió forint értékig kérhetők támogatások, legfeljebb a beruházási összeg 40%-ig.

Minden olyan vállalkozás jogosult pályázni, amely a meghatározott hátrányos helyzetű

területeken hajtja végre a beruházást, függetlenül magyarországi bejegyzése helyétől.

A rászorult térségek és a kisvállalkozások a fő kedvezményezettek

  • A hátrányos helyzetű térségekben kisebb az elvárt önrész ( míg Budapesten és Pest megyében 75%, addig a hátrányos helyzetű térségekben 60%)
  • Nem támogatjuk a legfejlettebb, legjobb helyzetben lévő cégeket a kicsik kárára: Budapesti és Pest megyei nagy vállalatok nem pályázhatnak
  • További könnyítések a hátrányos helyzetű kistérségben befeketőknek

Egyszerűbb, gyorsabb, átláthatóbb pályázati rendszer

  • Normatív alapú támogatás a kis értékű (1-5 millió forintos) támogatásoknál: csak a jogosultságot vizsgálják, egyszerű, adatlap-szerű igénylőlap
  • Kedvezőbb biztosítéki feltételek
  • Az államigazgatásból származó igazolásokat nem a pályázó szerzi be
  • Nem kell hiteles okiratokat csatolni az igényléshez, csak azoknak, akik nyertek is az adott pályázaton

-- A pályázati kiírásokat a kormány minden esetben előzetesen megvitatja a szakmai szervezetekkel. A gazdaságfejlesztési pályázati kiírások is érdemben változtak a beérkezett vélemények nyomán, amelyeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a honlapján tesz közzé.

-- A pályázati kiírásokban meghatározott keretösszegek nem a teljes 2007. évi támogatást jelzik, hanem kizárólag ezen kiírások költségvetését, amelyek az első tapasztalatok és értékelések után, megalapozott szakmai igények alapján a későbbiekben növelhetők.

-- A most megjelenő gazdaságfejlesztési pályázatokat továbbiak követik még 2007-ben az operatív programok brüsszeli egyeztetésének lezárását követően.

További információkat, illetve a pályázati kiírások teljes dokumentációját megtalálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, a http://www.nfu.gov.hu címen.



2007. január 29., hétfő 20:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület