CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. november 27., vasárnap, Virgil napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a bírósághoz fordul kórháza érdekében

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, mint a kötelező egészségügyi feladatellátásért felelős intézményfenntartó - a betegek érdekét szem előtt tartva, a minél hatékonyabb betegellátás érdekében – március 23-án – az egészségügyi miniszter határozat ellen - bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz.

Az Egészségügyi Minisztérium az „egészségügyi ellátórendszer struktúra átalakításának támogatására, az intézményi átalakítások megkezdésére” 2006 októberében pályázatot írt ki, melyre a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház is a benyújtotta pályázatát. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy az ellátási terület szakmai színvonalának megtartása mellett 133 aktív ágyat tud megszüntetni oly módon, hogy ebből 41 aktív ágyat leépít, 92 ágy pedig a krónikus ellátásba kerül átcsoportosításra. Így az eredeti 1362 aktív ágy helyett 1229 aktív ágy maradt volna

Ezzel szemben az egészségügyi miniszter 2007. március 8-án hozott határozatával a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház aktív fekvőbeteg szakellátási kapacitás-mennyiségét az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényben meghatározott 1000 aktív ágy kapacitáson felül 35 ágyban, azaz összesen 1035 aktív ágyban állapította meg.

A miniszter a határozatának indokolásában arra hivatkozik, hogy a döntése kialakítása során figyelembe vette a szakmai irányelvekben és protokollokban előírt szakmai követelmények érvényesíthetőségét. Mindez ellentmond azoknak a tényeknek, hogy a meghatározott ágyszám összességében, megyei és regionális szinten is alacsony, nem igazodik az itt élők lakosságszámarányához, és nem tükrözi az elvárt progresszivitást.

Ez különösen igaz az idegsebészet, a neurológia, az általános- és az érsebészet esetén. A megyében található többi kórházat érintő ágyszám változásokat figyelembe véve, a Kórház szerepe folyamatosan bővül, a közeljövőben nőni fog az ellátotti létszám, mely feladatot többlet ágyszám, és többlet finanszírozás nélkül kell megoldania az intézménynek - – tájékoztatta a sajtót Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke.

PZ2007. március 25., vasárnap 10:34


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület