CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Újabb ügy, amely a város vagyonában százmillió forintot meghaladó mértékben okozhatott kárt

A városvezetés ismét haladéktalanul intézkedéseket kezdeményez a törvényesség helyreállítása, a vagyoni hátrány csökkentése és a felelősség megállapítása érdekében


A eljárás megíndítását dr. Fodor Tamás 2007. március 30-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a sajtó képviselőinek.
Sopron polgármestere elmondta: az önkormányzati választásokat követően az új városvezetés kötelessége volt, hogy az önkormányzat vagyoni helyzetének áttekintése során megvizsgálja az előző ciklus idején megkötésre került azon nagy értékű, kiemelt jelentőségű jogügyleteket, amelyek a város vagyonát érintően jöttek létre.
Számos törvénysértő ügyre derült fény, amelyekben polgári peres eljárást kezdeményeztek, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt büntető feljelentést tettek. Ezekben az ügyekben a Nemzeti Nyomozó Iroda már nyomozást folytat.
"Sajnálatos módon megállapíthatjuk azonban, hogy még mindig nem értünk a törvénysértés ek feltárásának végére. A tegnapi napon a Közgyűlés elé tártunk egy olyan ügyet, amely a város vagyonában százmillió forintot meghaladó mértékben okozhatott kárt" - jelentette ki dr. Fodor Tamás


Dr. Fodor Tamás polgármester

A továbbiakban a városvezető a legújabb üggyel kapcsolatban adott részletes felvilágosítást:
A megvizsgált dokumentumokból megalapozottan feltételezhető, hogy 2005-ben az önkormányzatot megkereste egy tulajdonosi kör abból a célból, hogy megszabaduljanak a több mint tíz éve befejezetlenül álló, százmilliós jelzálogjoggal terhelt ingatlantóI. Az ingatlanra 2005-ben szakértői vélemény készült abból a célból, megállapítsák, hogy alkalmas-e az ingatlan a tűzoltóság elhelyezésére.
A szakvélemény azt állapította meg, hogy az adott telek és épület a tűzoltóság által végzendő speciális tevékenységre nem alkalmas, és a felépítmény ilyen célra nem is tehető alkalmassá. A dokumentum azt is megállapítja, hogyaspeciális tevékenység ellátására új épületet kell létesíteni, amelynek bekerülési költsége várható an további kétszázötvenmillió forintot tesz ki. A szakértői anyag szerint a speciális épület elhelyezésére a vizsgált ingatlan nem megfelelő méretű és alakú, ezért ahhoz a szomszédos ingatlanból további területet kell vásárolni.
Az önkormányzat 2006 szeptemberében - közvetlenül a helyhatósági választások előtti napokban - hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban ajánlatot kért be olyan ingatlan vásárlása céljából, amelyik alkalmas a tűzoltóság elhelyezésére.
Az önkormányzat kizárólag egyetlen ingatlanra vonatkozóan kért ajánlatot, épp arra, amelyikről a szakértői anyag korábban megállapította, hogy a tűzoltóság speciális igényeinek nem felel meg. Walter Dezső polgármester a közbeszerzési tanácsnak Írt levelében azzal indokolta, hogy csak egyetlen ajánlatot kértek, hogy kizárólag ez az az ingatlan, amely a célnak minden szempontból megfelel és piackutatás alapján az is nyilvánvaló, hogy a célnak minden szempontból megfelelő egyéb ingatlan Sopronban nincs.

Az egyetlen ajánlattevővel 2006. szeptember 29-én az önkormányzat a három ingatlanból álló ingatlan együttesre megkötötte az adásvételi szerződést.
Az önkormányzat több mint kétszázhuszonötmillió forintos vételáron vásárolta meg az ingatlant. A 2007. januárjában elkészült ellenőrző igazságügyi szakértői vélemény azt állapította meg, hogy az ingatlan valós forgalmi értéke százmillió forint.
Mindezekből a tényekből megalapozottnak tűnik, hogy az előző városvezetés valótlan, az elkészített szakértői anyag tartalmának ellentmondó indokokra hivatkozva, a közbeszerzési törvény rendelkezéseit megkerülve, a közbeszerzési döntőbizottságot megtévesztve, a reális piaci árnak több mint kétszereséért vásárolta meg az ingatlanokat.
V árosunkat tehát már az eddig sem csekély mértékű vagyoni hátrány után újabb százmillió forintot meghaladó kár érhette.
A feltárt tények megalapozottá teszik, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan a jelenlegi városvezetés ismét haladéktalanul intézkedéseket kezdeményezzen a törvényesség helyreállítása, a vagyoni hátrány csökkentése és a felelősség megállapítása érdekében. A szükséges eljárásokat a mai nap folyamán megindítják.
Sajtókérdésre válaszolva a polgármester kijelentette, hogy büntető-, illetve polgári peres eljárás megindítását kezdeményezik az ügyben.

toth



2007. március 30., péntek 15:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület