CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. november 29., kedd, Taksony napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

SZÉP FELVIDÉKÜNK II.

Megjelent a Göncz József-Bognár Béla nevével fémjelzett képeslap és kordokumentum-gyűjtemény nyolcadik kötete.

Még mindig meglep, bár már megszokhattuk volna, hogy Göncz Józsefnek mindig sikerül egy olyan bevezetésszezőre "bukkannia", az előszó megírására olyan embert találnia, aki a helyi ismeretével, nem véletlenül, olyan írást produkál, mely mind tartalmával, mind veretességével méltó "partnere", szerves kiegészítője az őt követő oldalaknak, hiteles tanúja a múlt eseményeinek. Olyant, akit nem változtatott meg a meghamisított történelemtanításunk, aki sokkalta jobban érezte és érzi a bőrén a valóságot, semhogy bedőljön bármiféle "korrekciónak".

Duray Miklós, akit - remélem - nem kell bemutatni olvasóinknak, megbízható felvidéki kalauz mind térben, mind időben. Nem kiabálós, de annál meggyőzőbb szenvedélyessége jól nyitja meg a kötetet most is, amikor nem egyszerűen egy második kötetről van szó. Jó ajánlásnak bizonyul az egyéni és nemzettragédiák nem átlagolható sorához. Rövid, frappáns, aligha felejthető magyarázatot fűz mindahhoz, amit a könyv szépen kivitelezett és jól szerkesztett oldalain a következőkben látunk.

Ha eddig lett is volna mentsége a "nosztalgikus felvidéki túrára" induló kommersz látogatónak, most nincs pardon már a továbbiakban arra, ha valaki felkészületlenül járja az elszakított földeket, nincs felmentés annak süketségére, aki nem hallja meg, mit is üzen létében, kimondatlanul a sokat szenvedett, gazdag vidék.

Ezekkel a dokumentumokkal nem lehet vitatkozni. Még akkor sem érdemelnek semmiféle ellentmondási kísérletet, ha külön nem magyarázzák megsárgult, a kor szellemében fogant kompozíciójukat, értékőrző és most már sokszorosított, értünk megmentett létüket.
- DI -2007. április 11., szerda 10:07


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület