CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Indul a Várkerület csatornázása

„Acélcápával harapják” a csatorna nyomvonalát a soproni belvárosban

Több hónapos egyeztetés és tervezés után véglegesítették a szakemberek a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program részeként megvalósuló várkerületi csatornázás nyomvonalát és a kivitelezéshez használt technológiát. Olyan megoldást sikerült találni, amely a lehető legkisebb mértékben akadályozza a soproni belváros forgalmát. Összesen hét aknát süllyesztenek le, ezek közül mindössze három található a Várkerületen: a Mária szoborral szembeni parkolóban; a Hűségkút és a kis-Várkerület közötti zöld területen; illetve a kis-várkerületi parkolóban.



Havas András alpolgármester a kivitelezőkkel tartott sajtótájékoztatón elmondta: az 50-60 évvel ezelőtt, akkor olcsó megoldásként az Ikva patak medrébe helyezett fő gyűjtő szennyvízcsatornát kell elválasztani a patakmedertől. Az évtizedek során elhasználódott, szűkké vált csatornakapacitás, a csatorna és patakmeder között kialakult kölcsönhatás is indokolta a szétválasztást. A pályázatot ennek megfelelően készítették el, a technikai kérdés váratott idáig magára, hogy milyen építéstechnológiát használjanak az új nyomvonal kiépítésére.



A kivitelezők a Várkerület csatornázását egy „Acélcápa” (microtunneling technológia) segítségével valósítják meg, melynek előnye, hogy a fúrófej munkák legnagyobb részét a felszín alatt, alagútfúrással képes elvégezni. Az „Acélcápa” a két akna közötti távolságot a föld alatt, egy lézer vezérlésével fogja megtenni. A Várkerület alatt található túlnyomásos víz is indokolja a technológia használatát , mert az alagút 7-8 méter mélységben húzódik, de a víz már 2-2,5 méter mélyewn megjelenik, így a kifedéses hagyományos technológia nem használható.



A munkálatok során kiépített 7 akna területigénye 150 m2 is lehet, ennek ellenére a megválasztott kiépítési helyek miatt a Várkerület forgalmát csak kis mértékben kell korlátozni.

A rendkívül drága eszközökkel végzett fúrást a kivitelezők május elején kezdik, és augusztusban szeretnék befejezni, de az utómunkálatok még tovább is tarthatnak.

Havas András értékelése szerint a fő gyűjtő szennyvízcsatorna Várkerület alá helyezésével a belváros szennyvíz elvezetése akár 100 évre is megoldottá válik.



2007. április 12., csütörtök 22:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület