CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

„Értékőrző tájak és emberek Magyarországon” – államfői látogatást előkészítő megbeszélés
Sopront és a megyét Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és dr. Fodor Tamás polgármester közösen képviselhette a köztársasági elnöknél

Sólyom László köztársasági elnök az „Értékőrző tájak és emberek Magyarországon” című országjáró útja keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban teendő látogatása előtt a park működési területéhez közeli városok polgármestereit és megyei közgyűlési vezetőit fogadta a hét végén a Sándor-palotában. Az államfő ökológiai kérdéseken túl a terület társadalmi, kisebbségi, gazdasági és kulturális sajátosságairól is tájékozódott.

/p>


Firtl Mátyás a megyei közgyűlés alelnökeként és régiópolitikusként az Esterházy-kastélyegyüttes hasznosításának kérdését, a Fertőd-Balf közötti út megépítését, a határon átnyúló településközi utak nemzetegyesítő szerepének fontosságát hangsúlyozta. Ráirányította a figyelmet arra is, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területe egyúttal a világörökség részét is képezi, ami különösen is nyomatékossá teszi az értékőrzés felelősségét; említette, hogy a térségben egyedülállóként működik a világörökséghez kötődően a Porpáczy-szakközépiskola.
A 86-os út és a GySEV-vonalak térségbeli fejlesztése környezetvédelmi szempontból az egész régió érdeke- hangsúlyozta Firtl Mátyás, aki a helyi kisebbségi kérdéskörrel kapcsolatban beszámolt arról, hogy a megye a közelmúltban önálló Nemzetiségi Bizottság létrehozásáról és három – cigány, német, horvát – területi kisebbségi önkormányzat támogatáról döntött. A Fertő-parti vállalkozásoknak a vidék megtartó erejének növelésében betöltött szerepüket is hangsúlyozta Firtl Mátyás, ezek támogatásának szükségességét hangsúlyozva. Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere szólt a soproni Belváros rekonstrukciójának szükségességéről, ismertette az azzal kapcsolatos terveket, amelyeknek része a Fő tér közterületi megújítása, a díszburkolati rendszer kiépítése, a Tűztorony felújítása. A balfi gyógyfürdő fejlesztését, a szolgáltatás-kínálat minőségi és mennyiségi bővítését lehetővé tevő, egy komplex gyógy- és rehabilitációs központ létrehozásának terveiről is szólt Dr. Fodor Tamás az államfőnek.


*

A találkozón részt vett: Dénes Tibor, Sárvár polgármestere, Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke, Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Ipkovich György, Szombathely polgármestere, Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere.

*

Kumin Ferenc főosztályvezető a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: Sólyom László jövő vasárnap a hansági területen tesz kirándulást, este pedig Sopronba érkezik. Az államfő hétfőn a fertődi területeken civil fórumot tart, majd Hegykőn helyi specialistást, szürke marhát ebédel a térségi kistelepülések polgármestereivel; délután Nagycenken a hársfasort nézi meg, illetve koszorúz a Széchenyi mauzóleumban, majd a szombathelyi arborétumba látogat el.

Sárváron a pannon térség termálvizes vállalkozóival tárgyal a gyógyturizmusban rejlő lehetőségekről a köztársasági elnök, aki ezt követően kedden Kőszegre látogat, ahol megtekinti Ottlik Géza Iskola a határon című regényének helyszínét, és zöld szervezetekkel találkozik. Sólyom László a délutánt az Őrségi Nemzeti Parkban tölti, majd Szentgotthárdra utazik, ahol a helyi önkormányzati vezetőkkel a termálfürdő beruházásról, illetve a Rába és Lapincs folyó állapotáról tárgyal és megtekinti a határközeli szemétégető helyszínét.



2007. május 07., hétfő 08:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület