CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az erőszak pillanatai – A megsebzett ünnep

Még rendszerváltozás előtt sem volt olyan mértékű rendőri brutalitás Magyarországon 1956-ot leszámítva, mint 2006. október 23-án. Szomorú aktualitás, hogy éppen az 50. évfordulón jutott ide a magyar társadalom – hangzott el Pesty László: Az erőszak pillanatai című dokumentumfotó-kiállításán és A megsebzett ünnep című dokumentumfilmjének bemutatóján Sopronban.

A tárlatot Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője és Balog Zoltán az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke közösen ajánlotta a nagy számú érdeklődő közönség figyelmébe.


A fellépés a hatalom erődemonstrációja volt az emberekkel szemben

- Ami ma Magyarországot fenyegeti az a demokráciának és a demokratikus intézményeknek a gyengesége. Ezek nem elsősorban attól gyengék, hogy nincs szavazás, vagy nem érvényesülhet a kisebbségi vagy többségi vélemény, hanem attól, ha a polgárok nem merik azokat használni, ha megfélemlítve érzik magukat. Az október 23-i atrocitásoknak a legrosszabb üzenete hogy az embert, amennyiben más a véleménye, esetleg atrocitás érheti, megbélyegzik, utánamehetnek, adott esetben további hátrányokat, negatív bánásmódod kell elszenvednie a munkahelyen – fejtette ki Balog Zoltán, országgyűlési képviselő Sopronban.

A rendszerváltás után 17 évvel nem fordulhat elő, hogy Magyarországon az embereknek titkolni kelljen a véleményüket, takargatni az álláspontjukat és óvatoskodniuk kelljen mielőtt bármilyen politikai, közéleti, vagy erkölcsi véleményt, álláspontot megfogalmaznak, attól tartva, hogy emiatt nehéz helyzetbe kerülhetnek – tette hozzá Balog Zoltán.

Október 23-án a rendőrök a hatalmat védték, a fellépés a hatalom erődemonstrációja volt.

Ha egy országban azok nem tisztelik a törvényt, azok, akik arra esküdtek fel, hogy a törvényeket betartsák és védjék, akkor ezzel szemben fel kell lépni, még akkor is, ha ezek között rendőrök, rendőri vezetők, miniszterek és egy miniszterelnök is van - fejtette ki Balog Zoltán.

Csak úgy tisztítható meg a magyar közélet ezektől a rossz tendenciáktól, csak úgy teremthető meg a működőképes demokrácia, ha az emberek vállalják az álláspontjukat, a közéleti felelősségüket, nem hagyják magukat megfélemlíteni.


A dokumentum: hiteles bizonyíték, tanújel

Firtl Mátyás kifejtette a dokumentum szó hiteles tárgyi bizonyítékot jelent, de a jelentései között szerepel a tanújel is. Valamely tény vagy tényegyüttesként kezelt világvalóság-részletet mutat be, pontosan, hitelesen, szándéka szerint objektíven.

A dokumentumfotó nem feltétlenül a nyilvánosság számára készül, de éppen értékét mutatja az, hogy a nyilvánosságra mennyire tartozik. Pesty László dokumentumfotói pedig a legszélesebb nyilvánosság elé kívánkoznak.

Sopron országgyűlési képviselője több kérdést fogalmazott meg, amelyeket mindenki maga továbbgondolhat, a már említett tényszerűség, pontosság, hitelesség, objektivitáshoz viszonyítva…

A fotók és a filmfelvételek bemutatása azért szükségszerű, mert a zavargások társadalmi okainak vizsgálatára felkért bizottság jelentésének egy része az összefüggések megvilágítása mellett egy valóságértelmező részt is tartalmaz.

Gyanítható, hogy ez a valóságértelmezés lehet az, ami később akár hivatkozási alapul szolgálhat mind a kormánypolitikusoknak, mind a baloldali értelmiség és sajtó számára. Ennek egyetlen célja az lehet, hogy az október 23-i történések hátteréről kizárólag egyfajta olyan kép rögzüljön, amely nem eléggé árnyalt, több helyen torzított, amelyből a kirajzolódó vélt valóság nem egészen fedi azt, amit akkor sokan megtapasztaltak. Mintha az lenne a felelősök célja, hogy a gyorsan múló benyomásokból csak egyes hamis képek váljanak emblémává.

Az őszi zavargások elkent kiindulóponttal, meg nem nevezett valódi okokkal, tények helyett véleményekkel rögzültek a köztudatban, és nem is tényszerű eseményként, hanem mint a rossz, mint a félelem forrása – mondta a képviselő.

- Szereplőiből csőcseléket ,,gyártottak”, az igazságot keresőkből, a megszorítások elleni civil tiltakozókból bujtogatókat, az ellenzékből felelőtlenül riogatót, olyant, aki a társadalom szorongását, rossz közérzetét okozza azzal, hogy tulajdonképpen megnevezi a baj forrását. A ,,békés kormány”, már majdhogynem az áldozat, aki mindent elkövet a bajok orvoslása érdekében – tette hozzá..

Megengedhető-e, hogy hatalomvágyból valaki megsebezze az ünnepeinket?

,,Ez a tudatos és folyamatos kategorizálás azt a célt szolgálta, hogy meggátolja az eltérő véleményt, az igazság maradéktalan feltárását, a felelősök megnevezését és felelősségre vonását.”

A képviselő kitért arra, hogy Sopronban a helyi rendőrség példamutatóan biztosította a helyi civilek tüntetését, ezért fontos hangsúlyozni: nem a rendőrség és nem a rendőrök ellen általában szól az anyag, hanem a dokumentált igazságtalanság, jogtalanság és törvénytelenség, az emberhez méltatlan bánásmód, az erőszak ellen. Azzal együtt, hogy tetteiért mindenkinek vállalnia kell a felelősséget.

- Ezért az itt bemutatott tények mellett, arra is választ keresünk, és választ kell kapnunk: hogy a kialakult helyzetért kik a megnevezhető felelősök? – tette fel a kérdést Firtl Mátyás.


- Kik azok, akiknek az ünnep sem szent? Az ünnep, amely a közösségé, a felemelkedésé, a hagyományok, az értékek az egymásért való létezés és felelősség közös alkalma kellene, hogy legyen. Hogyan élhet még 17 évvel a rendszerváltás után az intézményesített hazugság? A hazugság, amely ilyen erőszakot szül?

Megengedhető-e, hogy saját hatalomvágyból a legszentebb ünnepeinket is megsebezze bárki is? - Nézzék végig a tárlatot és a filmet: a válasz egyértelmű…. – hangzott el a soproni tárlatmegnyitón.

*

Pesty László: Az erőszak pillanatai című dokumentumfotó kiállítás Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ első emeleti csarnokában tekinthető meg május 16-ig, naponta 10-18 óra között.



B. Tóth Éva





2007. május 10., csütörtök 15:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület