CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Hozzá

Lk 9,11b-17 Amikor a tömeg ezt megtudta, utánament. Ő magához engedte őket, beszélt nekik Isten országáról, és azokat, akiknek gyógyulásra volt szükségük, meggyógyította. A nap azonban már lemenőben volt, ezért a tizenkettő odament hozzá, és azt mondták neki: ,,Bocsásd el a tömeget, hogy a környékbeli falvakba és tanyákra menjenek, szállást vegyenek és ennivalót keressenek, mert itt puszta helyen vagyunk.'' Ő azonban azt mondta nekik: ,,Ti adjatok nekik enni!'' Azok ezt felelték: ,,Nincs több, mint öt kenyerünk és két halunk, hacsak nem megyünk el mi, és nem veszünk élelmet ennek az egész népnek.'' A férfiak ugyanis mintegy ötezren voltak. Ekkor azt mondta tanítványainak: ,,Telepítsétek le őket ötvenes csoportokban!'' Úgy is tettek, és letelepítették valamennyit. Akkor fogta az öt kenyeret és a két halat, az égre tekintett, megáldotta, megtörte, és tanítványainak adta, hogy adják a tömegnek. Mindnyájan ettek és jóllaktak. Azután fölszedték, ami utánuk megmaradt: tizenkét kosár maradékot.

A csodálatos kenyérszaporítás története mindenki számára ad lehetőséget. A vizuális típusúak lelki szeme előtt a tömeg, a tanítás, az el nem fogyó kenyér, a csodák, a csodálkozó tanítványok és a sok ember teremtette környezet jelenik meg hol reálisabban, hol elvontabban, csak egy erőteljes jelzés erejéig. Náluk a képszerűség dominál. Az igazi lehetőségük annak belső rögzítése.
Az inkább magukba vonulók számára a bensőséges, a visszavonultság ellenére gyakorolt törődés megélt érzése dominál, őket így szólítja meg a történet. Előhívja őket abból a részben mesterséges magányból, melyet jól-rosszul megválasztott elképzelés szerint gyakorolnak.
A vagányokat kalandra hívja a jelenet. Kisebb-nagyobb merészség gyakorlására, melyet a lehulló tizenkét kosár maradékból szeretnének kompenzálni. A fiatalok megszólításának lehetősége ez, a konformizmussal szembeszálló, a megszokottság unalmába süppedő kiszolgált polgár ellen lázadó ifjú tüze lobog a lehetőségben: fejest ugrani a még nem ismert anonym takarásába.
Az emberhalász mindezeket a módszereket eszközként gyakorolja, adaptálja a megcélzott ember ismeretében, hogy minél nagyobb effektivitással teljesítődjön a hívás.
A történet igazi hatása, valódi nagysága - legalábbis e sorok írójának véleménye szerint - akkor teljesedik ki, amikor Jézus az Oltáriszentségben ma is, most is magához enged. Ez az a momentum, mellyel az igazi "kaland" indul. Belekerülni abba a nem túlságosan kis körzőnyílással húzott körbe, ahol Jézus magyarázza a Szentírást, megtöri a kenyeret. Ahová mások is beférnek kisebb-nagyobb, részleges vagy teljes közösségben és nem enged elmennünk.
Az újszövetség üdvtörténetéből tanuló ember felfedezi, milyen a közösség Jézussal. Ugyanaz a vonzás érinti meg, melyet a tanítványok tapasztaltak. Megéli a találkozás csodáját, de megtapasztalja mindazok valódi vagy tettetett közönyét, akik nem tartoznak az ötezer közé. Természtesen az étkezés adomány-jellegét meg lehet élni a mindennapi kenyér szentségében és a piknik féktelen zabálásában is. Az egyszerűség mindent átható teljességében és nem egészen ugyanúgy, de a bonyolultság beteljesíthetetlen egészében.
- DI -



2007. június 08., péntek 18:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület