CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az egészségügy 70 fekete napja

Az egészségügy 70 fekete napja
Szeptemberre 60-70 kórház kerülhet közvetlen veszélybe

2007. június 10.

70 napja tart a Gyurcsány-kormány egészségügyi ámokfutása - emlékeztetett Molnár Ágnes vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az egészségügy megkezdett szétverése óta 70 nap telt el, ugyanis április elsején vezették be az új finanszírozási rendszert. Az intézményeket már 2006-ban súlyos helyzetbe sodorták a kormányzati intézkedések, amikor a kórházak finanszírozását megváltoztatták - emlékeztetett Molnár Ágnes. Azok az intézkedések azt eredményezték, hogy bizonyos betegszám felett az ellátásért nem kaptak finanszírozást a kórházak - fejtette ki. A kormányzat intézkedéseivel fejetlenséget, bizonytalanságot, káoszt okozott az egészségügyi ellátórendszerben, amely minden szinten megnyilvánul - tette hozzá. Érzékelik ezt a betegek, az egészségügyi dolgozók, az intézmények, és sajnos még a hatóságok sem tudják, mikor mi a teendő - érzékeltette a jelenlegi helyzetet az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja.

Videó: Az egészségügy 70 fekete napja (Molnár Ágnes)
lejátszom | letöltöm


Az egészségpolitikus arra is felhívta a figyelmet, hogy akkora összeget vont ki a kormányzat az egészségügyből, amely már az intézmények, kórházak ellehetetlenítését jelenti. A forráskivonás miatt szeptemberre nagyon sok kórház kerül olyan helyzetbe, hogy nem tudják a működésüket biztosítani. A kormányzati intézkedések miatt az eladósodott, elszegényedett önkormányzatok - akik sok helyen az intézményfenntartók - sem tudnak segíteni a kórházaknak - tette hozzá.

Molnár Ágnes elmondta, az intézmények vezetői, professzorok, érdekképviseleti szervezeteinek már sokszor felhívták a kormányzat figyelmét az egészségügy tarthatatlan helyzetére, ám ez idáig süket fülekre találtak az egészségügyi tárca részéről. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gyurcsány-kormány által bevezetett volumenkorlát csökkentése azt eredményezi, hogy a hónap közepére már elfogy a működéshez szükséges pénz. A képviselő hangsúlyozta: emiatt az érzékelhető, hogy lelassult, nehézkessé válik az ellátás, sok beteg nem jut ellátáshoz, ide-oda küldözgetik őket, hosszú várólisták alakulnak ki, amelyeken pénzért lehet előrejutni. A csődközeli kórházak - hogy a működésüket fenntartsák -, kénytelenek százával elbocsátani a dolgozókat. 5-6 ezer egészségügyi dolgozó és 1.500 orvos elbocsátása kezdődött meg.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja arra figyelmeztetett, hogy a Gyurcsány-kormány egészségügyi ámokfutása, a teljesítményvolumen-korlát csökkentése, illetőleg a forrás- és szakemberhiány miatt, mintegy 60-70 kórház kerülhet szeptemberre olyan helyzetbe, hogy nem tudja biztosítani akadálymentes működését.

A kormány megszorításai, a káosz, a bizonytalanság, pénzkivonás következtében veszélybe került a betegek élete, és a betegellátás - szögezte le Molnár Ágnes. A politikus felidézte az elmúlt időszak néhány sajnálatos esetét, egyéni tragédiáját. Beszámolt a keceli mérgezett gyermekek esetéről, a sitkei fejsérülést szenvedőről, vagy a balassagyarmati balesetről. A volumenkorlát-csökkentése ellehetetleníti a szívműtétek elvégzését, a szívkatéterezést, és a koraszülött-ellátást is - figyelmeztetett. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy április elsejétől kórházak, osztályok zártak be, ahol értékes eszközök vannak gazdátlanul, amelyek további sorsa bizonytalan. Ezek, és a nyilvánosságot nem kapott példák megfelelően szemléltetik az elmúlt 70 napot, az előkészítetlen átalakítás hibáit. A zűrzavar napról-napra fokozódik - jelentette ki.

Molnár Ágnes megjegyezte: a fekete napok folytatódni fognak, még csak az egészségügy szétverésének az elején járunk. A jelenlegi kormányzat alkalmatlan. Magyarországon egy jól működő, mindenki számára hozzáférhető egészségügyi ellátórendszert verték szét, amellyel veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását - szögezte le az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja.

A képviselő azt javasolta Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek, hogy ne Hollandiába menjen tapasztalatcserére, hanem a magyarországi kórházakban szembesüljön a betegekkel, valamint az egészségügyi intézmények vezetőinek, szakembereinek véleményével.

Kérdésre válaszolva úgy értékelte a mobilitási programot, vagyis az ígéretet, hogy minden elbocsátott orvos állást tud kapni az ország másik pontján - hogy ez jól is hangozhat, de azt is figyelembe kell venni, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók éveken át végeztek megfeszített munkát nem kellő megbecsülésért, és most családjukkal együtt el kell költözniük az ország másik pontjára, vagy az országhatáron túl keresni megélhetést.

fidesz.hu



2007. június 10., vasárnap 20:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület