CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. november 26., szombat, Virág napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

XII. Német Kultúra Hete és V. Soproni Horvát Napok

XII. Német Kultúra Hete és V. Soproni Horvát Napok előtt dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere közösen ajánlotta a soproniaknak és a Sopronba látogatóknak a két rendezvényt Krisch Magdolnával, a Sopron és Környéke Német Kultúregyesület elnökével és Weinacht Jánossal a Horvát Kultúregyesület elnökével.

Dr. Fodor Tamás elmondta: a város számára öröm, hogy a nemzetiségek kultúrájukkal, színes és színvonalas műsorukkal gazdagítják a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatát. Minden nemzetiség szabadon vállalhatja gyökereit és kultúráját közkinccsé teheti, amely által mindenki – egyén és közösség – egyaránt gazdagodhat – fejtette ki Sopron polgármestere.


Magyarok, németek, horvátok együtt építették a várost és együtt alakította annak kultúráját, a nehéz időszakok ellenére is . A nevek beszédesek. voltak itt Esterházyak, Kis Jánosok, István bírók, Széchenyik, Pejacsevichek, Hillebrandok, Zettl-Langerek, Stornók, Wolmuthok, Lacknerek, Grubitsok, Payritsok, Egresitsek, ( és a neveket hosszan lehetne sorolni…) akik Sopront egyaránt gazdagították. A magyar nemzet mindig is befogadó nemzet volt – emlékeztetett Sopron polgármestere, aki megköszönte, hogy német és a horvát kulturális egyesületnek és a kisebbségi önkormányzatoknak, hogy ilyen színvonalas programokat szerveznek, és hogy a város hivatalos külkapcsolatai mellett ők is erősítik a rokoni, baráti szálakat és Sopron javára tevékenykednek.

Krisch Magdolna a XII. Német Kultúra Hete programjait ajánlva elmondta: 22 kórus 560 tagja fog fellépni Sopronban szombaton és vasárnap. A program június 23-án a14.00 órakor kórusok felvonulásával kezdődik a Liszt Központ előtti térről. A Fő téri 14.30 órakor tartandó ünnepélyes megnyitót követően 16.00 órakor kezdődik a gálaműsor a GyIK-ban, amelyet követően 22-23 óra között a a Fő téri színpadon és a soproni múzeumok előtt énekelnek a kórusok. Június 24-én vasárnap délelőtt 11 templomban adnak szolgálatot a vendégkórusok együtt a helyiekkel a Domonkos templomban (8.00 órakor, 10 órakor és 11.30 órakor), a Kecske-templomban (9.00 órakor), az evangélikus templomban (9.00 órakor és 10.00-kor). A továbbiakban 9.30 órakor. a Szent Mihály templomban, 10.30-kor a Szent Orsolya templomban szolgálnak a szentmisén vendégkórusok.

Weinacht János a Horvát Kultúregyesület nevében ismertette az V. Horvát Napok programját, amelyben 23-án, szombaton 9 órakor az inkubátorházban kerekasztal beszélgetés lesz. A téma: Az írott szó jelentősége a Sopron környéki horvátoknál . 18.30 órakor Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Pejachevich családdal kapcsolatos kiállítás megnyitója, majd 20 órakor a Fő téren Corvinus étteremben horvát est lesz.
24-én, vasárnap 9 órakor az inkubátorházban tartják a kerekasztal beszélgetés folytatását.
16 órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály templomban, 17.30 órakor Fő téren a szabadtéri színpadon rendezvényekkel, gasztronómiai bemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

BTÉ2007. június 22., péntek 21:20


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület