CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 13., szombat, Ida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Európa-labirintus

,,A közösséget érintő kérdésekben minden valóban nagykorú állampolgárnak tájékozottnak kell lennie, és véleményt kell alkotnia, mert ha nem vele, akkor nélküle döntenek az életéről."

2007. 06. 30.

Merre tart Európa?
Milyen szerepet játszhatnak állampolgárai az irány meghatározásában? Hogyan tehetők „emberarcúvá” és civilbaráttá a brüsszeli döntések? Mitől és hogyan érezzük jól magunkat tágasabb hazánkban, Európában? Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a választ közösen magyarországi civil szervezetekkel, közügyek iránt érdeklődőkkel, fővárosiakkal együtt a soproniak ma, fiatalok és fiatalos gondolkodásúak, vagyis valamennyien, akiket érdekel és foglalkoztat, hogyan alakul sorsunk, Magyarország jövője az immár 27 tagúra bővült Európai Unióban.


Európa labirintus
Öt országban – Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – egy, az alkalomra készített Európa labirintust állítanak fel a szervezők, melyen végigsétálva Európa-kvízt lehet kitölteni. Minden helyszínen lehetőség van „A mi Európánk” kérdőív kitöltésére, írásos vagy videó üzenetet lehet küldeni Európának.Sopron
Sopronban a Fő téren 2007. június 30-án Balogh Judit, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője köszöntötte, aki elsőnek ment át az Európa labirintuson.

- Ma Magyarországon némi kiábrándultság és közöny érzékelhető a politikát, a közügyeket illetően, amiből azonban ki kell mozdulnunk – mondta el Balogh Judit önkormányzati képviselő.

- A közösséget érintő kérdésekben minden valóban nagykorú állampolgárnak tájékozottnak kell lennie, és véleményt kell alkotnia, mert ha nem vele, akkor nélküle döntenek az életéről.
Három évvel hazánk EU-csatlakozása után elteltével felvetődik a kérdés: mik az első évek tapasztalatai, milyen hatással volt a bővítés a társadalomra, a gazdaságra és a politikai együttműködésre, hiszen mindennapjainkban jelen van, életünket befolyásolja az Európai Unió.


- Hogyan segíti ezután Magyarország integrációját, felzárkózását, illetve mivel gazdagíthatjuk, színesíthetjük, erősíthetjük mi, magyarok a közösséget? –tette fel a kérdést Balogh Judit, aki arra bíztatta a soproniakat, hogy folytassanak párbeszédet, mondjanak véleményt közös ügyeinkről, dicséretet, akár bírálatot, és ha szükségesnek tartják, akkor vessenek fel új témákat, ötleteket, azaz: Sopron üzenjen Európának.


További állomások
Az Európa-labirintus, – amely kötetlen, játékos formában ismerteti meg az Uniót az érdeklődőkkel –további állomásai: 2007. július 1. – Lilienfeld (Ausztria), 2007. július 2. – Bécs (Ausztria), 2007. július 3. – Pozsony (Szlovákia), 2007. július 4. – Révkomárom (Szlovákia) és Komárom (Magyarország). A program koordinátori szerepét a civil szervezetként működő Európa Ház vállalta, és az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága támogatta.


(cyberpress.hu)2007. július 01., vasárnap 12:15


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület