CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Európai óriás-fotóalbum a Széchenyi téren
A Kulturális Fővárosok életképei a VOLT Fesztivál ideje alatt láthatók

Hétfőtől egy hétig Sopronban is látható a „A kultúra Európája, az urbanitás kultúrája” című, Európai Kulturális Fővárosokat bemutató országos szabadtéri fotókiállítás. A 40 kiállított óriásnyomatot mintegy 700 művészi fénykép közül, nemzetközi pályázaton választotta ki a zsűri. A hangulatos városi fotók Győr és Miskolc után érkeztek a Sopronba – mondta el Abdai Géza alpolgármester köszöntőjében.

Július 8. után egy-egy hétre Egerbe, Pulára, Budapestre, majd végül Pécsre is ellátogat az óriás-fotóalbum.

"A kultúra határtalan – csakúgy, mint a mai Európa és a benne lakó fotóművészek és egyszerű városlakók fantáziája. Ez az egyszerű üzenete az európai városokban készült képeknek - " - mondta Hidegkuti Gergely, a kiállítást szervező HP Képalkotási és Nyomtatási Üzletágának nagyvállalati termékmenedzsere a hétfői kiállítás-megnyitón Sopronban, mely egyben az országos "fotóalbum-turné" harmadik állomása. Az eseményen Hidegkuti Gergely elmondta, bízik benne, hogy a népszerű soproni VOLT Fesztivál látogatói egy-egy koncert közötti lazításként ellátogatnak majd a kiállításra is.


Óriásfotók – korlátok nélkül

A HP Képalkotási és Nyomtatási Üzletága 2006. novemberében hirdette meg „A kultúra Európája – az urbanitás kultúrája” című nemzetközi fotópályázatot hivatásos fotósok, fotóművészek részére. „Profi órásnyomtatóink határtalan lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, ezért a kezdeményezésünk célja is az volt, hogy a művészek műfaji megkötöttség és korlátozások nélkül mutathassák be Európa városi életét, illetve az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert települések városi kultúráját” - mondta Hidegkuti. Mint ismert, a kulturális városoknak adott elismerést 1985 óta ítélik oda: Európa-szerte 36 település büszkélkedhet a kitüntető címmel. Magyarországot 2010-ben Pécs képviseli a sorban.

Sokszínű épületek, terek és arcok

Az országos turné keretében látható 40 kiállított fényképet közel 700 fotó közül választotta ki a nemzetközi zsűri. A pályázó fotósok között van több nemzetközileg elismert hazai és külföldi alkotó is. A művészi alkotásokon visszaköszönnek - többek között - Párizs, Lisszabon, Graz, Pécs vagy éppen az idei Kulturális Főváros, Nagyszeben épületei, terei és arcai.

Közönségdíj és -szavazás

A szabadtéri fotókiállítás, melynek képei nagyformátumú HP-nyomtatókon készültek, országszerte látható lesz – Sopron mellett Győrött, Egerben, Pulán, Budapesten és végül Pécsen is megcsodálhatjuk a sokszínű európai városokról készült „óriásalbumot”. A látogatók minden állomáson szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt képre. A kiállítás-sorozat végén a legtöbb szavazatot kapott fotó alkotóját közönségdíjjal jutalmazzák a szervezők.








Fotó: Tóth Zsombor



2007. július 02., hétfő 22:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület