CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

The show must go on
VOLT Fesztivál 2007
2007. július 4., szerda

A shownak folytatódnia kell, még akkor is, ha felhős az ég, vagy esőre áll az idő. Így gondolták ezt a 2007-es VOLT fesztivál résztvevői is, akik az első nap borongós időjárása ellenére vidáman érkeztek az ország különböző területéről, hogy felejthetetlen négy napot töltsenek a Hűség városában.

Erős napfény Budapesten, szitáló eső Sopronban – és a hajam még mindig ragyog, idézhetnénk fel egy régi reklám hangulatát. Szerda délutánra már a nagy tömeg elhagyta Budapestet, így az IC-re még lehet jegyet kapni. A vonat hosszabb mint egy szokásos szerdai délutánon, a társaság is másabb. A szomszéd fülkében a sokadik bort bontják ki, a folyosón furcsa zöld illatok terjednek. A velem szemben ülő férfi is bőszen iszogatja a sörét (Sopronit természetesen). Ne ítélj első látásra - csak így továbbra is a reklámoknál maradva -, ugyanis a beszélgetésből kiderül, hogy a szintén a VOLT-ra igyekvő utastársaim a Honfoglaló nevű internetes kvízjáték rangsorában előkelő helyen szerepelnek. (A játékban hasonló kérdésekre kell választ adniuk a játékosoknak, mint a Vágó-féle Legyen ön is milliomosban.) "Köztök egy csak a nyílás, azon át látni távol kis falucska tornyát." - Na jó, kicsit nagyobb mint egy falu tornya, mert a soproni tévétorony látszódik az ablakon. Leszálláshoz készülődök, több száz fiatallal együtt.

A kocsi, a kocsi, a kocsi-kocsi-kocsi
Este taxival indulunk ki a fesztiválra. A soproni taxitársaságok egész évben fix tarifával szállítanak a városon belül bárhova – kivéve a VOLT fesztivál ideje alatt, ahogy ma este kiderült. A dolog szépséghibája, hogy sem a Lővér taxi diszpécsere, sem a Lővér taxisa nem tájékoztatott a szolgáltatás igénybevételekor erről – csak utólag, a számla odaadásakor közölte a sofőr, hogy ez bizony így van a VOLT alatt. Meghirdették legalább az egyik soproni újságban ezt, így jogilag helyesen jártak el, de elvárnám egy szolgáltatás igénybevétele előtt, hogy ilyen apróságról (mint hogy a szokásos két-három-négyszerese lesz a viteldíj) tájékoztassanak. Így lett egy törzsutassal kevesebbje a taxitársaságnak, s talán erre is gondoltak Belgáék, amikor éjjel a színpadon a szétverendő kocsiról énekeltek.

Ismer, nem ismer, ismer, nem ismer
A fesztivál már évek óta a kemping területén található, így félig ismerősként bolyongok a sátrak és színpadok között. Azért csak félig, mert minden évben változik egy kicsit az elrendezés, új helyszínek születnek, a régiek egy kicsit arrébb mennek. Máshogy van egy kicsit a nagyszínpad, s eltűnt mellőle az a lángosos, amelynél tavaly a Kowaslky dobosával ettünk egy finom sajtos-tejfölöset. Van viszont vékony pizzaszelet (400 Ft), kenyérlángos (500 Ft), és természetesen sör (utóbbi fesztiválhoz képest meglepően olcsó). Kicsit táncolunk a Cha-cha-cha színpadnál a diszkózenére, majd Tila elrohan a Nagyszínpadhoz, hogy belehallgasson Yonderboi műsorába. Mi Gáborral inkább iszunk egy whiskey-kólát Viktorral, rég látott soproni ismerősünkkel, aki épp Ausztráliába készül kimenni. A Red Lounge nevű helyen a brit Touch and Go lép fel. Az első számukat ismer, és csak azt – ezzel valószínűleg a közönség is így van, mindenesetre sokan maradunk ott hallgatni őket. Pár fél órával később már a Belgának tapsolunk, hogy kicsivel arrébb lássuk az amerikai The Roots fellépését, halljuk a siófoki Blokk együttes koncertjét halljuk, miközben a Veszprémi Egyetemen (pardon, Pannon Egyetemen) népszerű Dj Enikő partijára tombolunk.

A nap két legjobb ismerkedési szövege, amit hallottam: "- Szia! Téged ismerlek Hegyaljáról [a Hegyalja fesztiválról – a szerk.]!
- Nem is voltam Hegyalján.
- Nem baj, akkor is ismerlek."

A másik pedig: "- Szép a mosolyod, és jól is táncolsz. Ezt ki nem nézném egy soproniból."

Az éjszaka valahol véget ér két sör és egy kenyérlángos között. De a VOLT még tart három napon keresztül.

Bacsárdi László

Fotó: Tóth Zsombor



2007. július 05., csütörtök 16:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület