CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Előttünk hever a világ
VOLT Fesztivál 2007
2007. július 5., csütörtök

csütörtök este fő kérdése: mit tehetünk, ha egy együttes a magyar himnusz feldolgozása után vonul fel a színpadra, aztán megtartja az idei VOLT legjobb koncertjét? A VOLT második napja.

Délután sétálok Sopronban, s nagyon sok karszalagos fiatallal találkozok. Nézik a boltokat, éttermeket, épületeket és tereket. Persze sűrűségük a kemping felé haladva nő meg igazán – taxi helyett most tömegközlekedést választunk, Idén ez eléggé jól szervezett, a busz a vasútállomástól indul és egészen a fesztivál bejáratáig elvisz, ahol biztonsági őrök állítják le az autósforgalmat, hogy biztonságban átkelhessünk az úton. Már csak távoli emléknek tűnik, amikor nem lehetett se kocsival, se busszal megközelíteni a fesztivált, mert az út mentén parkoló autók szemernyi helyet se hagytak a közlekedésre.

Vegyeskoncert
"Szabad helyek a színpad jobb oldalán. Free places at the right side of stage." – jelenik meg egy nagy sárga felirat a nagyszínpad melletti kivetítőn. Sokan azt hiszik, hogy ez az éppen fellépő Emil.Rulez produkciójának a része, pedig nem, tényleg arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak szabad helyek a színpad jobb oldalán. Kószálok egy kicsit, nem tudok dönteni, hogy Junkies, vagy Sziámi, vagy Quimby, vagy Jamie Winchester. Inkább mindegyikből egy kicsi, no meg egy kis pörgés drum'n'bass zenére a Cha-cha-cha sátorra.

Kószálok, egyedül, azon elgondolásból kiindulva, hogy biztos összefutok egy ismerőssel. Bejön a dolog, így találkozok két volt osztálytársammal, volt s jelenlegi évfolyamtársaimmal, iskolatársakkal. Sőt, kicsit rásegítve a dologra még olyannal is, akit már vagy másfél éve nem láttam.

Törzstagok
Bandi országos törzstagsági kártyát kap a pálinkaháznál. Nem merem tőle megkérdezni, hogy ehhez hány 540 Ft-os pálinkát kellett meginnia. Gábor viszont a tegnapi taxitársaságtól kap egy törzskártyát. "Teljesen normális volt a sofőr. Elmeséltem neki, mi volt tegnap, erre közölte, hogy soproniaknak jár kedvezményekre jogosító törzskártya." Viktor pedig piros unikumos pulcsiban tölti az estét – neki ez 10 felesbe került. Látok egy lányt is, Sörbarátok felirattal a hátán – neki ennek a megszerzése a józanságába került, legalábbis a mozgása alapján.

Tánc szlovén módra
Viktor hív, hogy menjünk minél gyorsabban az egyik színpadhoz, mert ott fog fellépni a Laibach nevű együttes. Soha nem hallottam még róluk, így semleges érzelmekkel ácsorgok a koncert kezdetéig. Elhangzik az orosz himnusz, majd a magyar(!), s bevonulnak a szlovén együttes tagjai, majd különböző himnuszfeldolgozásokat játszanak. Elég merész téma hozzányúlni különböző nemzetek himnuszaihoz, de nekik nagyon jól sikerül - megmutatni az eredeti dalt, és hozzáfűzni angolul a saját gondolataikat. Az Izrael és a Törökország című daluk különösen jó - a koncertet pedig kiváló vizuális technikával támogatják meg. Az együttes egyébként 1980-ban alakult Szlovéniában, az első énekesüket a 80-as évek elején megölték. A csoport később - egyéb színházi és képzőművészeti kezdeményezésekkel egybeolvadva - NSK, azaz Neue Slowenische Kunst néven valóságos művészi állammá nőtte ki magát, és a Laibach eme összművészeti szerveződés zenei leágazásává alakult. Számos albumuk jelent meg, leginkább különböző számokat dolgoztak fel és értelmeztek át. Nagy botrányt kavart, amikor a Queen One Vision-ját dolgozták fel: áttették néhány részét német nyelvre, és megmutatták, mennyire beleillik a hitleri propragandagépezetbe. Emiatt ellentmondásos ez az együttes: egyszerre tartják jobboldali és baloldali együttesnek. "Annyira vagyunk nácik, mint amennyire Hitler volt festő" – hangzott el az együttes frontemberének többértelmű kommentárja, amikor arról faggatták az együttest korábban, mennyire azonosulnak tiltott eszmékkel.
Az sms-falon megjelenik egy üzenet: "Ez olyan, mintha ötvözték volna a Rammsteint, a Kraftwerket és a Nighwisht". S tényleg, egy kicsit valóban hasonlít mindhárom együttesre. Bár igazából a Rammstein vett át tőlük elemeket, amire a Laibach frontembere nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott. "Nem hiszünk az eredetiségben… emiatt a Rammstein nem is tud lopni tőlünk. Egyszerűen csak inspirálja őket a munkánk, ami teljesen legitim dolog."
Nem hagyományos ez a koncert. Nem a megszokott módon játszanak, emiatt alakul ki a résztvevőkben az az érzés, hogy ez végre valami teljesen más, mint a hagyományos fesztiválfellépők – ez a VOLT eddigi legjobb fellépése. Még akkor is bennem van ez az érzés, amikor másfél órával később a Kiscsillag tagjaként Lecsó vackol egyet Lovasival, miközben kemencében sült kenyérlángost majszolgatok.

Ákosnak hosszú. Legalábbis a koncertje. Ezt sikerül megállapítani hajnali fél kettőkor, amikor még mindig énekel az előadóművész a színpadon. Az éjjel viszont véget ér, de a VOLT-ból még két nap van hátra.

Bacsárdi László

Fotó: Tóth Zsombor



2007. július 06., péntek 13:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület