CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kimaradt volna?

Lk 11,1-13 Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott, és amint befejezte, tanítványai közül az egyik azt mondta neki: ,,Uram! Taníts meg minket imádkozni, ahogy János is megtanította tanítványait.'' Erre azt válaszolta nekik: ,,Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod! Mindennapi kenyerünket add meg nekünk naponta, és bocsásd meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek, és ne vígy minket kísértésbe.'' Azután így szólt hozzájuk: ,,Ha közületek valamelyiknek barátja van, és az odamegy hozzá éjfélkor, s azt mondja neki: ,,Barátom! Adj nekem kölcsön három kenyeret, mert egy barátom érkezett az útról hozzánk, és nincs mit adnom neki''; a másik viszont belülről ezt feleli: ,,Ne zavarj, az ajtó már be van zárva, gyermekeim is ágyban vannak velem együtt, nem kelhetek föl, hogy adjak neked!'' Mondom nektek: ha nem is kelne föl, hogy adjon neki azért, mert a barátja, mégis, alkalmatlankodása miatt fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Ezért mondom nektek: Kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!''

Ember meg nem számlálja, s talán számmal ki sem fejezheti, hogy az Úr imádsága hányszor hangzott fel az elmúlt kétezer évben. Egységes maradt, szövegében is kevés változás történt. Úgy jó, ahogyan van.
A ma emberét inkább az foglalkoztatja, hogy miért maradt ki a kérések közül az, hogy késztetést kérjünk az imádság elmondására. Hogy az, amire annyiszor hivatkozunk, a rohanó élet és törődöttség ne nyomja el tompító érzésével az indíttatást arra, hogy imádkozzunk. Persze, akiben ez a kérdés egyáltalán felmerül, az már nincs távol a Miatyánk használatától sem.
Talán léteznek helyzetek - néha túl bőven is -, amikor az élet simogatásai és pofonjai eszünkbe juttatják: van, kihez forduljunk. A költői kérdésre: kell-e nekünk ez a sok megrázkódtatás ahhoz, hogy kizökkentsen az imádság nélküli életből, sokszoros igen a válasz, s talán kéretlenül is sokszor, túl sokszor - mondjuk - jókor jön a "segítség".
Jézus a modern, mindent a minimumra, a szükséges legkisebbre redukálni kívánó embert előzi meg akkor, amikor nem engedi, hogy a deduktív gondolatsor végén bárki is kimondhassa a képletet: 1 Miatyánk / 1 élet. Első hallásra kicsit érzelgősnek is tűnhet, hogy az egész életnek egy imádságnak kell lennie. Viszont a mai evangélium több szálon keresztül is itt csatolódik vissza Mária és Márta történetéhez, amikor a tevékeny élethez segítségül kínálja az ismert eredetű "szlogent": "Az edények között is ott jár az Úr". Ideális esetben tehát a végső egyenlet így nézne ki: amilyen hosszú az életed, olyan hosszú legyen az imádságod!
- DI -



2007. jĂşlius 28., szombat 15:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület