CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Feketén, fehéren
Sziget Fesztivál 2007
2007. augusztus 8., szerda

Feketén pesszimistán vagy fehérbe öltözve optimistán szemléljük a 15. Sziget fesztivál első napját? Lássuk csak: nyeltünk a kavargó porból, álltunk sorban drága üdítőért, féltünk a hirtelen sötétben, de láttunk lelkes zenekarokat, barátságos embereket, hallottunk jó zenét.

Kezdet
Feketén: Hatalmas tömeg tart idén is a Filatorigát felé, karámban mint a birkák. Mindenfele kolduló fiatalok („Jegyre gyűjtök”) táblával. S ami még nem volt a Sziget történelmében: egy elszámolás miatt szerda délutánra elfogyott a dolgozói karszalag, amit a sajtó munkatársai is kapni szoktak, így most egy karszalag helyett kettőt viselünk a kezünkön.
Fehéren: Idén is megfelelően szervezett volt a kiutazás. A HÉV-nél mindenkinek kérik a jegyét, a BKV emberei ügyelnek arra, hogy ne legyenek annyira túlzsúfoltak a kocsik, a megállóban pedig a rendőrség irányította a forgalmat. A sajtójeggyel pedig nekünk még szerencsénk volt, ugyanis kiderült, hogy nagyon sokan benne se voltak az akkreditációs adatbázisban.

Hangulat
Feketén: Térkép nélkül is kiismerem magam a fesztivál területén, nem sok minden változott, csak a tömeg lett nagyobb. A nagy szárazság miatt a füvet az első nap délutánjára már mindenhol kitaposták, hatalmas por szálldos a nagyszínpad koncertjein, prüszkölve nyeljük. A legolcsóbb sör 320 Ft-ba kerül, a kimért üdítő dl-je 60 Ft. S mindenhol emberek, nagyon sokan vannak kinn.
Fehéren: Térkép nélkül nem ismerném ki teljesen magam, egy-két dolog változott, kicsivel arrébb költöztek a csomagmegőrzők és nagyobbak lettek. Az viszont tényleg vicces – így sokadik Sziget lévén -, hogy a sátrak nem nagyon változtak, csak a nevük cserélődött le. Abban a sátorban, ahol tavaly fél órás csúszások voltak, idén is megmaradt ez a szokás.


Érkezés


Köszöntés

Koncert
Feketén: A nagyszínpadon fellépő Manu Chao koncertje alatt kétszer megy el az áram. A Nagyszínpad és környéke húsz perccel azután borult sötétségbe, hogy a zenekar játszani kezdett, a következő áramszünet tíz perccel követte az elsőt és néhány másodpercig tartott. Mindezt az okozta, hogy elromlott egy nagyfeszültségű transzformátor, és a nagyteljesítményű biztosíték megszakította az áramot. A koncert egyébként 11 után is folytatódna, de nem lehet őket másodszor visszatapsolni a kerületben érvényes csendrendelet miatt. Így másodszor csak visszajönnek, és meghajolnak – pedig még tízezrek táncolnának tovább a zenéjükre. Jamie Winchester és Hrutka Róbert formáció hangosítása nem a legjobb, nem bírunk megmaradni a sátorban, Kowalsy meg a Vega egy fél órát csúszik, Yonderboi rendesen pörög, a Krisna-sátrat viszont nem találjuk. A Party Aréna csendes, nagyon csendes – az áramszünet után ide nem találtak vissza az elektronok, így aznap este (legalábbis hajnali fél egyig) már nem nyitott ki.
Fehéren: Amikor elmegy az áram, az emberek öngyújtókat vesznek elő, fényképezőgépek vakui százai villannak meg – és a félhomályban lehet látni, hogy a zenekar játszik tovább, nyomják a zenét, vagyis nyomnák, de nem tudják… Pedig Fél kilencre az addig is megtelt nézőtér olyan sűrű embertömeget fogadott magába, amelyet korábban csak Prodigy- és Faithless-koncerteken láthattunk. Jamiék pörögnek, Kowalsky meg élvezettel lelkesíti a több száz betyárt a koncertjén.

A fekete ekkor belenézett a fehér szemébe, a fehér belekarolt a feketébe, a világ talán megállt egy pillanatra, majd eltűntek valamerre északra a Dalmát vendéglátóegység felé. Mi meg hazaindultunk, és a fülemben csengett egy dal néhány szólama…

"Feketén fehér, feketén fehéren
Hogy megértsd
Egyszerűen, hogy a lényeget nézd
És félre ne értsd"
(Kowalksy meg a Vega: Szimpla dal)

Bacsárdi László

Fotó: Jambrich Melinda



2007. augusztus 09., csütörtök 17:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület