CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Elfogadta az Európai Parlament az egyenlő bánásmódról szóló irányelv végrehajtásáról készített jelentést

Járóka Lívia sajtóközleménye

 
Az Európai Tanács 2000/43 számú, 2000. júniusában kibocsátott irányelve alkalmazásáról szóló, és az Európai Parlament plenáris ülése által szeptember 27-én elfogadott jelentésében, Kathalijne Buitenweg dán képviselőnő arra hívta fel a figyelmet, hogy a származáson alapuló megkülönböztetés továbbra is komoly problémát jelent az Európai Unióban, és bár a tagállamok mindegyikében működnek már különböző esélyegyenlőségi szervek, a beérkező panaszok alacsony száma és a kormányzatoktól való függés aggodalomra adnak okot. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában készült jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy az antidiszkriminációs törvények létezése meglehetősen kevéssé tudatosult a polgárokban, holott az irányelv által biztosított védelmi rendszer hatékony működése éppen a polgárok egyéni kezdeményezéseinek függvénye.

Járóka Lívia, a Fidesz európai néppárti képviselőnője, aki az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága nevében véleményezte a jelentést, a vitához benyújtott írásos hozzászólásában felhívta képviselőtársai figyelmét az etnikai kisebbségek, különösen a romák erőteljesebb jogi védelmének szükségességére, valamint arra, hogy a diszkriminációs perek ítéleteiben eddig kiszabott büntetések túlzóan alacsonyak. "Amíg az esélyegyenlőségi szervek a tagállami kormányzatok függésében, megfelelő személyzeti és pénzügyi források nélkül kénytelenek működni, addig nincs hatékony védelem!"- hangsúlyozta a képviselőnő.

Az egyenlő bánásmódról szóló direktíva felülvizsgálata az Európai Parlamenttel egyidejűleg az Európai Bizottságban is folyik. Az EP strasbourgi plenáris ülésén a jelentésről folytatott vita végén az Európai Bizottság képviselője azt ígérte, hogy az EB 2008-as munkaprogramjában folytatni fogja a kérdéses direktíva felülvizsgálatát. Ennek első állomásaként, 2008-ban kibocsátják az egyenlő bánásmódról szóló irányelv végrehajtásáról készített hatástanulmányukat. A Bizottság négy, alapjogi kérdésekben érintett tagjából alakult speciális munkacsoport pedig október 17-én tűzi napirendjére az európai romák sorsát érintő kérdéseket, az EP frakcióit képviselő parlamenterekkel való találkozóján. A megbeszélésen az Európai Néppártot Járóka Lívia képviseli.

(EPP-ED)



2007. szeptember 28., péntek 10:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület