CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Mi lenne nélkülünk a magyarázattal?

Lk 17,5-10 Az apostolok ekkor azt mondták az Úrnak: ,,Növeld bennünk a hitet!'' Az Úr ezt felelte: ,,Ha csak akkora hitetek lesz is, mint egy mustármag, és ennek az eperfának azt mondjátok: ,,Szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerben!'', engedelmeskedni fog nektek. Ki mondja közületek szolgájának, mikor az szántás vagy legeltetés után hazatér a mezőről: ,,Gyere gyorsan, ülj az asztalhoz?'' Nem azt mondja-e neki inkább: ,,Készíts vacsorát, övezd fel magad és szolgálj ki, amíg eszem és iszom, azután ehetsz és ihatsz majd magad is''? Csak nem köszöni meg a szolgának, hogy megtette mindazt, amit parancsolt? Így ti is, amikor mindent megtesztek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: ,,Haszontalan szolgák vagyunk, csak azt tettük, ami a kötelességünk volt!''

Na, ez az a rész a Lukács evangéliumban, ahol a kor gyermekének kinyílik az a bizonyos bicska a zsebében. Az első két vers, mely a közös forrásból származtatható, mégcsak elmegy. Tapasztalatból tudjuk, hogy amennyiben a hitnek valóban a legkisebb nagysága is ilyen dolgokat képes művelni, akkor kevesünknek van dicsekednivalója. De talán Jézus inkább a hit abszolút meglétére semmint nagyságára célzott a példával.
A másik három vers, ami az igazi probléma a szolgaság tagadói előtt, mely a bibliatudorok szerint Lukács sajátja, a rabszolgatartás klasszikus ( és mai!!!!) formájának reminiszcenciája. A rabszolga, az élő halott, aki életét annak köszönheti, akinek semmi köze ahhoz. Lehet, hogy a Jézus korában még élő gyakorlat más hangsúlyt kölcsönzött a leírt mondatoknak, de mit tegyünk velük ma? Mit szóljunk ahhoz a kiszolgáltatott helyzethez, melybe Jézus - igaz, saját példáján keresztül is - minden hallgatóját belesodorja?
Nem sok magyarázat fűzhető a gondolatokhoz, különösen akkor, ha
1. Nem ismerjük a szolgálat boldogságát.
2. Nincs olyan tartozásunk, amely szinte viszonozhatatlan megtérítésre vár.

Az első feltételhez már sok igemagyarázó nyúlt segítség gyanánt. Akinek valóban az élete függ a szolgálat lehetőségén, és ezt fel is ismeri, az ma is hányja magára a keresztet, hálálkodik, kezet csókol vagy üdvözült arccal rohangál munka közben. "Nem életszerű" mondanák sokan erre, csípőből tüzelve az erőltetettnek tűnő magyarázatra, amire én úgy kell, hogy válaszoljak, mégpedig személyes tapasztalat alapján: "Dehogynem!"

Amikor a második lehetőséget vizsgáljuk, akkor értjük csak meg igazán az összefüggéseket, melyek a közös forrásból vett két első sor és az utóbbi 3 között fennállnak. Mindazok, akik ma azt merik mondani: "hiszek", egyben azt is vallják, hogy megtéríthetetlen örök, szeretet-alapú "hitelt" kaptak Istentől, aki egyszülött Fiát adta, hogy "aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". S ha mindez a bűnbocsánaton keresztül még nem lenne elég, akkor ott van az az állandó ajándék, melyben élünk, lubickolunk (ugyancsak hitünktől, ettől a mustármagtöredéktől függő módon) ez pedig Isten állandó kegyelme. Malasztja, ahogy korábban neveztük.

Furcsa marad és érthetetlen, hogy éppen azok értik, akik benne élnek, s azokat ez kevésbé vonzaná, akik keresik az élet értelmét. S ha az Ige nem lenne önmagában ható, akkor, ugye, kedves barátaim, akkor még talán mi sem lennénk elegek (az öngúny sokszor nem hátrányos tulajdonság) ahhoz, hogy ennek a szakasznak az értelme valóban feltáruljon!!?
- DI -



2007. oktĂłber 06., szombat 19:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület