CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

De ha igazságom vagyon!

Lk 18,1-8 Arról is mondott nekik egy példabeszédet, hogy szüntelen kell imádkozni és nem szabad belefáradni. Így szólt: ,,Az egyik városban volt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Volt abban a városban egy özvegyasszony is, aki elment hozzá és kérte: ,,Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben!'' Az egy ideig nem volt rá hajlandó. Azután mégis így szólt magában: ,,Bár Istentől nem félek, és embertől nem tartok, mégis, mivel terhemre van ez az özvegyasszony, igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül is idejöjjön és arcul üssön.'''' Azután így szólt az Úr: ,,Hallottátok, mit mond az igazságtalan bíró? Hát Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak? Vajon megvárakoztatja őket? Mondom nektek: hamarosan igazságot szolgáltat nekik. De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?''

Moralizáló jópofa "elmemenők" számos mondása foglalkozik az igazsággal. Valószínűleg kicsit kesernyés humorral fűszerezve, jellemezve egyben a világi igazság relativitását és "sajátos" sokoldalúságát. A Bibliát ismerők - amikor az igazságról, mint olyanról hallanak - gyakran idézik Pilátust: "Mi az igazság?!"
A jelen beszédben - első hallásra - mintha Jézus is az igazságszolgáltatás jogi csűrcsavarjairól beszélne inkább, mint magáról az igazságról. A példabeszéd tartalmi megszorításai közé így nyugodtan betehetjük ezt a fogalmat, jusztícia, mely csak akkor válik vezérelvvé, amikor a bírót történetünkben a folyamatos unszolás, a fenyegetettség érzése tereli a helyes döntés irányába. "Még jó eset" - mondják a kirakat-, koncepciós- és látszatperek meghurcoltjai, kiknek emléke nem enyészik, küzdelme nem lanyhul. Isten pedig igazságos bíró, tehát a sancta simplicitas "birtokában" már akár az első történet egyenes folytatásaként, analógiájaként feltétlen lehetne a bizonyosságunk: az Úr, mint bíró, úgy ugrál, ahogyan fütyülünk?!
Azok viszont, akik bármely szükségben már igénybevették ezt a "forró vonalat", bizonyíthatják, hogy ez közel sem így működik. Akik ezt folyamatában, longitudinálisan észlelik, még hozzátehetik: szerencsére. Isten igazsága ugyanis a végállapot felé irányul és a végső jót célozza meg életünkben. Ez adott esetben fájó, sokszor éppen általunk nem ismert, nem ritkán emberi indulattal kétségbevonható, a leszűrt végeredmények birtokában viszont nyugodt szívvel remélhető.
Ha ennek a rövid, és saját tapasztalat híján olvasóim által meg nem erősíthető, talán fellengzősnek ható gondolatmenetnek a hittel nem bírók nem veszik hasznát, akkor szó nélkül fejet kell hajtanom. Ugyanakkor hadd hívjam fel a figyelmet a tanítás látszólag mindentől független utolsó mondatára, mely a fenenagy igazságérzetünknek, igazságmániánknak ad egy apró, ám jelentős pofont. Jézus ugyanis a kiindulási helyzetet pozicionálja, helyezi el dinamikusan a valóság egészében, amikor a kérő imát a hit velejárójaként jelöli meg, és azt kérdezi: ugyan, ki fog hitelesen imádkozni, ha hit sem lesz a világon? S akkor melyik a fontosabb, melyik az elsődleges? A hit vagy az imádság, esetleg a kérés? Kitől lehet akkor egyáltalán kérni? A kormánytól, a megvett-kiárusított országtól, esetleg a konkurrenciától?
Ez a mondat szomorúan hangzik. Mégis talán megkésetten előrevetített vígasztalás "elfecséreltnek" tűnő jelen-béli kérő imáink közepette:
Hátha tényleg miénk az IGAZSÁG?! Hátha tényleg abba a csöppnyi, könnyen megszámolható népcsoportba tartozunk, akikért Ábrahám Istennel alkudozott Szodomában?
- DI -



2007. október 19., péntek 16:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület