CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szent Imre ünnepén

Sopronban a Szent Imre templomban ünnepi szentmisén emlékeztek Szent Imre hercegre.

Sopron város északnyugati részén az 1960-as évek közepétől indult meg a látványos panellakás-építés, ahol csak a rendszerváltást követően csillant fel a remény arra, hogy a városrészben templom épüljön. Az új templom alapkövét dr. Pápai Lajos megyéspüspök 1994. november -5-én, Szent Imre herceg ünnepén helyezte el a fölbe, a megépült templomot pedig 1997. augusztus 20-án szentelte fel.

Már az alapkőletétel is jelezte, hogy az új Istenházát Szent Imre oltalmába ajánlják.
Szent Imre kiemelkedő tisztelete egyébként Sopront is jellemezte a rendek és az egyházi iskolák felszámolásáig. Még internátust is neveztek el Szent Imréről.
Nem véletlenül. Az ezer évvel ezelőtt született szent hercegünk a krónikák és a legendák tanúsága szerint királyi tulajdonságokat hordozott.

Az uralkodó, hadvezér, diplomata Szent István - trónusának várományosát, a fiát - Imrét is uralkodónak, hadvezérnek és diplomatának nevelte. A hősi magyar hagyományban nevelte.

A másik hagyományt édesanyjától, Gizellától az anyatejjel szívta magába Imre. 1015-től pedig Gellért bencés szerzetes lett a mestere. Imre hét éven keresztül tanult a kiváló tudós szerzetes irányítása mellett. Elvégezte az akkori kor iskolafokozatait, a triviumot és quadriviumot, megtanult latinul, s anyjától föltehetőleg németül is. Egy velencei krónika szerint ,,tudós és szent'' volt. A világi tudományok mellett a lelki élet magasabb iskolájának titkaiba is beavatta Gellért. Így érthető, hogy olyan ifjú lett belőle, ,,akit szeretett az Isten és tiszteltek az emberek'', - mint a krónika mondja róla.

Imre herceg korai halála majd oltárra emelése után az ifjúság példaképe lett. Azé az ifjúságé, amelyik nem hagyja magát rabszolgaként hajtani ismeretlen célok felé. Azé az ifjúságé, amely értékek mentén, gondolkodva teremt jövőt. Azé az ifjúságé, amely alkotóerőtől duzzadva építi majd fel romokba taszított hazánkat.

Szent Imre a hívő ifjak jelképe. Azoké, akiknek egyetlen mércéje maga Isten, akiknek életelve a becsület és a tisztesség. Azoké, akik igazságossá teszik a törvényt. Azoké, akik országunk jólétét szolgálják megteremtett javaikkal.

Szent Imre az ősöket tisztelő és embertársaikat szerető ifjúság jelképe. Azé az ifjúságé, amely vállvetve harcol a különböző- és csillogó álarc mögé bújt gonosz ellen. Azé az ifjúságé, amely örömmel vállalja a gyermekáldást, a nevelés felelősségét, mert a család számára szent, a szerelem pedig tiszta érzelem, és nem kaland. Azé az ifjúságé, amelyik kézen fogja a munkában megfáradt öregeket, gondjukat viseli. Azé az ifjúságé, amelyik szeretettel ápolja a betegeket.

A Jereván lakótelepi Szent Imre templomban tartott szentmisén dr. Simon István alpolgármester is jelen volt.

FG



2007. november 06., kedd 09:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület