CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Bámészkodva állt ott

Lk 23,35-43 A nép bámészkodva állt ott, a főemberek pedig így gúnyolták őt [Zsolt 22,8]: ,,Másokat megmentett, mentse meg most magát, ha ő a Krisztus, az Isten választottja!'' A katonák is gúnyolták őt. Odamentek, ecettel kínálták, és azt mondták: ,,Ha te vagy a zsidók királya, szabadítsd meg magadat!'' Felirat is volt fölötte: ,,Ez a zsidók királya.'' A megfeszített gonosztevők közül az egyik szidalmazta: ,,Nem a Krisztus vagy te? Szabadítsd hát meg magad, és minket is!'' De a másik leintette ezekkel a szavakkal: ,,Nem félsz Istentől? Hiszen te is ugyanazt a büntetést szenveded! Mi ugyan jogosan, mert tetteink méltó büntetését vesszük, de ez itt semmi rosszat sem cselekedett.'' Aztán így szólt: ,,Jézus, emlékezz meg rólam, mikor eljössz országodba.'' Ő azt felelte neki: ,,Bizony, mondom neked: még ma velem leszel a paradicsomban!''

A királyság intézményének a világi államformában sok hátulütője volt. Persze egy jó királyra bárki bármikor szívesen váltana egy rossz miniszterelnökről. S a cím adta élc kihagyhatatlan: addig nincs baj, amíg a nép csak bámészkodik, de ha választ! Mondjuk Barrabást!
A király persze alattvalók nélkül nem király. Talán itt van az utolsó évközi vasárnap igazi problémája: kinek a királya Jézus Krisztus? Az ünnepalapító igazi szándéka aligha kétséges: mindazokkal szemben, akik az "isteni demokrácia" embercsinálta viszonyai között keresik a boldogságot, hangsúlyozni, létezik a független hatalom és az evangéliumokban elmondott keretek között mindannyiunk sorsa ettől függ. Krisztus minden létező királya. Senkinek ne keseredjen meg a szájíze attól, ha ehhez meggyőződésünk szerint hozzá kell tennünk: akaratától és választásától függetlenül.
Krisztus királysága fontos dolgokat tesz hozzá a királyi hatalom földi elképzeléséhez. Nemcsak a körülmények, melyek között a nyilatkozat elhangzik, mások, de a személy más, a viszony gyökeresen különbözik a földi elképzelésektől. Barátom állandó elmélkednivalói közé tartozott a kérdés másik oldala, az emberi konfliktusok egyik okozója: király-e bennem Krisztus?
Az egyházi év utolsó evangéliumai mintha egy bevégzett év szokásos(?) optimista (??) "zárszámadásaitól" próbálna megóvni az egymás után elhangzó rázós kérdésekkel: hiszel-e a túlvilágban? király-e benned Krisztus? Mintha az iskolaév záróvizsgáján vegzálna kérdéseivel a tanító, aki meg akar kímélni attól a csalódástól, amit a következő, felső osztály feladatai jelentenének számunkra. Szeretné, ha vagy a felelet lenne egyértelműen igen, vagy legalább az évismétlésnek úgy állnánk neki, hogy tudjuk, mi a buktató kérdés, mi az alapkövetelmény, a bázisszint, mielőtt a "felsőbb osztályba léphet" minősítést megkapnánk.
A kereszténységben, annak "záróvizsgáján", ahol Krisztus, mint király uralkodik és dönt, nincs "kegyelemkettes" és ugyanakkor csak "kegyelemkettes" létezik. A furcsa paradoxon megoldását most kivételesen olvasóimra bízom. Ha tudják a feleletet, akkor egy nyelvet beszélünk. Ha nem azonos a megoldásunk, akkor semmit nem értettünk meg a soha meg nem érthető, de mindig megközelítendő Istenből, akinek kegyelme vezessen mindannyiunkat az új egyházi év adventjében!
- DI -



2007. november 24., szombat 08:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület